Kültür Sanat

Yeni Sinema Kanunu ile reklamlar kısalıyor

Abone Ol

Son zamanlarda sinema sektörü içerisinde mısır gerilimi yaşanmış, son sözü TBMM söylemişti. Bununla birlikte yeni düzenlemelerin yer aldığı Yeni Sinema Kanunu ise 22 Ekim günü Resmi Gazete‘de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Kabul edilen “Yeni Sinema Kanunu” ile birlikte sinema salonu işletmecilerinin bundan sonra gösterilen filmler ve sinema biletleri ile ilgili bilgilerin Bakanlığa iletilmesi zorunlu hale getirildi. Bu karar ile birlikte hem sektörel istatistikler ve raporlamalar çok daha doğru bir şekilde yapılacak, hem de şeffaflık sağlanacak. Ülke genelindeki tüm bilet bilgileri eş zamanlı olarak toplanacak ve bu veriler sektör paydaşlarıyla paylaşılacak.

Film izlemek için sinema salonların giden seyircilerin en büyük şikayetlerinden biri reklamlardı. Yeni Sinema Kanunu ile birlikte reklam süresi 10 dakika olarak sınırlandırıldı. Aynı zamanda, film öncesi yayınlanan diğer film fragmanlarının süresi de en az 3 dakika olarak belirlendi.

Film yapımcıları ve sinema salonu işletmecileri arasında ipleri geren ‘Mısır gerginliği’ de Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ile birlikte çözülüyor. Sinema salonu işletmecileri, film bileti ile birlikte başka bir ürünün satışını gerçekleştiremez.

Kanun ile birlikte sinema biletlerindeki indirim türleri de çeşitleniyor. Film yapımcıları ve sinema salonu işletmecileri arasındaki sözleşmeler kapsamında indirim yapılabilecek bilet türleri şöyle sıralanıyor; öğrenci bileti, engelli bileti, internet bileti, sabah seansı bileti, kamu meslek grubu bileti, şehit yakını ve gazi bileti, halk günü bileti, belirli yaş ve üzeri bileti.

Aynı zamanda halk günü süresi de artık haftada 2 güne çıkarıldı. Son olarak filmlerdeki yaş sınıfları da elden geçirildi. Yeni sınıflar Genel İzleyici, 6A, 6+, 10A, 10+, 13A, 13+, 16+ ve 18+ olarak sıralanıyor.