Ankara'da, Türk Devletleri Teşkilatı'na üye ülkelerin katılımı ile Uluslararası Türk Hukuk Tarihi Kurultayı gerçekleştirildi.

Meteoroloji 29 ili sarı kodla uyardı! Sıcaklar 6 derece düşecek Meteoroloji 29 ili sarı kodla uyardı! Sıcaklar 6 derece düşecek

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, programda açılış konuşması gerçekleştirdi.

Türkiye'nin stratejik bir coğrafyada bulunduğunu vurgulayan Tunç, özellikle son 21 yılda yürütülen proaktif dış politikayla, bölgesel ve küresel alanda kritik bir rol üstlenildiğini kaydetti. Bakan Tunç, "Dünyada hakkaniyeti, insan haklarını savunan bir politika izlemeye devam edeceğiz." diye konuştu.

Türk Devletleri Teşkilatı'nın önemine vurgu yaptı

Türk Devletleri Teşkilatı'nın kurulmasıyla, Türk devletleri arasında kapsamlı bir işbirliğinin temellerinin atıldığını dile getiren Tunç, "Teşkilatın kurulması, sadece duygusal birliğimizi güçlendirmek için değil, aynı zamanda siyasi, ekonomik, güvenlik ve adalet gibi birçok alanda ilişkilerimizi kuvvetlendirmek için atılmış son derece önemli bir adımdır." dedi.

Teşkilata üye ülkelerin iş birliği alanlarından birinin de adalet olduğunu aktaran Tunç, daha önce Türk Dünyası Noterler Birliği'nin, Türk Yargı Eğitim Ağı'nın ve Türk Üniversiteler Birliği'nin kurulduğunu, ayrıca Türk Devletleri Teşkilatı Başsavcıları 2. Şurası'nın gerçekleştirildiğini anlattı.

Yılmaz Tunç, "Önümüzdeki süreçte, yargının kurucu unsurlarından olan ve savunmayı temsil eden avukatlarımızın mesleki konularda yardımlaşmalarını sağlamak amacıyla Türk Dünyası Avukatlar Birliğinin de kurulması için gerekli adımların atılmasında fayda olduğunu ifade etmek istiyorum." açıklamasında bulundu.

"Son 21 yılda sessiz devrim niteliğinde reformlar yaptık"

Adalet Bakanı Tunç, hukukun medeniyet kadar eski ve kadim bir geçmişe sahip olduğunu belirterek, "Hukukun tarihi, aynı zamanda medeniyetin de tarihidir." görüşünü paylaştı.

İnsanlık tarihinin erken dönemlerinde toplumlar arasındaki ilişkilerin düzenlenmesi ihtiyacının basit geleneksel normlar ve kurallarla karşılandığını kaydeden Tunç, zaman içinde toplumların karmaşıklığının artmasıyla hukuk sistemlerinin oluştuğunu bildirdi.

Cumhuriyet dönemiyle birlikte 1921 ve 1924 anayasaları ve yeni temel kanunların, Türk hukuk sistemine kazandırıldığını hatırlatan Tunç, şunları kaydetti:

Son 21 yılda ise sessiz devrim niteliğinde yaptığımız reformlarla, temel kanunlarımızı çağın gereklerine uygun olarak ve milletimizin ihtiyacını gözeterek yeniledik. Yapılan reformlarla Türk hukuku, ulusal ve uluslararası normlara uyum sağlayan, çağdaş dünya ile entegre bir hukuk sistemine sahiptir.

Uluslararası Türk Hukuk Tarihi Kurultayı'na; Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Hakimler ve Savcılar Kurulu Başkanvekili Mehmet Akif Ekinci, eski TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreter Yardımcısı Sadi Jafarov ve hukukçular da katıldı.

Editör: Nusret Odabaş