Dünya çapında ilerledikçe rakımlar, manzaralar ve iklimler önemli ölçüde değişir, ancak bir faktör neredeyse her yerde mevcuttur. Dünyanın tüm çeşitliliği mavi bir gökyüzünün altında örtülüyor. Peki gökyüzü neden mavi? Sebebi okyanusların bir yansıması değil. Konu birazcık parçacık fiziği ile ilgili.

Güneşten gelen ışığın Dünya atmosferiyle etkileşimi nedeniyle üstümüzde mavi görüyoruz. Görünür ışık spektrumu, kırmızı ışıktan mora kadar çeşitli renkleri içerir. Ulusal Hava Durumu Servisi'nden meteorolog Marc Chenard, yaptığı açıklamada, tüm renkler karıştırıldığında ışığın beyaz göründüğünü söyledi. Ancak güneşten gelen beyaz ışık Dünya'ya ulaştığında bazı renklerin atmosferdeki moleküller ve küçük parçacıklarla etkileşime girmeye başladığını belirtti.

Görünür ışık spektrumundaki her rengin farklı bir dalga boyu vardır. Örneğin kırmızı ve turuncu ışık dalgaları daha uzun dalga boylarına sahipken, mavi ve mor ışık çok daha kısa dalga boylarına sahiptir. Chenard, Dünya atmosferindeki hava ve gaz molekülleri tarafından saçılma veya emilme ve farklı bir yönde yeniden yayılma olasılığının daha kısa dalga boylarındaki ışık olduğunu söyledi. Atmosferdeki büyük ölçüde nitrojen ve oksijenden oluşan moleküller, Rayleigh saçılması adı verilen bir olay yoluyla mavi ve mor ışığı her yöne dağıtır. Gökyüzünü mavi yapan da budur.

Birleşik Krallık'taki Greenwich Kraliyet Gözlemevi'nden gökbilimci Ed Bloomer'a göre, mor ışık da dağılmış olsa da gökyüzünü mor yerine mavi görmemizin birkaç nedeni var. Tüm renkler; mor ışıktan daha fazla mavi ışık içerir, dolayısıyla daha fazla mavi ışık saçılır. Bloomer, ayrıca gözlerimizin tüm renklere eşit derecede duyarlı olmadığını söyledi; mor ışığa karşı daha az duyarlıdırlar, bu da mor tonlardan ziyade mavi tonları görme olasılığımızın daha yüksek olduğu anlamına gelir.

Bitkilerinizi sirke ile besleyin! Etkisini kısa sürede fark edin Bitkilerinizi sirke ile besleyin! Etkisini kısa sürede fark edin

Mavi ışığın bu tercihli saçılımı aynı zamanda gün doğumu ve gün batımının renklerinde de rol oynar. Gün batımında, belirli bir nokta güneşten gittikçe uzaklaştığından, güneş ışığının gözlerinize ulaşması için atmosferde daha uzağa gitmesi gerekir. Güneş ışığı size ulaştığında mavi ışığın tümü dağılmış durumdadır. Sonuç olarak, gün batımını renklendiren tek şey turuncu, kırmızı ve sarı dalga boylarıdır.

Bloomer, uçsuz bucaksız mavi gökyüzünün çeşitli faktörlerin birleşiminden oluştuğunu söyledi. Başka bir gezegende olsaydınız, yabancı dünyanın atmosferindeki moleküllere, etrafta dönen toz parçacıklarına veya yakındaki bir yıldızdan gelen ışık spektrumuna bağlı olarak tamamen farklı bir renge bakıyor olabilirsiniz.

Kaynak: livescience

Editör: Haber Merkezi