Almanya'nın Göttingen Üniversitesi'nin desteklediği uluslararası araştırma ekibi, Türkiye'nin altında büyüyen ve jeolojik dengeyi etkileyebilecek yeni bir çatlak keşfetti. Zagros Dağları'nın baskı etkisini inceleyen bilim insanları, bu çatlağın Türkiye'nin güneydoğusundan İran'ın kuzeybatısına kadar uzandığını belirledi.

DERİNLERDE GİZLENEN ANTİK BİR OKYANUS KALINTISI

Araştırma ekibi, Arap levhasını Avrasya levhasından ayıran antik Neotethys Okyanusu'nun kalıntılarının hâlâ Arap levhasına bağlı olduğunu ortaya çıkardı. Ancak Türkiye'deki incelemelerde bu okyanus levhası kalıntısının koptuğu tespit edildi. Göttingen Üniversitesi'nden Dr. Renas Koshnaw, konuyla ilgili olarak, "Bu levha bölgeyi aşağıya çekmeye devam ederek daha fazla tortu birikimi için alan yaratıyor. Ancak Türkiye'ye doğru çöküntü çok daha sığ hale geliyor, bu da levhanın bu bölgede yırtıldığını gösteriyor" dedi.

Türkiye'nin Altında Büyük Bir Çatlak Oluştu2

Tanesini 300 TL'ye satıyor: "Yapamazsın' dediler, yaptım" Tanesini 300 TL'ye satıyor: "Yapamazsın' dediler, yaptım"

ZAGROS DAĞLARI'NIN AĞIRLIĞINDAN DAHA FAZLA

Araştırma, yer kabuğundaki çöküntünün yalnızca dağların ağırlığından değil, derinlerdeki tektonik süreçlerden de kaynaklandığını ortaya koydu. Zagros Dağları'nın altında asılı duran ağır okyanus levhası, yerkabuğunu aşağı doğru çekerek derin, tortu dolu bir çöküntü oluşturuyor. Bu durum, yüzeydeki jeolojik şekillenmenin düşündüğümüzden daha karmaşık olduğunu gösteriyor.

PRATİK UYGULAMALAR İÇİN ÖNEMLİ BULDULAR

Solid Earth dergisinde yayımlanan araştırma, yalnızca Dünya'nın jeolojik tarihini aydınlatmakla kalmıyor, aynı zamanda deprem riski analizi ve yer kabuğu hareketlerinin modellenmesi gibi pratik alanlarda da önemli bilgiler sunuyor. Çatlağın büyümesi ve etkileri, Türkiye ve çevresindeki sismik faaliyetler açısından dikkatle izleniyor.

Kaynak: İHA