DEMET İLCE / MUHABİR

Rekor kitaplarına göre Pan-Amerikan Otoyolu, Alaska'dan Arjantin'in güney ucuna kadar yaklaşık 30.000 kilometre (19.000 mil) uzanan dünyanın en uzun yoludur. Ancak kime sorduğunuza bağlı olarak birkaç kişi bu iddiaya karşı çıkabilir.

Pan-Amerikan Otoyolu vizyonu ilk kez 1923'te ABD tarafından önerildi. Her ne kadar uzak ülkeleri birbirine bağlayacak kardeşçe ve idealist bir girişim olarak öne sürülse de, bazıları bunun esasen ABD yapımı arabaların satışlarını ve Latin Amerika'ya yapılan diğer ihracatları artırmaya yönelik bir hile olduğunu iddia ediyor.

1924'te ABD'li yetkililer Latin Amerika'dan 37 delegeyi satış konuşmalarını dinlemeleri için Washington DC'ye davet etti ve yıllar süren çekişmelerden sonra bir anlaşmaya varıldı. Pan-Amerikan Karayolu Sözleşmesi 1937'de Arjantin, Bolivya, Kanada, Şili, Kolombiya, Kosta Rika, El Salvador, Guatemala, Honduras, Meksika, Nikaragua, Panama, Peru ve ABD tarafından imzalandı.

Ancak ilerleme hızlı değildi. 1970'lerin başında Başkan Nixon, kıtayı geçen mega otoyolun yakın zamanda tamamlanacağını söyleyerek övündü, ancak çok sayıda boşluk ve çıkmaz yol kaldı.

Aslında bugün bile Pan-Amerikan Otoyolu tam olarak bağlantılı değil ve tüm uzunluğu boyunca araç kullanamazsınız. Panama'yı Kolombiya'ya bağlayan 160 kilometrelik (100 mil uzunluğunda) ince bir kara parçası olan Darién Gap'te yolda göze çarpan bir kırılma bulunabilir.

Yoğun ormanlarla ve mevsimsel yağmurlarla çevrelenen Darién Geçidi'nden hiçbir yol geçmiyor, toprak yol bile.

Slovenya Filistin devletini 13 Haziran'a kadar tanımayı planlıyor Slovenya Filistin devletini 13 Haziran'a kadar tanımayı planlıyor

1970'lerde ABD'nin çoğunluğunu finanse etme sözü verdiği boşluğun içinden Pan-Amerikan Otoyolu'nun inşa edilmesi yönünde bir baskı vardı, ancak bunun bölgenin biyolojik çeşitliliği ve Yerli toplulukları için felaket anlamına geleceğini savunan çevreciler buna şiddetle karşı çıktı.

Üstüne üstlük, bölge silahlı milislerin, tehlikeli çetelerin ve uyuşturucu kaçakçılarının uğrak yeri olduğundan geçilmesi son derece tehlikeli bir yer haline geliyor.

Bu boşluğa rağmen, Pan-Amerikan Otoyolu hala "arabaya uygun en uzun yol" olarak Guinness Dünya Rekorunu elinde tutuyor.

Bu unvanın değerli bir rakibi, Asya Karayolu Ağı'nın Japonya'nın başkenti Tokyo'dan Türkiye-Bulgaristan sınırına kadar 20.557 km (12.774 mil) boyunca uzanan, Kore ve Çin üzerinden geçen en uzun rotası olan Asya Otoyolu 1'dir (AH1).

Ancak bir kez daha bunun da sürekli olmadığını fark edeceksiniz. Japonya ve Güney Kore'yi 942 kilometreden (585 mil) fazla deniz ayırıyor; ayrıca çoğu sivilin Güney Kore ile Kuzey Kore'yi ayıran Askerden Arındırılmış Bölge'yi geçmesi mümkün değil.

Avustralya'nın 1. Karayolu tartışmasız en uzun tamamen sürülebilir yol ve en uzun ulusal yoldur ve yaklaşık 14.500 kilometre (9.000 mil) boyunca tüm adanın dış kenarını daire içine alır. "En uzun sürekli yol" olarak Guinness Dünya Rekorunu elinde tutuyor. "Cehenneme Giden Otoyol 1" ekibi olarak adlandırılan bir grup adam, birkaç yıl önce tüm Avustralya'nın etrafını 5 gün, 13 saat ve 43 dakikada dolaşarak bu rotayı tamamlama rekorunu kırdı.

Yani “Dünyanın En Uzun Yolu Nedir?” sorusunun cevabı, muhtemelen kime sorduğunuza ve sürekli olduğu varsayılan yollardaki devasa boşlukları ne kadar affedici olduklarına bağlıdır.

Muhabir: Demet İlce