DEMET İLCE / MUHABİR

Diyetle ilgili en önemli şeyin az kalori alarak sağlıklı beslenme olduğunu biliyoruz. Diyetisyenlerin tüketilmemesi gerekenler listesini de az çok tahmin ediyorsunuzdur. Diyetle ilgili geleneksel duyumların aslında tam olarak gerçeği yansıtmadığını hiç düşündünüz mü? Bazı uzmanlar bu görüşlere tam anlamıyla katılmıyor. İşte diyetle ilgili çürütülen gerçekler...

1. DİYET YAPIYORSANIZ EKMEK YEMEYİN

Ekmek, konu kilo verme olduğunda sıklıkla “karbonhidratla dolu kötü adam” olarak görülür.

Ancak tam tahıldan (kepekli ekmek yapmak için kullanılan kepekli un) yapılmışsa, bu bize zengin bir kilo kontrolü avantajı sağlar.

Lifleri bağırsaklarımızdaki iyi bakterileri beslerken, bunların bir kısmı ruh halimizi iyileştirmeye ve iştahımızı kontrol etmeye yardımcı olabilir, aynı zamanda B vitamini alımını da artırır.

Bu, metabolizmamızın hızlı çalışması ve sinir sistemimizin sağlıklı kalması için çok önemlidir.

Tam tahıllı ekmek aynı zamanda yüksek enerji seviyeleri için ihtiyaç duyduğumuz mineral olan demiri de sağlar.

2. TAM YAĞLI SÜT ÜRÜNLERİ HAYIR-HAYIR

Harvard Üniversitesi beslenme profesörü David Ludwig, tam yağlı süt ürünleri yemenin, hızlı salınan, şekerle paketlenmiş işlenmiş gıdalara olan isteği hafifletebileceğini söylüyor.

Sağlıksız karbonhidratların kan şekeri dalgalanmalarına ve insülin salınımına neden olduğunu açıklıyor.

Bu, kilo alımına yol açabilir ve aynı zamanda kalp hastalığı , felç ve tip 2 diyabet riskini de artırabilir.

Profesör Ludwig ayrıca tam yağlı süt ürünlerinin (basitçe söylemek gerekirse bir parça Türk yoğurdu gibi) "tatlı" olduğuna dikkat çekiyor.

Bu, yemeğimizden keyif aldığımızı hissetmemize yardımcı olarak zayıflama psikolojimize iyi gelebilir.

3. ÇİKOLATA SİZİN İÇİN HER ZAMAN KÖTÜDÜR

ABD'nin Boston kentindeki Tufts Üniversitesi'nden bilim insanları, günlük bir çikolata ikramının aslında sizin için iyi olabileceğini düşünüyor.

Uzmanlar, bitter çikolatanın kalbiniz ve insülin duyarlılığınız için harika olan flavanoller açısından zengin olduğuna dikkat çekiyor.

Bu arada University College London'daki araştırmacılar, 13.000'den fazla yetişkin üzerinde yapılan bir araştırmada, her gün biraz bitter çikolata yiyenlerin, bunun yerine sütlü çikolatayı tercih edenlere göre daha iyi ruh hallerine sahip olduğunu keşfettiler.

Mutlu hissetmek beslenme düzenini korumanın anahtarıdır, dolayısıyla diyetiniz için tam da ihtiyacınız olan şey bu olabilir.

4. KIRMIZI ET KÖTÜ ETTİR

Journal of Obesity and Metabolik Syndrome'un raporuna göre protein açısından zengin gıdalar, glukagon benzeri peptit 1IN gibi bağırsaktan türetilen hormonların artmasına yardımcı olur.

Bu hormon Wegovy gibi kilo verme ilaçlarında aktif bir bileşiktir.

İştahın azalmasına ve kalori yakma hızımızın artmasına yardımcı olur.

Kırmızı etin çoğu zaman bizim için iyi olmadığı düşünülürken, beslenme psikiyatristi Dr. Uma Naidoo şöyle açıklıyor:

"İyi kaynaklardan elde edilen yağsız kümes hayvanları, deniz ürünleri, yumurtalar ve otla beslenen sığır eti, protein ve gerekli amino asitleri aldığınızdan emin olmak için iyi seçimlerdir.”

Bitki bazlı protein için tofu, fasulye ve mercimek iyi çalışır.

5. HER TÜRLÜ İŞLENMİŞ GIDADAN KAÇININ

Aşırı işlenmiş gıdaları azaltma konusundaki tatbikatı hepimiz biliyoruz; araştırmalar, bunları ne zaman tükettiğinizi fark etmeden günde 500 kalori daha fazla yemenin kolay olduğunu gösteriyor.

Ancak konserve fasulye, konserve meyve, sebze ve konserve balık gibi "ultra işlenmiş" yerine "işlenmiş" seçenekler hem ekonomik hem de besin değeri açısından sağlıklı seçimler olabilir.

Çemen otu faydaları neler? Çemen otu faydaları neler?

Fırında fasulye, kırmızı barbunya fasulyesi ve tereyağlı fasulye, protein ve lif açısından mükemmeldir.

Meyve suyundaki konserve meyveler ve sudaki sebzeler, günde beş ihtiyacınıza dahildir ve sardalye gibi konserve balıklar, antiinflamatuar esansiyel omega 3 yağları ile kalbiniz için harikadır.

6. CEVİZLER KALORİYLE DOLUDUR

Fındıkların kalorilerle dolu olduğu doğrudur ancak Güney Avustralya Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, badem yiyip kilo verebileceğinizi gösteriyor.

Baş araştırmacı Dr. Sharayah Carter şunları itiraf etti:

"Badem gibi kuruyemişler protein ve lif açısından zengindir, vitamin ve minerallerle doludur, ancak aynı zamanda insanların vücut ağırlığının artmasıyla ilişkilendirdiği yüksek yağ içeriğine de sahiptirler."

Ancak bu gerçeklere rağmen çalışma, katılımcıların geleneksel atıştırmalıklar yerine düzenli olarak kuruyemişleri atıştırırken, daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olduğu için kilolarında neredeyse yüzde on oranında bir azalma elde ettiklerini gösterdi.

Muhabir: Demet İlce