Ceyhun Aşirov / Özel Haber

2011 yılında Dera’da Şam yönetimine karşı başlayan gösteriler Esed’in halkın taleplerini kanlı bir şekilde bastırmak istemesi sebebiyle Suriye’yi ateş toğuna döndürdü. Süreç içerisinde ortaya çıkan DEAŞ ve PKK gibi terör örgütlerinin yanı Rusya’nın da savaşa dahil olmasıyla Suriye meselesi içinden çıkılmaz bir hale geldi.

Özgürlük sloganları

10 yıl içerisinden 350 binden fazla Suriyeli katledildi, 10 milyona yakını ise sürgün edildi. Bütün bu olumsuz tabloya rağmen Suriye’den hala “Özgürlük” mesajları veriliyor. Savaş 11’inci yılına girerken, muhaliflerin kelesi sayılan İdlib başta olmak üzere, Cerablus, Afrin, El Bab’da binlerce insan sokağa çıkarak Şam yönetimini protesto etti.

‘Devrim bitmedi’ mesajı

Özgürlük talebinin yinelendiği gösterilerde, ‘‘Devrim bitmedi” ve “Özgürlük talebimiz ve mücadelemiz hala sürüyor” sloganları atıldı. Özellikle geçtiğimiz senelerde çeşitli anlaşmalarla Şam yönetimin kontrolüne giren Dera, Halep gibi bölgelerde de gösteriler düzenlenmesi dikkat çekti. Sokağa inen gençler, şehrin duvarlarına, ‘‘Halk rejimin devrilmesini istiyor’’ şeklinde yazılar yazdı.

Muhalefet hâlâ diri

İdlib yerel meclis yetkililerinden Hasan Tabib, Diriliş Postası’na yaptığı açıklamada, ‘’Her şeye rağmen ve bütün zorluklara rağmen hale müsadememiz davam ediyor” dedi. Suriye’nin her tarafından rejime karşı binlerce insanın sokağa indiğini hatırlatan Tabib, “Esed yönetimi muhaliflerin ve İdlib halkının artık bitkin düştüğüne ve çok zor durumda olduğuna yönelik algı operasyonları yapıyor. Sokağa tarafsız olarak baktığınız zaman bunun doğru olmadığı açık bir şekilde görülüyor” değerlendirmesini yaptı. İdlib ve diğer bölgelerdeki yaşam şartlarının rejim kontrolünde olan bölgelere nispeten daha iyi durumda olduğunu belirten Tabib, halkın İdlib’e ve Fırat Kalkanı bölgelerine gelmek istediğini kaydetti.

Esed’in hedefi: Huzur

Halkın bu eğilimini gören Esed rejimi ve destekçilerinin Cerablus ve İdlib’deki huzuru ve güven ortamını bozmak için buralara saldırdığını belirten Tabib, “Halkta umut ve özgürlük düşüncesi yerleşmiş durumda. Suriye’nin en kalabalık nüfusu İdlib’de bulunuyor. Burada hayat daha canlı ve gün gittikçe de bazı şeyler daha iyi oluyor. Bunu da iyi bilen Esed rejimi huzuru ve güvenlik ortamını bozmak için saldırılar düzenliyor. Çünkü bu bölgelerin model olmasını kesinlikle istemiyorlar” diye konuştu.

Dera’da rejime darbe

Öte yandan, Beşşar Esed’in kardeşi Mahir Esed komutasındaki 4. Tümen’e ait bir askeri konvoy, Dera’nın batı kırsalındaki Miziyrip beldesi yakınlarında silahlı eski muhaliflerce pusuya düşürüldü. Çatışmada 21 rejim askeri olay yerinde ölürken, çok sayıda rejim unsuru yaralandı. Böylece Esed rejimi, Dera ilini ele geçirdiği Temmuz 2018’den bu yana bölgede en ağır kaybını yaşadı.

Hastaneler hizmet veremiyor

Suriye’deki duruma ilişkin bir basın bildirisi yayımlayan Yeryüzü Doktorları Derneği, bölgede 13 milyon insanın insani yardıma muhtaç olduğunu duyurdu. Ülke genelinde hastanelerin yüzde 51’inde hizmet verilemediğine dikkat çekilen bildiride 10 milyon Suriyelinin ise sağlık hizmetine erişemediği vurgulandı.

Editör: TE Bilisim