Kendini HDP ile ifade edebileceğini düşünen solcu gençler

Kendini HDP üzerinden ifade edebileceğini düşünen solcu gençlerin HDP’de bulduğu aidiyet, ileriye doğru ideal bir hedef değil o anın içindeki açlıkları doyuran aksiyonlar.

HDP hangi seçmen profillerinden oy aldı?

1. Doğrudan PKK’lı veya PKK sempatizanı olan Kürt ve Türklerden.

2. Erdoğan’dan intikam almak isteyen Fetullahçılar, Kemalistler, sermaye ve Cihangir solcularından.

3. “HDP iktidar olursa Türkiye, Sodom-Gomore gibi olur rahat ederiz” diyen LGBT’den.

4. HDP’yi Kürtlerin sözcüsü kabul eden Kürtlerden.

5. Kendini HDP ile ifade edebileceğini düşünen solcu gençlerden.

Dün incelediğimiz 4. profilden sonra, PKK’nın 5. seçmen profili ile devam ediyoruz.

PKK’nın beşinci seçmen profili.

5:Kendini HDP ile ifade edebileceğini düşünen solcu gençler

Kendini HDP üzerinden ifade edebileceğini düşünen solcu gençlerin HDP’de bulduğu aidiyet, ileriye doğru ideal bir hedef değil o anın içindeki açlıkları doyuran rasyonel olmayan daha çok duygusal vaatler.

Gençlerin siyasi tercihleri üzerine ne olup bittiğini anlamak ve gençlerin en çok tercih ettikleri HDP ile, en az tercih ettikleri Ak Parti arasında ne gibi bir fark olduğunu anlamak için gençlerle bir dizi görüşme yaptım. Kendini solcu, liberal ve İslamcı olarak tanımlayan gençlerle çeşitli salonlarda bir aya gelip onları dinledim ve notlar aldım. Adlarını yazmamak kaydıyla aldığım notların bazılarını yazmak istediğimi söyledim bir kaçı hariç izin verdiler.

Niye MHP’ye, niye HDP’ye oy veriyorsunuz yerine niye Ak Partiye oy vermiyorsunuz diye sorduktan sonra “beni Ak Partiye oy vermemek için ikna edin” demiştim. Bakın neler söylediler.

21 yaşında: “Çözüm sürecinde silah depolandığını bilmeyen devletin de içine tükürsünler hani. Bu yapının neresine oy vereyim ki?”

24 yaşında: “Aman CHP gelmesin diye babamın anlattığı trajik hatalar, zaten şu anda yapılan hatalardan farklı değil ki?”

29 yaşında: “Görev icabı Erdoğan savunan gazetecileri sakil buluyorum. Hemen hemen hepsi iğreti ediciler. Sizde varsınız aralarında. Belki birkaç tane küçük dertler hariç, Tayyip Erdoğan’la pek bir sorunum yok aslında. Fakat ölümüne Erdoğan savunan TV yorumcularını yorucu ve itici buluyorum. Seri halinde tutarsız seri teviller yapıyorsunuz. Bence Ak Parti seçimi birazda sizin yüzünüzden kaybedebilir.”

23 yaşında: “Ak Parti’ye ihtiyacımız olan bir problemiz yok bence. Türkiye de bir çok sorun var ama hepsine zaten Ak Parti dahil ve müdahil. Zorlama bir bağlantıyla sebep bile diyebilirim. Bence artık Ak Parti Yeni ve ümit değil.”

32 yaşında: “Ak Parti bir duruş ve direniş yapılanmasıydı. Tamam… şimdi neye karşı duruş sergileyeceğiz ve neye karşı direneceğiz? Siyasi tavırla çözebileceğimiz bir direniş hattı yok ki karşımızda.”

30 yaşında: “Ak Parti hiçbir söyleminde seçmeni hedef almazdı. Şimdi durum değişti. Başka partiye oy vermiş seçmenden başka hedefi kalmadı artık. Sürekli diğer partilere oy veren insanlar aşağılanıyor. Ulusalcıların, koyun, makarnacı, bidon kafalı, çoban, cahil lafları gibi artık Ak Partililerin de, kafir, vatan haini, satılmış, gavur, ipi dışarıda gibi ithamları var.”

18 yaşında: “Ak Parti ile babam arasında pek bir fark yok aslında. (Adımı yazmayacaksınız değil mi?) Bir şey yapıyorlar; ne zaman karar verdiler, niye yapıyorlar, nasıl yapacaklar, bana ne yararı var hiçbir haberim yok. Bir sabah pat diye karşıma bir Ak Parti icraatı çıkıyor. Sonunda “niye teşekkür etmiyorsun ben senin iyiliğin için yaptım” diye fırça yiyorum birde.”

20 yaşında: “Ak parti çok dolaylı ve makro hedeflerden söz ediyor. 22.yy da tarihçilere mesaj verir gibi. Bana konuştuğuna hiç şahit olmadım. Bu lafı bir ak Parti yöneticisi duyarsa “sen kimsin” diye kızabilir bana.”

19 yaşında: “Meslek olarak Ak Partiyi savunma” işini yapan adamlardan nefret ediyorum. Dertlerinin halk, ülke olduğuna inanmıyorum. İşte  adamların söylediği doğru ile meslek olarak mecburen yaptığı savunma aynı anda değersiz oluyor.”

21 yaşında: “Para kazanmak ve güvenli yaşamak istiyorum. Türkiye ile gurur duymak ve coğrafyada aktör olan bir devletin vatandaşı olmak arkadaş arasında, böyle toplantılarda konuşurken eğlenceli ama açık konuşmak gerekirse evde tek başıma kaldığımda aklıma gelen konulardan biri değil. Evde tek başımayken düşündüğüm siyaseti ilgilendiren iki şey var hep. Para ve güvenliğim.”

27 yaşında: “Ben 14 yaşındayken AK Parti çok zor bir mücadele vermiş galiba. İnanılmaz işler yapmışlar. Roma tarihi okumak gibi bir şey. Heyecan verici ama ben Roma tarihine oy vermiyorum geleceğe oy veriyorum, en azından bugüne.”

Bu notları almamı sağlayan yüzden fazla gencin bana öğrettiği ilk şey şu oldu: Direnmek istiyorlar. Gerçek bir düşman görmediklerinde harekete geçmiyorlar. Aidiyet arıyorlar. Gelecek nesillere bir şey bırakmak gibi bir dertleri şimdilik yok ve yaşı 30’dan yukarı olan bir insanın tarihten anladığı şeyle onların tarihten anladığı çok farklı. Mahalle baskısı gençlerin her şeyini etkileyen en büyük güç. Siyasi tercih, kıyafet, yemek, kitap, hal ve tavırlar, müzik hatta aile ile ilişki bile mahalle baskısı ile şekilleniyor.