Türkiye’de Hatay Amanos Dağları’nda görülen ve doğadaki denge için kritik bir yere sahip olan geyik böceği, bu kez Adana’nın Feke ilçesinde bir köy evinin konuğu oldu. Neredeyse bir parmak uzunluğundaki böcek, alışık olmayanları korkuturken, yöre halkı için tanıdık bir canlı.

“BOYNUZLU KARINCA” DEDİLER, MEĞER GEYİK BÖCEĞİYMİŞ

Ocak Partisi Genel Başkanı Kadir Canpolat, öldürüldü
Ocak Partisi Genel Başkanı Kadir Canpolat, öldürüldü
İçeriği Görüntüle

Geyik böceğini evinde bulan Emine Çağlar, bu canlıya yörede "boynuzlu karınca" dendiğini belirtti. “Yaz aylarında sık sık gelir. Akşam ışığı görünce ortaya çıkar. Dışarıdan gelenler korkar ama biz köylüler alışığız,” diyen Çağlar, bu böceğin doğaya zarar vermediğini vurguladı. “Eline yapışır ama zarar vermez. Doğaya salarsan yoluna gider,” ifadelerini kullandı.

Resim 2025 06 08 130123271

DOĞANIN GİZLİ BAHÇIVANI

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, bu ender türün yaşam alanlarını genişletmek için çeşitli çalışmalar yürütüyor. İri gövdesi ve dikkat çeken boynuzlarıyla bilinen geyik böceği, ormanların sağlıklı kalmasında önemli bir rol oynuyor. Toprak yapısını zenginleştiren bu tür, ekosistemde "orman çiftçisi" olarak anılıyor.

KORUMA ALTINDA, CEZASI YÜKSEK

Geyik böceği Türkiye’de koruma altındaki türler arasında yer alıyor. Bilerek öldürülmesi ya da ticaretinin yapılması halinde 557 bin 212 TL para cezası uygulanıyor.

Öte yandan bu tür, Japonya gibi bazı ülkelerde evcil hayvan olarak sahiplenilmekte ve koleksiyon amaçlı 15 bin ila 100 bin dolar arasında fiyatlarla satılmakta.

Muhabir: Berfin Bitirim