Riyad Kral Halid Uluslararası Havalimanı'na "TUR" uçağıyla ulaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Riyad Emiri Prens Faisal bin Bandar Al Saud, Suudi Arabistan'ın Ankara Büyükelçisi Fahad bin Assad Abualnasr ile Türkiye'nin Riyad Büyükelçisi Emrullah İşler ve eşi Ayşenur İşler karşıladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç ile bazı yetkililer de Suudi Arabistan'a gitti.
Havalimanından ayrılan Erdoğan, Yemame Sarayı'na geçti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suudi Arabistan ve Mısır ziyaretlerinde, bölgedeki sıcak gelişmelerin yanı sıra ekonomik iş birliği imkanları da değerlendirilecek.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Riyad ziyaretinin ardından yarın Mısır'ın başkenti Kahire'ye gidecek.
Erdoğan, Sisi ile görüşecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretine ilişkin detayları İletişim Başkanı Burhanettin Duran paylaştı.
Erdoğan; Riyad'da Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Kahire'de mevkidaşı Abdülfettah es-Sisi ile görüşecek.
Görüşmelerde, Gazze Barış Kurulu'nun çalışmaları masaya yatırılacak. İnsani yardımların ulaştırılması ve yeniden inşa süreci ele alınacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Es-Sisi’nin davetine icabetle, Kahire’de Türkiye-Mısır Yüksek Düzeyli Stratejik İş birliği Konseyi ikinci toplantısına Sisi ile birlikte eşbaşkanlık edecek.
Erdoğan'ın ayrıca, Türkiye-Mısır İş Forumu’na da iştirak etmesi planlanıyor.
Washington-Tahran gerilimi de ele alınacak
Görüşmelerde, Washington ile Tahran hattındaki gerginlik gündemde olacak. Tansiyonu azaltacak seçenekler değerlendirilecek. Suriye'deki son tabloya da değinilecek. Bölgedeki istikrarı koruyacak gelişmeler ele alınacak.
Riyad ve Kahire temaslarında, ekonomik iş birliğinin artırılması da konuşulacak. Özellikle savunma sanayi alanındaki yeni ortaklıklar değerlendirilecek.
Erdoğan'ın ilk durağı olan Suudi Arabistan ile Türkiye arasındaki yakın ilişkiler, ticarete de yansıyor. İki ülkenin ticaret hacmi 2024'te yaklaşık 8 milyar dolar seviyesinde seyretti. Türkiye'nin Suudi Arabistan'a ihracatı geçen yıl 3 milyar 149,6 milyon dolara yükseldi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan'da
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni yılın ilk ziyaretini Orta Doğu'ya yapıyor. Önce Suudi Arabistan ardından Mısır'da temaslarda bulunacak. Erdoğan'ın mevkidaşlarıyla yapacağı görüşmelerde, bölgesel gelişmeler ile ekonomik iş birliği ön plana çıkacak.
Muhabir: Ramazan Eles
Yorumlar
Trend Haberler
Netanyahu: "Gazze'de Türk ve Katar askeri olmayacak"
Türk girişimci Gökçe Güven ABD’de dolandırıcılık suçlamasıyla yargılanıyor
Devlet Bahçeli, Suriye eski Geçici Hükümeti Başkanı'nı kabul etti
Şeref Yazıcı'nın 500 milyon dolarlık hesabına el konuldu
Türkiye'den BMGK'nın Kıbrıs kararına tepki
Cezaevi nakil aracı devrildi: 19 yaralı
İsrail ordusu, Gazze’de polis merkezini bombaladı
İstanbul'a yeniden kar geliyor
TEHLİKELİ ATIKLARIN TAŞINMASI, DEPOLANMASI VE GERİ KAZANIMI/BERTARAF EDİLMESİ HİZMETİ ALINACAKTIR
Altın fiyatlarında sert düşüş


