Yapılan yeni bir araştırma, halk arasında uçuk olarak bilinen HSV-1 virüsünün Alzheimer hastalığına yakalanma riskini artırabileceğini ortaya koydu.
Daha önce de Alzheimer ile HSV-1 arasında bağlantı kurulmuştu ancak bu kez ABD’ye ait dev bir sağlık sigortası veri seti incelendi. 2006-2021 yılları arasında Alzheimer teşhisi almış 50 yaş üzeri 340 binden fazla kişiyle yapılan çalışmada, bu hastaların %0,44’ünün daha önce HSV-1 tanısı aldığı tespit edildi. Kontrol grubunda bu oran %0,24 olarak ölçüldü. Bu da uçuk virüsü taşıyanlarda Alzheimer riskinin yaklaşık %80 daha fazla olabileceğini gösteriyor.
BAĞLANTI BULUNDU
Dahası, HSV-1’e karşı antiviral tedavi alan kişilerde Alzheimer gelişme riskinin %17 daha düşük olduğu belirlendi. Ancak uzmanlar bu verilerin kesin bir neden-sonuç ilişkisi kurmadığını, yalnızca bir bağlantıya işaret ettiğini vurguluyor.
HSV-1 virüsü, sinir hücrelerine yerleşebilen ve çoğu zaman fark edilmeyen bir enfeksiyon. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dünya genelinde 50 yaş altı bireylerin yaklaşık üçte ikisi bu virüsü taşıyor. Genellikle dudak çevresinde çıkan uçuklarla kendini gösteren HSV-1, stres veya hastalık durumlarında tekrar aktive olabiliyor.
Araştırmacılar, virüsün sinir hücrelerinde biriktiğinde Alzheimer hastalığında görülen “amiloid-beta plaklarının” oluşumunu tetikleyebileceğini düşünüyor. Yine de bu hipotez, Alzheimer’ın yalnızca bir virüsle açıklanamayacak kadar karmaşık olduğunu göz ardı etmiyor.
Uzmanlar, HSV-1 taşıyanların paniğe kapılmaması gerektiğini belirtiyor. Zira virüs taşıyan pek çok insan hiçbir zaman Alzheimer geliştirmiyor. En önemli beyin sağlığı koruyucularının ise kaliteli uyku, sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite, stres yönetimi ve sosyal etkileşim olduğu hatırlatılıyor.