İletişim Başkanı Fahrettin Altun, İstanbul'da düzenlenen Türkiye Yayıncılık Zirvesi'ne katılarak önemli açıklamalarda bulundu.

Altun, kültürel özgünlükten yeni nesil yayıncılığa, dezenformasyonla mücadeleden hakikate ulaşmaya kadar birçok başlığa değindi.

Konuşmasında Anadolu topraklarında var olan kültürel yapının tarih boyunca çeşitli saldırılara maruz kaldığını belirten Altun, Türk düşünür Cemil Meriç’in sözlerine atıfta bulunarak, kültürümüzü baltalamaya yönelik girişimlerin hiçbir zaman başarıya ulaşamadığının altını çizdi.

"EMPERYALİSTLER KÜLTÜRSÜZLEŞTİREREK ELE GEÇİRMEYE ÇALIŞIRLAR"

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, zirvede yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:
“Cemil Meriç'in o önemli cümlesini hatırlatmak isterim. Emperyalistler tuzağa düşürmek istedikleri ülkeleri, kültürleri ile fethetmezler, kültürsüzleştirerek, kültürsüz olduklarına inandırarak onları yok eder.”

"KÜLTÜRÜMÜZÜ BALTALAMAYA ÇALIŞANLAR BAŞARAMADI"

Altun, Türkiye’nin geçmişte bu tür saldırılara defalarca maruz kaldığını dile getirerek şöyle devam etti:
“Ne yazık ki bu ülke, bizim ülkemiz bu sadmeye, bu saldırıya çokça maruz kaldı. Tarihinde bu saldırılarla defaatle karşı karşıya kaldı. Kültürsüzleştirilmeye, kültür köklerimizden koparılmaya çalışıldık. Bu kültürel girişim sahipleri, bu kültürümüzü baltalamaya yönelik çaba sarf edenler elbette bize zarar verdiler ve fakat başarı elde edemediler.”

YAYINCILARIN ROLÜNE VURGU

İletişim Başkanı Altun, konuşmasında yayıncılık dünyasına da seslenerek, yayınevlerinin kültür taşıyıcısı olduğuna vurgu yaptı:
“En önemli kültür taşıyıcılarından biri de yayınevleridir, yayıncılardır. Bir yandan kültürel özgünlüğü korumak, öte yandan kültürel zenginliklerimizi yaşatmak ve bir diğer taraftan da kültürlerarası nitelikli etkileşimleri artırmak, çoğaltmak durumundayız. Yayıncılarımız, yayın evlerimiz bu sürecin ana özneleri konumundadır, biz böyle görüyoruz. Bugün okuryazarlarımız da, yayıncılarımız da bir kültürel özgüvene sahiptir ve bu özgüven içinde farklı kültürlerle etkileşim içerisine girme gayreti içindedir.”

"TOPLUMSAL BİRLİĞİ SAVUNUYORUZ"

Kültürel çoğulculuğa dikkat çeken Altun, şunları söyledi:
“Tepeden inmeci, topluma yukarıdan bakan kültürel hegemonyaya karşı biz toplumsal birliği savunan özgün kültürel çoğulculuğu ve düzeni savunuyoruz.”

"KORSAN YAYINCILIK VE DİJİTAL UÇURUM SORUNU" 

Altun, korsan yayıncılık ve dijital uçurum gibi yayıncılık dünyasının karşı karşıya olduğu sorunlara da değindi:
“Telif sorunlarını derinleştiren korsan yayıncılık faaliyetleridir. Ayrıca, adaletsizlik düzeninin sonucu olan dijital uçurum, yayıncılık dünyasının bir diğer sınamasıdır.”

Raylarda yapay zeka dönemi: Arızaları oluşmadan tespit ediyor Raylarda yapay zeka dönemi: Arızaları oluşmadan tespit ediyor

DEZENFORMASYONA DİKKAT ÇEKTİ

Bilgi kirliliğine de vurgu yapan Altun, doğru bilginin önemine işaret ederek şöyle konuştu:
“Artık bütün insanlığın sorunu olan dezenformasyon yağmuru da yine yayıncılığın çok önemli bir sorunudur. Dönem dönem kültürel saldırıya maruz kaldık. Dijital uçurum yayıncılığın sınamasıdır. Kültürel kuşatma ve tekelleşme sorunu ile karşı karşıyayız. Dezenformatik bilgiler arttıkça bilgiden ve doğrudan uzaklaşılıyor. Hakikat ve hakiki bilgi üretilmelidir. Ancak dezenformasyon yağmuru arttıkça bu uğraşı zorlaştırmaktadır.”

YENİ NESİL YAYINCILIK STRATEJİSİ

Yeni medya düzeniyle birlikte ortaya çıkan fırsatlara da değinen Altun, şu değerlendirmede bulundu:
“Yeni nesil yayıncılık stratejisi gelişmeli. Yeni medya düzeni ile yayıncılarımızın önünde önemli fırsatlar doğdu. Yeni medya ile küresel alana erişim arttı. Güçlü birliktelik sergileyeceğiz. Türkiye vizyonu ile birlikte yayıncılık alanında da çalışacağız. Hepimize düşen bu nicesel büyümeyi sürdürmek ve bunu daha güçlü niteliksel büyüme ile taçlandırmak.”

OKUMA ALIŞKANLIĞINDAKİ DEĞİŞİME VURGU

Yapay zekanın sunduğu imkanların yanı sıra bilgi kirliliğine neden olduğunu belirten Altun, sözlerini şöyle tamamladı:
“Yapay zekanın varlığı her ne kadar yararlar sunsa da dezenformasyon yağmurunu arttırmakta ve bu süreci maalesef olumsuz yönde hızlandırmaktadır. Ayrıca hepimizin dikkati çeken bir diğer mesele ise okuma alışkanlığındaki değişim meselesidir.”

Kaynak: AA