DEMET İLCE / MUHABİR

NASA, bir asteroitin yüzeyinden toplanmış uzay kayası örneğini ortaya çıkarırken, Hindistan'ın aya başarıyla iniş yapan yalnızca dördüncü ülke olmasıyla uzayda tarih yazdık. Dünya'da rekor sıcaklıklarda bunaldık, İzlanda'daki bir yanardağın patlamasını bekledik ve Titan denizaltısındaki kaşiflerin trajik kaderinin netleşmesini izledik.

Dünyanın ilk CRISPR terapisinin onaylanması gibi tıbbi ilerlemeler gördük; ChatGPT ve Gemini gibi teknolojiler sayesinde yapay zekanın gerçekten ana akım haline geldiğine tanık olduk.

Bunlar şüphesiz gazetelerde, internette ve televizyonda göreceğiniz hikayelerdi, ancak okuyucularımızın ilgisini çeken tek hikaye bunlar değildi. Şimdi, 2023'ü bu kadar büyüleyici bir yıl haline getiren bilim haberlerine bir bakalım…

1. Teknelere saldıran katil balinalar

Bu yıl dünyayı kasıp kavuran bir hayvan hikayesi varsa o da teknelere saldıran orkaların haberiydi. 2023, görkemli deniz memelilerinin "öldürücü" içgüdülerini insanlara yönelttikleri ilk yıl değildi, ancak saldırı raporlarının sıklığı arttı. Soru şu: neden? Uzmanlar, bunun bir tür sosyal öğrenme olduğuna ve "kritik bir ıstırap anı" yaşayan White Gladis adlı dişi orkanın davranışının, diğer orca popülasyonları tarafından kopyalandığına inanıyor. İlgili tek faktör bu olmayabilir, ancak bildiğimiz bir şey var ki, bu akıllı yaratıklar hakkında keşfedilecek daha çok şey var.

2. İç Savaş'ta altın sevkiyatı keşfedildi

Bir tarlayı kazarken,1840 ile 1863 yılları arasına tarihlenen yüzlerce altın ve gümüş paraya rastladığınızda şanslı gününüz olduğunu bilirsiniz. Bu yılın başlarında Kentucky'li bir adamın başına 700'ün üzerinde madeni para bulması geldi. Büyük Kentucky İstifi olarak adlandırılan hazine, 10 ve 20 dolarlık Liberty madeni paralarından oluşuyor ve bunların en nadidesi müzayedede altı haneli rakamlara ulaşabiliyor.

3. Samanyolu'nun kara deliği kozmik hız sınırına yaklaşıyor

Samanyolu'nun kalbinde süper kütleli kara delik Yay A* yatıyor, ama o sadece orada zarif bir şekilde durmuyor, göksel bir vals gibi dönüyor değil - o kadar hızlı dönüyor ki uzay -zamanın dokusunu da beraberinde sürüklüyor. Bunun ne kadar hızlı olduğunu anlamak zor olsa da, bir kara deliğin dönüş hızına 0'dan 1'e kadar bir değer verilir; 1, belirli bir kara deliğin maksimum dönüş hızıdır; bu, kara deliğin hızının önemli bir kısmıdır. Yay A* 0,84 ile 0,96 arasındadır. Bu keşfin kara deliklerin nasıl oluştuğuna dair anlayışımız açısından geniş kapsamlı sonuçları var.

4. Bronz Çağı kadınını gösteren "şaşırtıcı" yüz rekonstrüksiyonu

1997 yılında, İskoçya'nın Yukarı Largie Ocağı'ndaki kazıcılar dikkate değer ve beklenmedik bir keşifte bulundu: yaklaşık 4.000 yıl öncesine ait taşlarla kaplı bir mezarın içine çömelmiş bir şekilde gömülen genç bir kadının kalıntıları. Kadın hakkında çok az şey biliniyor, ancak Eylül ayında, Erken Tunç Çağı'nda nasıl göründüğüne dair büstü benzeri yeni bir yüz rekonstrüksiyonu ortaya çıkardık.

5. Frank Rubio ISS'de bir yıldan fazla zaman harcıyor

NASA astronotu Frank Rubio, Uluslararası Uzay İstasyonunda (ISS) art arda 371 gün geçirdikten sonra Eylül ayında Dünya'ya geri döndü ve bir yıldan fazla bir süre boyunca sürekli olarak uzayda yaşayan ilk Amerikalı oldu. Uzay aracının uzay çöpü veya bir asteroit çarpması nedeniyle rekor kıran yolculuk başlangıçta planlanandan iki kat daha uzun sürmekle kalmadı, aynı zamanda oradayken birkaç domates kaybetmeyi başardı.

6. Volkanik patlamalar elmas çeşmeleri kusuyor

Antarktika'da İsviçre büyüklüğündeki buz deliği çatlamaya devam ediyor! Bilim insanları nihayet nedenini biliyor Antarktika'da İsviçre büyüklüğündeki buz deliği çatlamaya devam ediyor! Bilim insanları nihayet nedenini biliyor

Elmasları genellikle parmağınızdaki bir yüzükten ışıldayan süslü nesneler olarak hayal ederiz, ancak gezegenin derinliklerinden taktığınız mücevherlere kadar olan yolculuklarının başlangıcı hiç de hassas değildir. Yerkabuğunun derinliklerinde, yaklaşık 150 kilometre aşağıda oluşurlar ve 18 ila 133 km/saat (11 ila 83 mil/saat) hızla hareket eden kimberlit adı verilen minerallerin püskürmesiyle yüzeye çıkarlar. Bu yıl araştırmacılar, bir zamanlar gezegenin büyük alanlarını kaplayan süper kıtalar parçalandığında, elmasların Dünya yüzeyinin derinliklerinden büyük, patlayıcı volkanik patlamalar halinde fışkırdığı bir model keşfettiler.

7. "Tarih öncesi" mumyalanmış bir ayı düşündüğümüz gibi değil

2020 yılında Sibirya'nın sürekli donmuş topraklarından mükemmel şekilde korunmuş mumyalanmış bir ayı ortaya çıkarıldı. O zamanki araştırmacılar, yaklaşık 22.000 yıl önce bir zamanlar Sibirya topraklarında dolaşan, soyu tükenmiş bir mağara ayısının (Ursus spelaeus) güzel örneğini gururla sergilediler. Ancak üç yıl sonra, her şeyin göründüğü gibi olmadığı ve yaratığın aslında yaklaşık 3.460 yıl önce yaşamış, daha yeni bir boz ayı (Ursus arctos) olduğu ortaya çıktı. Yaklaşık 19.000 yıllık bu farklılığa rağmen canlı hala büyüleyici bir örnektir. Ayının mide içeriği o kadar iyi korunmuştu ki araştırmacılar onun akşam yemeğinde ne yediğini görebiliyordu: tanımlanamayan bitkiler, kuşlar, tüyler ve daha fazlası.

8. Gökdelen büyüklüğünde bir asteroitin Dünya'nın yakınından geçmesini kaçırdık

15 Temmuz'da Güney Afrika'daki gökbilimciler, gezegenimizden tahmini 86.000 km/saat hızla uzaklaşan, 60 metre genişliğinde bir uzay kayasını tespit ettiler. Çok geçmeden netleşti ki, sadece iki gün önce gezegenimize çarpmaya rahatsız edici derecede yaklaşmıştı ve biz bunun geldiğini bile görmemiştik. Bu sinir bozucu olayın nedeni, kayanın Güneş yönünden Dünya'ya doğru uçması ve bu durumun, asteroit geçtikten çok sonrasına kadar teleskopların asteroitin yaklaştığını görmesini engellemesiydi.

9. Devasa yumurtalarla kaplı eski, aktif bir yanardağ

Araştırmacılar, Kanada'nın Pasifik kıyısındaki eski bir su altı yanardağını keşfederken, bu yıl bir değil iki dikkat çekici keşifte bulundu: Yanardağın hala aktif olduğunu ve binlerce dev yumurtayla "örtülü" olduğunu. Ekip, keşif gezisinden önce yanardağın neslinin tükendiğini ve etrafındaki suların soğuk olduğunu düşünüyordu. Bununla birlikte, su altı dağının sadece ılık su püskürtmediğini ve derin deniz mercanlarıyla kaplı olmadığını, aynı zamanda zirveye yumurta bırakan Pasifik beyaz kaykaylarıyla dolu olduğunu da buldular. Bir araştırmacıya göre, yaklaşık 0,5 metre çapındaki bu devasa yumurtaların sayısı binlerce, hatta muhtemelen bir milyona kadar çıkıyor. Bu şimdiye kadar keşfedilen yalnızca ikinci Pasifik paten kreşidir. (İlki Galapágos'taydı ve iki düzine kadar yumurta taşıyordu.)

Editör: Demet İlce