Kültür Sanat

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nden “Yazarlık Atölyesi ve Edebiyat Projesi”

Abone Ol

Seçilen 20 proje arasından Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinin “Han Duvarları Yazarlık Atölyesi ve Edebiyat Günleri” adlı projesi bu zamana kadar yapılan diğer okuma projelerine nazaran farklılık göstermektedir. Hem içeriği açısından hem de anlamı bakımından farklılık arz eden bu projenin ortaya çıkmasında üniversitenin Rektörü Sayın Prof. Dr. Muhsin Kar bizzat yer almıştır.

Han Duvarları Yazarlık Atölyesi ve Edebiyat Günleri Projesi bir çok açıdan önem atfetmektedir. Öncelikli hedef olarak Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nde öğrenim gören öğrencilere kitap okuma ve şiir sevgisi kazandırma, yazarlık bilgi ve becerilerini geliştirme, kültürel farkındalık oluşturma ve gönüllülük esasına bağlı olarak sosyal yardımlaşma konusunda duyarlılık kazandırmayı hedefleyen bu proje ayrıca şair Faruk Nafız Çamlıbel’inde hatırasını yaşatmak adına da büyük önem taşımaktadır. Çamlıbel’in ünlü şiiri “Han Duvarları”nı projenin bir kaç bölümünün yapılacağı Öküz Mehmet Paşa Hanında kaleme alması projeyi daha değerli kılmaktadır.

Proje kapsamında beş edebi türden (Hikaye/Öykü, Roman, Deneme, Tiyatro ve Şiir) birer yazar ve şair belirlenecek ve etkinlik kapsamında öğrencilerle belirlenen edebiyatçılar bir araya getirilerek kültür ve sanat faaliyeti gerçekleştirilecek. Ayrıca proje ile öğrencilere hem kitap okuma alışkanlığının kazandırılması hem de yazarlık bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi hedefleniyor.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi öğrencileri arasından seçilecek toplam 200 öğrenci, “Han Duvarları Yazarlık Atölyesi ve Edebiyat Günleri Projesi”nin hedef kitlesini oluşturuyor. Proje kapsamında seçilen bu 200 öğrenci ile edebiyatçılar buluşacak, edebiyatçıların kitapları alınıp öğrencilerin okuması saplanacak ve ardından da yazarlık atölyesinde öğrencilerle edebiyatçılar şair Çamlıbel’in ünlü şiiri “Han Duvarları”nı kaleme aldığı Öküz Mehmet Paşa Hanında bir araya getirilecektir. Böylelikle hem ünlü şairin anısı yaşatılmış olacak hem de öğrencilerin tarih bilinci güncellenecektir.

Proje kapsamında gerçekleştirilecek olan şiir okuma yarışmasına ise Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde eğitim görmekte olan tüm öğrenciler katılım gösterebilecek ve projenin söyleşi ve şiir okuma etkinliği safhası üniversitenin tüm öğrencilerine, personeline ve Niğde halkına açık olarak gerçekleştirilecek.

Proje kapsamında temin edilecek kitapların, bir kısmının en nihayetinde Sevgi Evleri (Koruma Altındaki Çocuklar) ve Huzurevi ziyaretlerinde gönüllü olarak bağışlanması ve bir kısmının ise, şehir merkezinde ve köylerde kütüphanesi bulunan okullara ve Öküz Mehmet Paşa Külliyesi Millet Kıraathanesi’ne gönderilmesi planlanmaktadır.