Bu yeni çalışma, sineğin duyusal algılarını, hafızasını ve çiftleşme ritüellerini kontrol eden beyin bağlantılarına dair yeni bilgiler sunuyor. Araştırmayı yürüten ekip, meyve sineğinin tam beyin devre şemasını çıkarmanın, daha büyük beyinleri haritalama yolunda atılan önemli bir adım olduğunu belirtiyor. Cambridge Üniversitesi'nden sinirbilimci Gregory Jefferis, "Beynin nasıl çalıştığını anlamak istiyorsak, tüm nöronların nasıl bir araya geldiğini ve düşünceyi nasıl oluşturduğunu bilmemiz gerekiyor," diyerek bu çalışmanın önemini vurguladı.

Araştırmacılar, ölü bir sineğin beynini 7.000 ayrı 40 nanometre kalınlığında dilime ayırarak yüksek çözünürlüklü elektron mikroskobu ile taradı. Bu taramalar sonucunda 140.000 nöron ve 50 milyondan fazla bağlantıyı içeren bir 3D model oluşturuldu. Tüm bu sürecin manuel olarak yapılması 4.000 insan yılı alabilecekken, yapay zeka bu işin üstesinden çok daha kısa sürede geldi. Ayrıca 280'den fazla bilim insanı, verilerin doğruluğunu sağlamak için projeye katkıda bulundu.

Yapay zekayla 15 dakikada disleksi tanısı Yapay zekayla 15 dakikada disleksi tanısı

Gelecek İçin Bir İlk Adımlar Atılıyor!

Araştırmacılar, meyve sineği beyninin haritasının insan beyni gibi daha karmaşık yapıları anlamak için ilk adım olduğunu belirtiyor. Princeton Üniversitesi'nden araştırmanın eş liderlerinden Mala Murthy, "Gelecekte, beyinlerimizde bir şeyler yanlış gittiğinde, örneğin zihinsel sağlık sorunlarında, neyin farklı olduğunu karşılaştırmayı umuyoruz," dedi.

Her ne kadar insan beyni gibi daha büyük ve karmaşık beyinleri haritalamak şu an için mümkün olmasa da, bu çalışma daha küçük memeliler üzerinde yapılacak araştırmaların yolunu açıyor.

Kaynak: Haber Merkezi