Markette nelere dikkat etmeliyiz?

Aralık 2019’da Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve dört ay gibi kısa bir sürede 203 ülkede toplam 638.146 kişinin hastalanmasına ve 30.105 kişinin ölümüne  (Dünya Sağlık Örgütü’nün 29 Mart 2020 verileri) neden olan koronavirüsten çok şey öğrendik.

Sağlık ve hijyen alanında öğrendiklerimizin yanı sıra farklı meslek gruplarının ne kadar önemli olduğunu fark ettik.

Pek çok ülkede olduğu gibi, ülkemizde de özveriyle çalışan sağlık çalışanlarını alkışladık ve alkışlamaya devam ediyoruz. Ama yetmez, çünkü yeterli ve güvenilir gıdanın sağlanamadığı bir ortamda insan sağlığından söz etmek mümkün değil.

Bu sebeple bir alkış da gıdaların kesintisiz bir şekilde üretiminde, işlenmesinde, naklinde, satışında, muayenesinde ve denetlenmesinde yani çiftlikten sofraya kadar tüm gıda üretim aşamalarında çalışanlara gelsin.

*

Ülkemizde bir gıda sıkıntısı yaşanmamakla birlikte bugünden alacağımız tedbirler ileride bir sıkıntı yaşamamamızı sağlayacak. Bitkisel ve hayvansal üretimde bir aksama yaşanmaması için emin olabilirsiniz ciddi çalışmalar yapılıyor.

*

Öncelikle bilmemiz gerek COVID-19, ağız ve burun sıvılarıyla saçılıyor ve henüz gıda tüketimiyle şekillendiği bildirilen bir vaka yok. Ancak virüs yüzeylere, gıdalara veya gıda ambalajlarına enfekte kişilerin öksürmesi, hapsırması veya el temasıyla bulaşabilir. Dolayısıyla tüketim yoluyla olmasa da bulaşık gıdalara temas ile virüsü almamız mümkün.

Gıda alışverişinde basit uygulamalar ile riski tamamen ortadan kaldıramayız ama azaltabiliriz.

Günlük alışveriş alışkanlığımızdan vazgeçip 1-2 haftalık ihtiyacımızı toplu olarak alalım. Bu her gun bir super taşıyıcı ile karşılaşma riskimizi azaltır.Alışveriş için yanımıza kendi torbalarımızı alalım.Evden çıkmadan ellerimizi sabun ve su ile yıkayalım. Varsa yanımıza sprey el dezenfektanı alalım.Market arabalarının tutma kolları oldukça riskli, burada el dezenfektanı iş görecektir.Markette sıklıkla temas edilen yüzeylerde virus bulunabilir. Mümkün olduğunca az temas edelim ve elimizi yüzümüze götürmeyelim.El temasının sınırlandırıldığı gıdaları tercih edelim.Müşteri ve çalışanlarla aramızda 1-2 metrelik mesafeyi koruyarak hem onları hem de kendimizi koruyabiliriz.Nakit para alışverişinden kaçınıp mümkün olduğunca temassız ödeme yapalım.Çıkışta el dezenfektanımızı kullanalım.Eve girmeden ilk iş marketten aldığımız poşetleri yavaş hareketlerle ters çevirip hepsini bir poşette toplayıp çöpe atalım. Sonra ellerimizi en az 20 saniye sabun kullanarak yıkayalım.Ambalajlı gıdaları duru sudan geçirip kağıt havlu ile kuruttuktan sonra dolaba kaldıralım.Gıdaları yerleştirme işlemimiz bittikten sonra ellerimizi tekrar yıkayalım.Sebze ve meyveleri yıkadıktan, et ve et ürünlerini iyice pişirdikten sonra tüketelim.