Ege Denizi'nde son haftalarda meydana gelen sismik hareketlilik, bilim insanlarını alarma geçirdi.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, bölgede yaşanan deprem fırtınasında sona yaklaşıldığını belirtti.

"Deprem fırtınasının sonuna geldik. Günde ortalama 400'e yakın olan deprem sayısı, şu anda 10-15'e kadar düştü. Bu aşamada ilk deprem fırtınasının tamamlandığını söyleyebiliriz." diyen Sözbilir, süreci yakından takip ettiklerini ifade etti.

SANTORİNİ ADASI YAKINLARINDA HAREKETLİLİK

Prof. Dr. Sözbilir, 28 Ocak'ta Santorini Adası yakınlarında başlayan 4 büyüklüğündeki depremlerin ardından bölgede yaklaşık 3 bin sarsıntının kaydedildiğini söyledi. Özellikle 5 büyüklüğünde 8 depremin meydana geldiğine dikkat çeken Sözbilir, hareketliliğin azaldığını ancak riskin sürdüğünü dile getirdi.

"Hem volkanik hem tektonik hareketlilik söz konusu. Bölgede magma sokulumu olduğunu gözlemliyoruz. Magma, yüzeye 3-4 kilometre kadar yaklaştı. Bu durum, hidrotermal akışkanlar ve gazların basınçla kayaları kırmasına yol açıyor." ifadelerini kullanan Sözbilir, depremlerin azalmasının ardından belirsizlik evresine geçildiğini belirtti.

Ege Denizi'nde Tsunami Alarmı %22Yarım Saat Vaktimiz Olacak%222

Ev hapsi verilen İsmail Saymaz'ın ifadesi ortaya çıktı Ev hapsi verilen İsmail Saymaz'ın ifadesi ortaya çıktı

TSUNAMİ UYARISI: "YARIM SAAT VAKTİMİZ OLACAK"

Bölgedeki volkanik ve tektonik hareketlilik nedeniyle tsunami riskine de dikkat çeken Sözbilir, "Volkanik patlama, deprem ve tsunami tehlikesi hâlâ devam ediyor. Olası bir tsunamide, dalgalar Türkiye kıyılarına yaklaşık yarım saat içinde ulaşabilir." uyarısında bulundu.

Sözbilir, bu sürenin hazırlık için çok kısa olduğunu, vatandaşların resmi kurumların uyarılarını yakından takip etmeleri gerektiğini vurguladı.

"TÜRKİYE'DE AKTİF VOLKANLARIMIZ VAR"

Ege Denizi'ndeki hareketliliğin yanı sıra Türkiye karasında da 14 aktif volkanın bulunduğunu belirten Sözbilir, bu alanlarda da çalışmalar yaptıklarını ifade etti. DEÜ Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi olarak, volkanik kökenli depremleri araştırmak için yerli ve yabancı bilim insanlarının katıldığı özel bir çalışma grubu kurduklarını açıkladı.

Vatandaşların, özellikle AFAD ve resmi kurumların açıklamalarını dikkate alması gerektiğini belirten Sözbilir, "Eğer önlem alırsak bu süreçten az hasarla çıkabiliriz." dedi.

Kaynak: AA