Filipinler’e tarım ve gıda ürünleri ihracatında yeni adım.

Ticaret Bakanlığı, Filipinlilere kanatlı eti ile su ürünleri ihracatındaki kısıtlamaların kaldırıldığını bildirdi.

Ticaret Bakanlığı, yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi:

Ticaret Bakanlığımız, tarım ve gıda ihracatında karşılaşılan pazara giriş engellerini ülke ve ürün bazında tespit edip çözmeye yönelik Gıda ve Tarım İhracatındaki Teknik Engellerin Aşılması (GATE) Projesini, 2025 Yılı İhracat Eylem Planı doğrultusunda kararlılıkla sürdürmektedir.

"FİLİPİNLERE ZİYARET GERÇEKLEŞTİRİLDİ"

Bu kapsamda, projenin hedef ülkelerden biri olan Filipinler'e yönelik kanatlı eti, yaş meyve-sebze ve su ürünleri ihracatında uygulanan teknik engellerin kaldırılması amacıyla, Bakanlığımız, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordineli çalışmaları ile 22-25 Eylül 2025 tarihlerinde Filipinler Genel Ticaret Heyeti kapsamında teknik heyet ziyareti gerçekleştirilmiştir.

FİLİPİNLER'LE İHRACATTA ALINAN KARARLAR

Söz konusu program çerçevesinde Filipinler'in ülkemiz menşeli kanatlı eti, su ürünleri ve meyve sebze ürünlerine uyguladığı bitki ve hayvan sağlığı önlemlerinin kaldırılması amacıyla Filipinler Tarım Bakan Yardımcıları ile gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda:

-Kuş gribinden ari bölgelerimizden hâlihazırda akredite olmuş firmalarımızın Filipinler'e kanatlı eti ihracatının önü açılmıştır.

-Filipinler tarafından 2026 yılı Ocak ayında ihracatçı firmalara yönelik düzenlenecek inceleme ziyaretinde akredite olacak diğer kanatlı eti firmaları ile su ürünleri ihracatı mümkün hale gelecektir.

-Isıl işlem görmüş hayvansal ürünlerin ihracatında ürün bazında yapılacak onay süreçlerinin kolaylaştırılması hususunda mutabık kalınmıştır.

Fitch, Türkiye'nin büyüme tahminini yükseltti
Fitch, Türkiye'nin büyüme tahminini yükseltti
İçeriği Görüntüle

-Önümüzdeki dönemde de hedef pazarlara yönelik diplomatik ve teknik temaslar GATE Projesi kapsamında hız kesmeden devam edecektir.

Muhabir: Nusret Odabaş