Çinli yetkililer, 29 Mayıs'ta fırlatılan ve büyük gizlilik içinde yürütülen Tianwen 2 uzay görevine dair ilk görseli kamuoyuyla paylaştı. Çin’in uzay araştırmalarındaki en yeni ve iddialı projelerinden biri olan Tianwen 2, Dünya’nın gizemli "yarı-uydularından" biri olan Kamo'oalewa’dan örnek toplamak üzere uzaya gönderildi.
Tianwen 2, Çin’in güneybatısındaki Xichang Uzay Üssü’nden yerel saatle 01.31’de Long March 3B roketiyle fırlatıldı. Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA), fırlatma anını canlı yayınlamazken, başarılı kalkış bilgisini yaklaşık bir saat sonra duyurdu. Uzay aracı şu anda Dünya’dan yaklaşık 3 milyon kilometre uzaklıkta bulunuyor — bu, Ay’ın sekiz katı mesafeye denk geliyor.
DÜNYA'YA GERİ GETİRİLECEK
Görev planına göre Tianwen 2, Temmuz 2026’da yaklaşık 40 ila 100 metre çapındaki Kamo'oalewa adlı asteroide yaklaşacak ve örnek toplamaya çalışacak. Ardından bu örnekler, 2027’nin sonlarında Dünya’ya geri getirilecek. Bu görev başarılı olursa, Tianwen 2 daha sonra 2035’e kadar Mars ve Jüpiter arasında yer alan hibrit bir kuyrukluyıldız-asteroid olan 311P/PanSTARRS’a yönlendirilecek.
Tianwen 2’nin yayımlanan ilk fotoğrafı, NASA’nın Lucy göreviyle benzerlikler taşıyor. Her iki uzay aracında da 10 köşeli (dekalonal) güneş panelleri bulunuyor. Bu, 2021’de Mars’a gönderilen Tianwen 1’in dikdörtgen panellerinden oldukça farklı bir tasarım.
YARI-UYDU OLARAK BİLİNİYOR
Kamo'oalewa ise yaklaşık 4.6 milyon kilometre mesafeyle Dünya'nın yörüngesinde dolanan ve Güneş etrafında Dünya’yla birlikte dönen bir “yarı-uydu” olarak biliniyor. Bilim insanları, bu gök cisminin Ay’dan kopmuş bir parça olabileceğini düşünüyor.
Dünya’nın bilinen altı yarı-uydusu bulunuyor. Ancak gökbilimciler, bunlara ek olarak henüz keşfedilmemiş çok sayıda benzer obje daha olabileceğini tahmin ediyor.