DEMET İLCE / ÖZEL HABER

Kırmızı çayın sırları ve faydaları nelerdir? Kırmızı çayın sırları ve faydaları nelerdir?

Hastalık mevsimine girmiş bulunuyoruz. Grip, soğuk algınlığı, nezle başta olmak üzere salgın hastalıkların yakamızı bırakmadığı kış mevsiminde, sağlıklı kalmak ve dinç hissetmek için daha fazla mücadele etmemiz gerekiyor. Kış aylarında daha fazla enerji için vücudumuzun fizyolojik olarak yağ depolamaya daha müsait olduğunu dile getiren Yiğit, kış mevsiminde vücut ısısını dengelemek, yağ oranını dengede tutmak ve sağlıklı kalmak için yapılması gerekenleri Diriliş Postası’na anlattı.

Uzman Diyetisyen Hülya Yiğit

İSTENMEYEN KİLO ARTIŞI YAŞANABİLİR

Yiğit, kış aylarında vücudun ısıyı koruyabilmek için enerjiyi en kolay şekilde elde etmek istediğini, bu nedenle karbonhidratlı ve yağlı besinlere yönelimin olduğunu ve iştahın arttığını belirtti. “Bu yönelimler sonucunda eğer yeterli kontrol sağlanmazsa istenmeyen kilo artışları da görülebilmektedir.” diyen Yiğit, vücut yağ oranının erkeklerde %25’ten kadınlarda %30’dan fazla olmasının vücut işlevleri açısından olumsuz kabul edildiğinin altını çizdi.

YETERLİ MİKTARDA SU İÇİN

Vücut ısısını sağlamak için en temel yaşamsal ögemiz olan suyun yeterli miktarda tüketilmesi gerektiğini belirten Yiğit, “Suyu sadece çay, kahve gibi sıcak içeceklerden almak vücut için yeterli değildir. Günlük mutlaka 1,5-2 litre su,sade olarak tercih edilmelidir. Su içmenin iştah kontrolünü sağlamak için de oldukça önemli fizyolojik etkisi olduğu unutulmamalıdır.” dedi.

FİZİKSEL AKTİVİTENİZİ ARTTIRIN

Özellikle büyük şehirlerde yaşayan bireylerin kış aylarında fiziksel olarak daha da kısıtlı olduğunu hatırlatan Yiğit, günlük en az 30 dk hafif tempolu bir yürüyüşün özellikle kış aylarında hastalıklardan koruyacağını ve daha az gün ışığı görmeye bağlı olarak ortaya çıkan depresyona meyilli ruh haline iyi geleceğini belirtti. Yiğit, “Eğer yürüyüş yapmak için uygun bir alanınız yok ise, evde adım hareketleri tercih edilebilir.” dedi.

PAKETLİ BESİNLER YERİNE SEBZE-MEYVELERE VE PROBİYOTİKLERE YER AÇIN

Yeterli vitamin ve mineral almak için günlük en az 3 porsiyon meyve tüketilmesi ve tuzsuz çiğ kuruyemişlere beslenmede yer verilmesi gerektiğini bildiren Yiğit, bu besinleri akşam yemeği sonrası değil, gün içinde tercih etmenin oldukça önemli olduğunun altını çizdi. Yiğit, “Yoğurt, kefir, tarhana, şalgam suyu tüketerek bağırsak sağlığınızı destekleyin. Kilo kontrolü ve bağışıklık için iyi çalışan bir sindirim sistemi her zaman sizi öne geçirecektir.” diye ekledi.

ATIŞTIRMALIKLARI TÜKETİRKEN PAKETLERİYLE MASAYA KOYMAYIN

Yiğit, “Fındık, ceviz badem gibi kuruyemişler, patlamış mısırlar, tuzlu bisküviler.. Bu besinler tüketilirken kendimizi sınırlamak oldukça zorlaşmaktadır. Bu nedenle özellikle bu yiyecekler tüketilecekse, mutlaka küçük tabaklara konulmalıdır ki ne kadar yediğiniz fark edilsin, porsiyon kontrolü sağlansın!” dedi.

Kış aylarında kilo kontrolü ve sağlık için de yeterli ve dengeli beslenme kurallarının geçerli olduğunu belirten Yiğit, içeriği net olarak bilinmeyen yağ yakıcı olarak adlandırılan çaylara, kahvelere ihtiyaç olmadığını dile getirdi.

Editör: Demet İlce