Yermük Savaşı kimler arasında olmuştur? Yermük Savaşı sonuçları ve nedenleri nelerdir? Soruları sıkça araştırılmaya başlandı. Yermük Savaşı tarihe, İslam aleminin haçlılar karşısında vermiş olduğu en önemli mücadelenin simgesidir. Savaşın hangi zaman aralığında yapıldığına dair araştırmalar hala devam etmektedir. Müslümanlar savaşı kazanarak haçlı ordusunu üzerinde zafer kazanmıştır. Peki, Yermük Savaşı kimler arasında olmuştur? Yermük Savaşı sonuçları ve nedenleri nelerdir? İşte tüm detaylar haberimizde…

YERMÜK SAVAŞI KİMLER ARASINDA OLMUŞTUR?

Yermük Savaşı'nın tarihi hali hazırda bir araştırma konusudur. Fakat pek çok kaynağa göre savaş 636 yılında 15 Ağustos ile 20 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşerek 5 gün sürmüştür. Savaş Müslüman ordular ise haçlı orduları yani Bizans İmparatorluğu arasında gerçekleşmiştir.

YERMÜK SAVAŞI SONUÇLARI VE NEDENLERİ NELERDİR?

  • Yermük Savaşı, haçlı ordularının geri çekilmesiyle sonuçlanarak;
  • Savaşı Müslümanlar kazanmış oldu,
  • Böylece Irak, Şam ve Suriye'de Müslümanların himayesi altına girdi.

Yermük Savaşı zaferinden sonra İslam ordusu çeşitli bölgelere ayrıldı. Ordunun bir kısmı başında Amr Bin As komutasında Filistin topraklarına fethetmek amacıyla gönderildi. Filistin ve civarı kolayca fethedildi. Kimi kaynaklara göre bunun Yermük Savaşı'ndan daha önce olduğu söylense de tarihe bu şekilde geçmiştir.

Yermük Savaşı'nda, eşine ender rastlanan çarpışmalara ve kahramanlıklara rastlanmıştır. Ömer'in yapmış olduğu hücum, haçlılara ölüm darbesi olmuştur. Geri çekilme esnasında birbirlerini ezen Bizans ordusu askerleri derin hendeklere düşmüşlerdir. Bizans karargahı Müslümanların eline geçmiştir.

Yermük Savaş'ında en çok dile getirilen ve bir kahramanlık göstergesi olan durum ise kadınların azmidir. İslam kadınları da geri hizmetlerde çalışmıştır. Savaşın ikinci gününde erkekler geri çekilmişken, kadınlar hakaretlerle ve taşlarla erkekleri savaşa geri göndermişlerdir. Belki de askerler savaşa geri dönmeseydi ağır bir mağlubiyet olacaktı.

Eğer savaş kaybedilseydi bu durumda İslam orduları, Anadolu bir kenara dursun yüzyıllarca Arabistan topraklarının dışına adım atamayacaklardı. Savaşın dördüncü gününde ise Bizans Ordusu okçuları harekete geçmişti. Oklar yüzünden pek çok Müslüman gözlerini kaybetti. Bu yüzden Yemük Savaşı'nın dördüncü günü tarihte “day of lost eyes” yani “kaybedilen gözler günü” olarak anılmaktadır.

Editör: TE Bilisim