Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, 3 Aralık’ta ilan ettiği sıkıyönetim nedeniyle ikinci kez azil oylamasıyla karşı karşıya. Siyasi ve hukuki krizlerin ortasında olan Yoon’un görevden alınması durumunda, Anayasa Mahkemesi kararı beklenene kadar yetkileri askıya alınacak. Eğer mahkeme Yoon’u görevden alırsa, 60 gün içinde başkanlık seçimi yapılması gerekiyor.

Hollanda'da Filistin'e destek gösterisi düzenlendi Hollanda'da Filistin'e destek gösterisi düzenlendi

3 Aralık’ta 300 silahlı askerle parlamentoyu kuşatma ve seçim kurulunu baskına uğratma talimatı verdiği öne sürülen Yoon, kısa süre sonra sıkıyönetim ilanını geri çekmişti. Parlamento, o gün ilanı oybirliğiyle reddetti. İlk azil oylamasında gerekli 200 oya ulaşılamamış, oylama sayılmadan iptal edilmişti.

“Sonuna Kadar Savaşacağım”

Görevde kalmayı reddeden Yoon, yaptığı televizyon konuşmasında “Sonuna kadar mücadele edeceğim,” ifadelerini kullanarak kararını savundu. Halktan özür dileyen Yoon, “Bu sıkıyönetim kararı çaresizlikten alındı ancak uygulama sürecinde halka endişe ve rahatsızlık verdi. Bu yüzden çok üzgünüm,” dedi.

Parlamentoyla Güç Mücadelesi

Sıkıyönetim ilanının anayasaya aykırı olduğu belirtilirken, Yoon’un kendi partisi olan Halkın Gücü Partisi’nden (PPP) bile tepkiler yükseldi. Parti lideri Han Dong-hun, Yoon’un açıklamalarını “isyana itiraf” olarak nitelendirdi. Muhalefetteki Demokratik Parti ve diğer beş küçük parti toplamda 192 sandalye ile oylamayı başlatan taraf oldu.

Ülkenin Geleceği Belirsizlikte

Azil oylaması, Yoon’un yetkilerinin askıya alınmasına ve hükümetin karar alma süreçlerinde aksamalara yol açabilir. Yoon’un göreve geldiği 2022 yılından bu yana düşük onay oranları, eşiyle ilgili skandallar ve parlamentoyla yaşadığı çatışmalar siyasi krizleri derinleştirdi.

Kaynak: Haber Merkezi