İstanbul’un meşhur caddesi İstiklal’de uzun zaman sonra 3 saat vakit geçirdim. Bu caddenin eski ismi Cadde-i Kebir idi. Cumhuriyetin ilanı ile birlikte ismi İstiklal oldu. Çok da adına uygun bir cadde olduğu söylenemez, neyse bizim konumuz o değil. Taksim Meydanı’ndan Tünel’e uzanan cadde de korona öncesi pazar günleri kalabalıktan yol bularak yürümek cesaret isterdi. Şimdi in cin top oynuyor.

Geçen cuma günü Kültür ve Turizm Bakan Yardımcımız ve Beyoğlu eski Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın Özel Kalem Müdürü Şahin Bey aradı. “Hocam pazar günü Tarık Zafer Kültür Merkezi’ni yeniden açıyoruz ve sizi de davet ediyoruz.” dedi. Hemen aklıma şaka yapıyor olmasınlar üç aydır açılış, sanal olanlar hariç toplantı, fuar vb. faaliyetler tamamen durdu. Az buçuk da yeni gerçeğe uyum sağlamışken…

Pazar günü saat 14 00. Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nin önü maskeli ve yarı resmi kıyafetli insanlarla doldu. Maskeli de olsalar çok fazla tanıdık var meydanda; Kültür ve Turizm Bakan M. Nuri Ersoy ve eşi, bakan yardımcıları Ahmet Misbah Demircan, Özgül Özkan Yavuz, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Politikaları Kurulu Başkanı Prof. Dr. İskender Pala, Turing Başkanı Dr. Bülent Katkat, Sinema Genel Müdürü Erkin Yılmaz, İstanbul İl Kültür Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz, Yönetmen Mesut Uçakan, İKSV Genel Müdürü Görgün Taner… Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Hanım “Herkes maskeli, kimsenin yüz ifadesini bilmek zor” diye ifade etti.

Kültür ve Turizm Bakanı M. Nuri Ersoy Beyoğlu Kültür Yolu Projesi kapsamında Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezini bir buçuk ay gibi çok kısa bir zamanda yenilediklerini ve sonbahara kadar da Galata Kulesini yenileyerek hizmete sokacaklarını açıkladı. Beyoğlu Kültür Yolu projesi, İstanbul’un yeni cazibe merkezi Galataport’tan başlayıp Galata Kulesi, Galata Mevlevihanesi’nden geçip İstiklal Caddesinden Taksim Meydanına oradan Atatürk Kültür Merkezi’nde tamamlanacak. Güzergâh boyunca çok sayıda kültür kurumu bu projeyi cazip kılacak. Bir öneride bulunmak isterim: Beyoğlu Kültür Yolu projesini Dolmabahçe Sarayı’na bağlamak lazım. Oradan Galataport’a dönerek 360 derecelik bir tur tamamlanmış olur.

Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nin bulunduğu yerin Galata Mevlevihanesi’nin bir müştemilatı olduğunu kültür tarihçisi İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz açılış konuşmasında hatırlattı. Beşir Ayvazoğlu’nun bu konudaki çalışmasına atıf yaptı.1925 yılında tekke ve zaviyeler kapatılınca Galata Mevlevihanesi halkevi ve karakol olarak kullanılmaya başlamış. Daha sonra mezarlarında olduğu bölüme İstanbul Belediyesi evlendirme dairesi yaptırmak istiyor. Birçok kurum ve isim bunu engellemeye çalışsa da başarılı olamıyorlar. Bu gün kültür merkezi olan bu bina Mevlevihane’nin haziresinin üstüne kurulmuş.

Maalesef İstanbul’un birçok yerinde tarih bu şekilde yok edilmiş.