Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinden (CDC) alınan verilere göre; yaz ortasında ortaya çıkan HV.1 vakaları Eylül ayında hızla artmaya başladı. ABD’de görülen bu varyant, ülkedeki tüm COVID-19 vakalarının yaklaşık %20'sine neden oluyor. Peki, HV.1 nedir ve bu konuda ne kadar endişelenmeliyiz?

COVID-19 varyantı HV.1 nedir?

Johns Hopkins Sağlık Güvenliği Merkezi'nde bulaşıcı hastalıklar uzmanı ve kıdemli akademisyen olan Amesh A. Adalja, yakın zamanda ortaya çıkan birçok COVID-19 varyantı gibi HV.1'in de Omicron türüyle ilişkili olduğunu söyledi. A. Adalja, "HV.1 , EG.5'ten türeyen başka bir Omicron XBB çeşididir " dedi. Yani HV.1, Omicron'un bir formu olan XBB'den gelen EG.5'ten türedi.

New York Buffalo Üniversitesi'nde bulaşıcı hastalıklar profesörü ve şefi olan Thomas Russo, "Bu da bir başka Omicron çeşidi" açıklamasını yaptı.

Dr. Russo, HV.1'in spike proteininde EG.5'ten çeşitli değişiklikler olduğunu, bunun da COVID-19'a neden olan virüs SARS-CoV-2'nin hücrelere tutunmak ve hasta etmek için kullandığı şey olduğunu açıkladı.

HV.1 ne kadar bulaşıcıdır?

Şu aşamada HV.1’in ne kadar bulaşıcı olduğunu söylemek zor. Ancak Dr. Russo, bu varyantın oldukça bulaşıcı olduğunun bir göstergesi olarak, hızlı yükselişine (Temmuz ortasında vakaların %0,5'inden Ekim ortasında vakaların neredeyse %20'sine) işaret etti. Russo, "HV.1'in bulaşıcılığını, ABD'de hızla artan vaka oranı gösteriyor" dedi.

HV.1 konusunda endişelenmeli miyiz?

Uzmanlar şu anda HV.1 konusunda paniğe kapılmış değil. Dr. Adalja, "Diğer endemik solunum yolu virüslerinde olduğu gibi, SARS-CoV-2'nin de her zaman yeni varyantlarının olacağını ve çoğunun kimseyi endişelendirmeyeceğini bilmek önemlidir" ifadelerini kullandı.

Vanderbilt Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde bulaşıcı hastalıklar uzmanı ve profesör olan William Schaffner, HV.1'in "çok bulaşıcı" olmasına rağmen, aynı zamanda dolaşımdaki diğer varyantlardan daha ciddi hastalıklara neden olmadığını söyledi. "İnsanların bu konuda çok endişelenmesi gerektiğini düşünmüyorum" diye de ekledi.

HV.1'i diğer varyantlardan nasıl ayırt edebiliriz?

Dr. Russo, HV.1 hakkında semptomlardan anlaşılabilecek aşırı derecede ayırt edici hiçbir şeyin olmadığını belirtti. Temel olarak önceki Omicron türlerine benzer bir görünüm ve his veriyor; yalnızca özel genetik testler farkı tespit edebiliyor.

HV.1'in belirtileri nelerdir?

Dr. Russo, HV.1 semptomlarının şu ana kadar diğer COVID-19 semptomlarıyla tutarlı olduğunu söyledi. CDC'ye göre bu semptomlar şöyle:

  • Ateş veya titreme
  • Öksürük
  • Nefes darlığı veya nefes almada zorluk
  • Tükenmişlik
  • Kas veya vücut ağrıları
  • Baş ağrısı
  • Yeni tat veya koku kaybı
  • Boğaz ağrısı
  • Tıkanıklık veya burun akıntısı
  • Mide bulantısı ya da kusma
  • İshal

Dr. Schaffner, genel olarak HV.1'in her şeyden çok soğuk algınlığı benzeri semptomlara neden olduğunu belirtti.  Schaffner, "Kaydedilen semptomlardan bazıları öksürük, yorgunluk, tıkanıklık ve burun akıntısıydı. Bu, soğuk algınlığına çok benziyor." İfadelerini kullandı. Ancak önceki tüm COVID türlerinde olduğu gibi enfeksiyonun şiddeti de kişiden kişiye değişmektedir. Yani sizin için soğuk algınlığı olarak görülen şey, bağışıklık sistemi zayıf olan biri için tehlikeli olabilir.

Yeni COVID-19 aşısı HV.1'e karşı koruma sağlıyor mu?

Şu anda HV.1 hakkında çok fazla veri mevcut değil. Ancak doktorlar, güncellenen Kovid-19 aşısının bu varyanta karşı koruma sağlamaya yardımcı olmasının beklendiğini söylüyor.

Dr. Schaffner, güncellenen aşının XBB.1.5'i temel aldığını ve HV.1'in XBB.1.5 varyantının "torunu" olduğunu söylüyor. Schaffner, "Aşının HV.1'in neden olduğu ciddi hastalıklara karşı koruma sağlayacağını öngörüyoruz" dedi.

HV.1 uzun süreli COVID riskini artırır mı?

Bunu söylemek zor. Dr. Russo, "Bu noktada bilmiyoruz. HV.1'in daha ciddi hastalığa neden olduğu kanıtlanmadığı sürece muhtemelen diğer Omicron varyantlarından farklı olmayacaktır." dedi.

Veriler, daha şiddetli KOVİD-19 enfeksiyonuna sahip kişilerin, uzun süreli Kovid -19 hastalığına yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu gösteriyor gibi görünüyor . Dr. Russo, "HV.1 daha ciddi hastalığa neden olduysa (ki bunu gösteren hiçbir kanıt yok) bu durum, uzun süreli KOVİD riskini artırabilir. Şu aşamada hiçbir fikrimiz yok." İfadelerine yer verdi.

HV.1 için tedavi ve korunma yöntemleri var mı?

HV.1, ABD'de hızla yaygınlaşan bir COVID-19 varyantıdır ve yakında ülkede en yaygın varyant haline gelmesi beklenmektedir. Bu varyant hakkında pek çok şey bilinmese de doktorlar şu anda endişelenmeye gerek olmadığını söylüyor. Ancak enfeksiyon riskinizi azaltmak için aşı yaptırmak, el hijyenine dikkat etmek ve hasta olan kişilerden kaçınmak için elinizden gelenin en iyisini yapmak gibi olağan önlemleri almanızı tavsiye ediyor. Endişeniz varsa N95 veya Kn95 yüz maskesi kullanmak koruma sağlayabilir.

Dr. Russo konuyla ilgili son olarak, "COVID hala bizimle. Belirtiler geliştirirseniz en kısa sürede kendinize test yapın ve pozitif çıkarsa doktorunuza başvurun. Antiviral ilaca aday olabilirsiniz.” dedi.

Kaynak: prevention.com

Editör: Haber Merkezi