DEMET İLCE / MUHABİR

Dünyada yaklaşık 350 milyon astım hastası bulunuyor Dünyada yaklaşık 350 milyon astım hastası bulunuyor

Bağışıklık sistemlerimiz ve zihinsel sağlığımız yılın diğer zamanlarından daha fazla saldırı altında olduğundan kış, uzun ve zorlu bir süreç olabilir. Ancak yeterince doğru türde balık yerseniz, bu durumu zarar görmeden atlatabilirsiniz. Diriliş Postası’na konuşan İstanbul Aydın Üniversitesi Aşçılık Program Başkanı Prof. Dr. Candan Varlık, balığın mevsimi olmadığını, her ay her balığın tüketilebileceğini söyledi.

“HER BALIK HER MEVSİMDE TÜKETİLİR”

Her besinin bir mevsimi vardır. Bazı besinlerin bazı aylarda vitamin değeri açısından daha faydalı olduğu söylenir. Bu besinlerden birinin de balık olduğu söylenir. Fakat Prof. Dr. Candan Varlık, balık çeşitlerinin mevsimi olmadığını, her balığın her mevsimde tüketilebileceğini söyledi. İçinde bulunduğumuz kış aylarında buzhane balığının, ince hamsinin revaçta olduğunu dile getiren Varlık, “Kış mevsiminin balığı istavrit ve mezgittir” dedi.

“DOĞANIN İNSANLIĞA SUNDUĞU TEK DİYET GIDA BALIKTIR”

Balığın kızartılmasının sağlıklı olmadığını belirten Varlık, fırında pişirilmesini önerdi ve “o zaman vitamin değeri artar” dedi.

“Balıkta karbonhidrat yoktur fakat üstüne tatlı yediğinizde karbonhidrat da almış olursunuz. Balıkta olmayan besinleri yanında yiyeceğimiz yiyeceklerden alabiliriz. Örneğin balıkta C vitamini de yoktur fakat salatayla yediğiniz zaman C vitamini alırsınız.” diyen Varlık, “Doğanın insanlığa sunduğu tek diyet gıda balıktır.” diyerek balığın önemini vurguladı.

Haftada 2-3 defa tüketmek gerektiğinin de altını çizen Varlık,  çok sık balık tüketmenin sağlık açısından risk oluşturmadığını, dışardan alamadığımız aminoasitleri balıktan aldığımızı bildirdi.

NEDEN KIŞIN BALIK YENMELİ?

Balık yılın bu zamanında diğerlerinden daha çok dostunuzdur. Çünkü;

1. Balık yemek kalbinizi korur

Haftada en az iki kez omega-3 yağ asitleri açısından zengin balık yiyerek azalan aktivite seviyelerini ve artan kan basıncı (kalp krizi ve felcin önde gelen nedeni) ve arterlerin kireçlenmesi gibi kardiyovasküler sağlıkla ilgili tehlikeleri dengeleyin. İlk üç önerimiz somon, uskumru ve deniz tarağıdır

2. Balık yemek ruh sağlığınızı korur

Geçtiğimiz on veya iki yılda mevsimsel duygusal bozukluk (veya SAD) bir teoriden, doktorlar ve psikologlar tarafından kabul edilen bir gerçekliğe dönüştü. Güneşin zayıflığıyla bağlantılı olarak gün ışığının azalması, çoğumuzun D vitamini eksikliğinden muzdarip olduğu anlamına geliyor; bu, birçok insanın kış aylarında yaşadığı moral bozukluğuna önemli katkıda bulunan bir faktör. D vitaminini takviye olarak satın alabilseniz de, kaynağı somon, ton balığı ve uskumru gibi balıklar olduğunda vücudunuz çok daha fazla miktarda D vitamini emer; bu balıkların tümü yalnızca kardiyovasküler sağlığı desteklemekle kalmayıp aynı zamanda omega-3 yağ asitleri açısından da zengindir.

3. Balık yemek akciğerlerinizi korur

Hiç şüphe yok ki akciğerler kışın vücudun en savunmasız kısımlarından biridir; soğuk algınlığına, gribe ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarına yatkındır. Omega-3 yağ asitleri akciğerlere giden hava akışını artırmaya yardımcı olur; bu nedenle somon ve uskumru gibi balık tüketiminizi artırmak, küçük çocukları olan veya klimalı ofislerde çalışanların aşina olduğu enfeksiyonlarla savaşmanıza yardımcı olacaktır.

4. Balık yemek cildinizi korur

Soğuk hava, doğrudan veya dolaylı olarak cildinize zarar verir; örneğin soğuk bir gecede sokaklarda yürüdükten sonra sıcak bir süpermarkete veya restorana girdiğinizde. Aşırı sıcaklık sağlıklı bir cilt için elverişli değildir. Füme somonun savunma rolü oynayabileceği yer burasıdır, çünkü hem omega-3 hem de omega-6 yağ asitleri bakımından zengindir; bunlar, cildinizin kurumasını önleyen bir bariyer oluşturmaya yardımcı olmak üzere cildin üst katmanına dahil edilir.

5. Balık yemek artrit semptomlarıyla savaşmaya yardımcı olur

Artrit birçok insanı sıcak aylara göre kışın daha fazla etkiler ve düzenli olarak eklem veya kas ağrısı yaşayan herkes bunun ne kadar zayıflatıcı olabileceğini bilir. Eski müttefikimiz omega-3 yağ asitleri, iltihabı azaltarak ve artrit semptomlarını azaltarak bu tür durumlarla mücadele etmeye yardımcı olur. Somon, uskumru, ton balığı ve diğer omega-3 açısından zengin balıkları ne kadar çok yerseniz, eklem ağrısı ve iltihaplanmaya karşı savunmanız o kadar güçlü olur.

Elbette balık yemek aynı zamanda demir, çinko, potasyum, magnezyum, kalsiyum, niasin ve selenyum gibi minerallerin yanı sıra A, B12 ve D vitaminlerinin alımını da artırmanın muhteşem bir yoludur. Ayrıca balığın yüksek protein içeriğini de unutmayalım.

Editör: Demet İlce