DEMET İLCE / MUHABİR

Yaklaşık 20 cm (8 inç) uzunluğundaki kertenkele benzeri hayvan, 1931 yılında İtalyan Alpleri'nde keşfedildi ve sürüngenlerin nasıl evrimleştiğine ışık tutmaya yardımcı olabilecek önemli bir bulgu olduğuna inanılıyordu.

Çevresindeki kaya üzerinde vücut hatları koyu görünen sürüngenin dikkat çekici şekilde korunması, daha önce bitki örnekleri arasında nispeten yaygın olan ancak hayvanlar arasında nadir görülen, karbonizasyon olarak bilinen bir fosilleşme sürecine atfedildi.

Bu durum, Tridentinosaurus'un Protorosauria olarak bilinen sürüngen grubunun bir üyesi olarak sınıflandırılmasına yol açtı ve fosilleşmiş olduğu iddia edilen derisi, her ne kadar detaylı bir şekilde incelenmemiş olsa da, haber makalelerinde ve kitaplarda ön plana çıktı.

Ancak fosilin tuhaf özellikleri, birçok paleontologun sürüngenin nereye ait olduğunu ve nasıl bu kadar iyi korunduğunu merak etmesine neden oldu.

İrlanda ve İtalya'daki bir araştırmacı ekibi, fosili UV fotoğrafçılığı kullanarak analiz etti ve numunenin üzerinde bir kaplama malzemesi ortaya çıktı.

Araştırmacılar, fosilleri korumanın bir yolu olarak geçmişte fosillerin vernik veya laklarla kaplanmasının oldukça yaygın olduğunu söyledi.

Ekip, kaplama katmanının altında orijinal yumuşak dokuların mevcut ve iyi durumda olmasını umuyordu.

Ancak daha sonra yapılan mikroskobik analiz, malzemenin dokusunun ve bileşiminin gerçek yumuşak doku fosilleriyle eşleşmediğini ortaya çıkardı.

Araştırmacılar, bulgularının, Tridentinosaurus'un vücut hatlarının yapay olarak siyah boyayla oluşturulduğunu ve kertenkele şeklindeki kaya yüzeyine kaplandığını ortaya çıkardığını söyledi.

Araştırmacılar, Paleontoloji dergisinde yayınlanan bulgularına dayanarak, fosil ve gelecekteki araştırmalarda nasıl kullanıldığı konusunda dikkatli olunması yönünde çağrıda bulunuyor.

İtalya'daki Güney Tirol Doğa Bilimleri Müzesi'nde paleobotanikçi olan Profesör Evelyn Kustatscher şunları söyledi:

"Tridentinosaurus'un kendine özgü korunması onlarca yıldır uzmanları şaşırtıyordu. Şimdi her şey mantıklı geliyor. Kömürleşmiş deri olarak tanımlanan şey sadece boyadır."

İrlanda'daki University College Cork Biyoloji, Yer ve Çevre Bilimleri Okulu'ndan Dr. Valentina Rossi şunları ekledi:

Sibirya'nın 'yeraltı dünyasına açılan kapısı' her yıl şaşırtıcı miktarda büyüyor Sibirya'nın 'yeraltı dünyasına açılan kapısı' her yıl şaşırtıcı miktarda büyüyor

"Fosil yumuşak dokuları nadirdir, ancak bir fosilde bulunduklarında dış renklenme, iç anatomi gibi önemli biyolojik bilgileri ortaya çıkarabilirler.

Bütün sorularımızın cevabı önümüzdeydi; bu fosil örneğini, belki de bilmek istemeyeceğimiz sırlarını bile ortaya çıkarmak için detaylı bir şekilde incelemek zorundaydık."

Ancak araştırmacılar, tüm olumsuzluklara rağmen fosilin tamamen sahte olmadığını ifade etti.

Arka bacaklardaki ve uyluk kemiğindeki kemiklerin gerçek gibi göründüğünü ancak kötü korunmuş olduğunu söylediler.

Muhabir: Demet İlce