DEMET İLCE / MUHABİR

Kukulcan Tapınağı'nın ilk taşları atıldığında Roma İmparatorluğu yıkılıyordu. Tamamlandığında Müslüman dünyası altın çağını yaşıyordu. İspanyolların "El Castillo" veya "kale" adını verdiği bu gösterişli tapınak, bir zamanlar terk edildiğinde, aslında Maya uygarlığının en zengin ve en etkileyici şehirlerinden birinin sofistike kalbiydi.

İspanyol fatihlerin şimdiki Meksika'ya gelmesinden çok önce, bölge zaten medeniyetin beşiklerinden biriydi. Yüzyıllar boyunca birbirini izleyen insanlar ileri astronomi, teknoloji, kültürler ve herhangi bir kıtada görülen en görkemli mimarilerden bazılarını geliştirdiler.

Meksika'nın Yucatán Yarımadası'ndaki Mayaların geride bıraktığı en etkileyici eserlerden biri, El Castillo'nun baş döndürücü piramidi veya Kukulcan Tapınağı çevresinde inşa edilmiş bir zamanlar genişleyen bir şehir olan Chichén Itzá'dır. Meksika'nın eski sakinlerinin becerilerine dair bu ayrıntılı vasiyetin büyüleyici öyküsünü keşfetmek için okumaya devam edin.

El Castillo Nedir?

El Castillo, belirli tanrıları onurlandırmak, hükümdarları gömmek ve büyük şehirlerin merkezlerini oluşturmak için inşa edilen anıtsal yapılar olan Maya basamaklı piramidinin en iyi korunmuş örneklerinden biridir. MS 400 civarında kurulduğu düşünülen bir Maya şehri olan Chichén Itzá'nın kalıntılarındaki 20'den fazla binadan biridir. Ancak merkezindeki 79 metrelik piramit, inşa edilen en eski yapılar arasındaydı.

İlk inşaat çalışmaları MS 500 civarında, bir cenote veya doğal bir su birikintisinin üzerinde başlamış olabilir. Yucatán'ın eski sakinleri için cenotlar hem birincil su kaynakları hem de dini öneme sahip yerlerdi; Xibalba'ya, yani "korkunun yeri" veya Maya yeraltı dünyasına açılan kapılar olarak görülüyorlardı.

Chichen Itza'daki Kutsal Cenote

Chichén Itzá'daki Kutsal Cenote, bölgede Mayalar için derin manevi öneme sahip olan birkaç Cenote'den biridir.

9 nesil insanı kapsayan DNA analizi, savaşçı kültürün evlilik uygulamalarını ortaya koydu 9 nesil insanı kapsayan DNA analizi, savaşçı kültürün evlilik uygulamalarını ortaya koydu

Chichén Itzá'nın resmi web sitesine göre, yağmur tanrısı Chaac'ı yatıştırmak için Mayalar, insanları kurban olarak cenotlara attılar ve medeniyetleri geliştikçe, kutsal amaçlarını vurgulamak için yanlarına tapınaklar inşa ettiler. El Castillo, yağmur, fırtına ve yaşamla ilişkilendirilen Maya tüylü yılan tanrısı Kukulcan'a adanmıştır.

El Castillo'nun Yükselişi ve Düşüşü

Tapınağın tasarımı, Mayaların gelişmişliğinin ve derin inançlarının bir kanıtıdır. Dört yanında 91 basamaklı merdivenler bulunmaktadır. Toplam merdiven sayısı ve üstteki tapınak toplamı 365'e ulaşır, bu da Maya takvimindeki gün sayısına eşittir. Dahası, merdivenler piramidin dokuz katmanını takvimdeki ay sayısı olan 18'e eşit olacak şekilde böler.

Hiç kimsenin piramite girmesi planlanmamıştı. Bunun yerine rahipler dini bayramları ve ritüelleri kutladılar ve değişen mevsimleri en üstte işaretlediler. Binanın, gölgelerin ilkbahar ve sonbahar ekinokslarında Kukulcan'ın merdivenlerden aşağıya doğru sürünerek indiği yanılsamasını yaratacak şekilde tasarlanmış olması dikkat çekicidir. Kaidenin etrafındaki taşa oyulmuş devasa yılanbaşları illüzyonu tamamlıyor.

El Castillo Yılan Kafaları

El Castillo'nun dibindeki 3 metre uzunluğundaki yılanbaşlarının yılan tanrısı Kukulcan'ı temsil ettiği düşünülüyor.

Chichén Itzá, kuzey ve orta Yucatán'daki baskın şehir olduğu MS 900 ila 1050 yılları arasında gücünün zirvesindeydi. 1100 civarında, Maya uygarlığının merkezi, hala belirsiz olan ancak kuraklık, savaş ve siyasi muhalefeti içerebilecek nedenlerden dolayı güneydeki Mayapan'a kaydı.

Chichén Itzá'nın gerilemesine ne sebep olursa olsun, Francisco de Montejo liderliğindeki İspanyol istilacılar 1527'de Yucatan'a vardıklarında Maya elitleri şehri çoktan terk etmişti. Ancak bölge hala yoğun nüfusluydu ve Montejo'nun bu hedefe ulaşma hedefini benimsemesine yol açtı. Chichén Itzá ve orada İspanyol yönetimi için bir başkent kurmak.

Montejo'nun Francisco olarak da anılan oğlu, 1531 civarında harabeler arasında Ciudad Real kasabasını kurduğunda nihayet babasının tutkusuna ulaştı. Bu ilk fatihler, yıkık tapınağa "El Castillo" veya "kale" adını verdiler.

Kukulcan Tapınağını Yeniden Keşfetmek

Maya'ya direnmek, genç Montejo'yu 1534'te şehri terk etmeye zorladı ve İspanyolların kuzey Yucatán'ı fethetmesi 25 yıl daha alacaktı. Ancak 16. yüzyılın sonuna gelindiğinde bölge sıkı bir şekilde sömürge kontrolü altındaydı.

Simon Fraser Üniversitesi Arkeoloji ve Etnoloji Müzesi'ne göre, sonrasındaki 300 yıl boyunca Chichén Itzá'nın kalıntıları, büyük ölçüde unutulmuş ve meraklı gözlerden korunan bir sığır çiftliği olarak hizmet vermiştir. Ancak 1841'de Amerikalı diplomat ve kaşif John Lloyd Stephens, İngiliz sanatçı Frederick Catherwood ile birlikte bölgeye giderek düzinelerce Maya harabesini ziyaret etti.

Frederick Catherwood'un tasvir ettiği Kukulcan Tapınağı, dünya çapındaki okuyucuları büyüledi.

Chichén Itzá'yı keşfeden ilk kişiler Stephens ve Catherwood değildi. Ancak Stephens'ın Orta Amerika, Chiapas ve Yucatán'da Seyahat Olayları ve Yucatán'da Seyahat Olayları kitapları orada bulduğu büyük anıtlara yeniden ilgi çekerek Maya uygarlığına yeniden ilgi uyandırdı.

Stephens , "Casillo" diye yazdı, "her açıdan ovanın üzerinde yükselen en büyük ve en dikkat çekici nesneydi." Catherwood, şehrin ayrıntılı oymalarını ve mimari özelliklerini tam olarak göstermek için kamera lucida adı verilen bir cihaz kullandı. Her ikisi de 1850'lerde öldü, ancak ayrıntılı anlatımları ve zengin tasvirleri, Maya uygarlığının incelenmesini başlatacaktı.

El Castillo'nun Sırları Açığa Çıktı

Stephens ve Catherwood'un ziyareti ile 19. yüzyılın sonu arasında, El Castillo'nun geçmişine dair daha fazla sırrı açığa çıkaracak yeni bir disiplin ortaya çıktı: arkeoloji. 1923 yılında Sylvanus Morley, Carnegie Enstitüsü'nün finansmanıyla Chichén Itzá sahasında ilk tam ölçekli kazıya başladı. Meksika hükümeti aynı zamanda El Castillo'yu ve Itzanların bir zamanlar Mezoamerikan'ın meşhur top oyunu pelota'yı oynadığı yakındaki top sahasını da restore etmeye başladı.

Kukulcan Tapınağı

Arkeologlar bu chacmool heykelinin ve diğer nesnelerin, orijinal yapılar yeniden inşa edilirken tapınağın içinde kaldığına inanıyor.

Daha sonra 1935 yılında arkeologlar şaşırtıcı bir keşifte bulundular. Araştırmacılar yapının derinliklerinde bir chacmool veya insan kurban etme ritüellerinde kullanılan kutsal bir heykelin bulunduğu "sunum salonu" adında bir oda buldular. Ertesi yıl, insan kemikleri ve değerli bir kırmızı jaguar heykelinin bulunduğu ikinci bir oda, “kurban odası” buldular.

Araştırmacılar, bölgede daha eski bir tapınağın olması gerektiğini ve daha sonra Itzanların üzerine inşa ettiğini fark ettiler. Arkeologlar, eski piramidin MS 800 ila 1000 yılları arasında inşa edilmiş olabileceğini ve tapınağın ilk düşünüldüğünden yüzlerce yıl daha eski olabileceğini öne sürdü.

Günümüzde Kukulcan Tapınağı

Carnegie Enstitüsü'nün finansmanı, Meksika hükümeti tarafından bölgenin turistik bir cazibe merkezi olarak araştırılmasına ve restorasyonuna harcandı. Restoratörler, alanı orijinal haliyle hayal etmek için Catherwood'un çizimlerinin yanı sıra diğer Maya kalıntılarına ilişkin bilgileri de kullandılar.

Yeniden tasarlanan site turistlerin anında ilgisini çekti. Charles Lindbergh şehrin havadan fotoğraflarını çekti ve 2006 yılına kadar ziyaretçiler El Castillo'nun tepesine çıkan merdivenlere tırmanarak bölgenin yüzyıllar önce rahiplerin gördüğü haliyle görülebiliyordu.

Charles Lindbergh'in Chichén Itzá'nın havadan fotoğrafları arkeoloji açısından çığır açıcı bir başarıydı.

Ancak şehir henüz tüm sırlarından vazgeçmedi. 2015 yılında, invaziv olmayan görüntüleme teknolojisini kullanan araştırmacılar, piramidin altında doğal bir boşluk gibi görünen bir şey buldular: bir cenote. Bu cenote'un bölgedeki diğer cenote'larla bağlantı kurabileceğine inanılıyor. Sualtı arkeologu Guillermo de Anda, Mayaların yeraltı mağarasının yeraltı dünyası Xibalba ile bir bağlantı olduğuna inanmış olabileceğini düşünüyor.

De Anda 2018'de CNN'e şunları söyledi:

"Mayalar kozmosu üç temel katmana sahip olarak tasavvur ediyordu: gökler, yer ve yeraltı dünyası." Evrenin bu katmanı ile kendilerininki arasında iyi bir denge kuramamak kuraklık, kıtlık veya hastalık anlamına gelebilir.”

Daha sonra 2017 yılında benzer teknikleri kullanan başka bir ekip daha da büyüleyici bir şey buldu: diğer ikisinin içinde üçüncü bir piramit. Arkeologlar, Mayaların bu küçük piramidi MS 500 ila 800 yılları arasında inşa ettiğine ve bunun Maya uygarlığının ilk geliştiği Klasik Dönem'e yerleştirildiğine inanıyor.

Hepsi bir cenote üzerine inşa edilmiş ve ünlü yılan gölgesini gösterecek şekilde hizalanmış üç piramit, Kukulcan Tapınağı ve Chichén Itzá'nın altın çağında antik Maya için son derece önemli olduğunu gösteriyor. Bu yer, tüylü yılan tanrının yeraltı dünyasına yolculuğuna devam etmeden önce Dünya'ya indiğine inandıkları yer olabilir mi?

Şimdilik bunu yalnızca zaman ve devam eden araştırmalar gösterecek. O zamana kadar her yıl yaklaşık 2 milyon kişi El Castillo'yu görmek ve bir zamanların bu güçlü Maya şehrini keşfetmek için Chichén Itzá'yı ziyaret ediyor.

Muhabir: Demet İlce