Almanya'nın güneyinde en az 1000 kurbanın kalıntılarını içeren veba çukurları ortaya çıkarıldı. Arkeologlar, çukurların birlikte Avrupa'da keşfedilen en büyük toplu mezarı oluşturabileceğini söylüyor.

Lazerler tarih öncesi İrlanda anıtlarını ortaya çıkarıyor Lazerler tarih öncesi İrlanda anıtlarını ortaya çıkarıyor

Nürnberg kentinde inşaat çalışmaları öncesinde yürütülen kazılarda, 15. yüzyılın sonları ile 17. yüzyılın başları arasına tarihlenen, her biri yetişkinlere, çocuklara ve bebeklere ait yüzlerce iskeletle dolu sekiz çukur ortaya çıkarıldı. Arkeologlar ayrıca kazmayı bitirdikleri üç çukurun ikisinde çömlek parçaları ve gümüş paralar buldular. Arkeolojik kazı şirketi In Terra Veritas tarafından yayınlanan açıklamaya göre, radyokarbon tarihlemesi çömleklerin 1622 ile 1634 yılları arasında meydana gelen veba salgınlarıyla örtüştüğünü, madeni paraların ise 1619 civarına tarihlendiğini ortaya çıkardı.

Nürnberg'in miras koruma departmanından Melanie Langbein yaptığı açıklamada, "Böyle bir keşif daha önce hiç gerçekleşmemişti ve dürüst olmak gerekirse kimse bunun mümkün olabileceğini düşünmemişti. Bu alan Nürnberg şehri için çok büyük önem taşıyor." dedi.

Açıklamaya göre Nürnberg, 1533 ile 1634 yılları arasında yaklaşık 30.000 kişinin hayatına mal olan bir dizi veba salgını yaşadı. Cesetler üst üste yığılırken, yetkililer onların şehrin kilise bahçelerinin dışındaki toplu mezarlara gömülmelerini emretti.

Langbein, CNN'e "Nürnberg'de veba mezarlıkları belirlememize rağmen bu insanlar normal bir mezarlığa defnedilmedi. Bu, Hıristiyan cenaze törenleri dikkate alınmaksızın kısa bir süre içinde çok sayıda ölünün gömülmesi gerektiği anlamına geliyor.” dedi.

Mezar 1

Ortaçağ Hıristiyan geleneğine göre gömülen insanlar, "İsa'nın Kıyamet'te doğudan çıktığını görmek için" başları batıya ve ayakları doğuya bakacak şekilde dinlenmeye yatırılıyordu. Yeni kazılarda ise oturma pozisyonunda düzenlenmiş, farklı yönlere bakan ve mevcut tüm alanı dolduracak şekilde üst üste dizilmiş iskeletler ortaya çıkarıldı. Arkeologlar ayrıca yan yatan cesetleri ve aralarındaki boşluklara bebek ve bebek kalıntılarının sıkıştırıldığını ortaya çıkardılar.

Açıklamaya göre, kalıntıların bir kısmı, sonraki yüzyıllarda mezarların yakınına ve üstüne kurulan metal işleme tesislerinden kaynaklanan tortular nedeniyle yeşile boyanmıştı.

Mezar 2

Şu ana kadar sekiz çukurdan yalnızca üçü tamamen kazıldı ve bu çukurlarda ölenlerin sayısı sayıldı. Arkeologlar, çukurlardan birinde 280 ceset bulunduğunu söyledi, ancak bazılarının ilk gömülmeden bu yana kaldırılmış ve bozulmuş olabileceğine dair kanıtlar buldular. Başka bir çukurda 150 ceset ortaya çıktı, ancak bu sayı aynı zamanda 1943'te yakınlarda meydana gelen ve bazı iskeletlerin parçalanmasına neden olan II. Dünya Savaşı bombası patlaması nedeniyle belirsizlikle örtülüyor.

Arkeologlar 1.000'e kadar cesedin sayıldığını ve topraktan çıkarıldığını belirtti ancak kazıların devam etmesiyle önümüzdeki haftalarda bu sayının 1.500'ü aşmasını bekliyorlar. Açıklamaya göre, eğer gerçekleşirse, Nürnberg'deki alan Avrupa'da bilimsel olarak kazılan en büyük toplu mezar haline gelebilir.

In Terra Veritas'tan antropolog Florian Melzer yaptığı açıklamada, "Meydana gelen tahribata rağmen iskeletler inceleme için çok iyi durumda. Artık bu kemiklerde saklanan tüm bilgileri, örneğin farklı kanser türlerinin yaygınlığını, kafatasında görülen genetik mutasyonları, yaş ve cinsiyet belirlemeyi, dişlerin durumunu ve bundan elde edilen sonuçları detaylandırabiliriz. Bu dönemdeki genel sağlık ve yaşam koşullarına yöneliktir." dedi

Muhabir: Demet İlce