11 ayın sultanı Ramazan-ı Şerif'teki tek kandil gecesi olan Kadir Gecesi ne zaman? İslâm büyüklerinden İmamı Şarani'ye (r.a.) göre Kadir Gecesi hangi gün idrak edilecek konusu merak ediliyor. İmam Şarani Kadir Gecesi 2022 hangi tarihte ihya edilecek ve İmamı Şaraniye göre Kadir Gecesi hesabı nasıl yapılır? Ayet-i Kerime'de bin aydan (83 yıl 4 ay) daha hayırlı olduğu Yüce Rabbimiz tarafından beyan buyurulan ve hangi gün olduğu bilinmeyip her gecede beklenerek aranması istenen Kadir Gecesi'nin tarihi hakkında İslâm büyüklerinden birtakım işaretler rivayet edilmektedir. Peki, Kadir Gecesi ne zaman? İmamı Şarani'ye (r.a.) göre Kadir Gecesi hangi gün? İmam Şarani Kadir Gecesi 2022 hangi tarihte? Konunun detayları yazımızda...

Kadir Gecesi ne zaman?

Allâhu Teâlâ Kadir Gecesi’nin zamanını bildirmeyip, Ramazan ayında gizlemiştir. Bunun hikmeti ise; Allâhu Teâlâ, kullarının Ramazan-ı Şerif’in her gecesini Kadir Gecesi gibi ihyâ etmelerini dilemesidir. Peygamber Efendimiz Sallallâhu Aleyhi ve Sellem, Kadir Gecesi’nin daha çok Ramazan ayının ‘tek’ sayılı gecelerinde aranmasını tavsiye etmiştir. Ayrıca bu gecenin sabit olmayıp, her yıl Ramazan ayının farklı bir gecesine rastladığı da haber verilmiştir.

Kadir Gecesi ne zaman? İmamı Şarani'ye (r.a.) göre Kadir Gecesi hangi gün? İmam Şarani Kadir Gecesi 2022 hangi tarihte?

Ramazan-ı Şerif ayının her gecesi çok kıymetlidir. Bütün bir ay boyunca yapılan nafile ibadetlere diğer zamanlardaki farz, bu aydaki farzlara da diğer zamanlardaki 70 farz sevabı ihsan edilmektedir. Hal böyle iken bu mübârek ayın her gecesini ‘Kadir Gecesi’ bilip boş geçirmemek; namaz, dua, zikir ve Kur’ân-ı Kerim ile ihyâ etmeye gayret etmek elzemdir.

Ancak bu ayda gizlenen Leyle-i Kadir’in ise, Allâhu Teâlâ indinde makbûl ibadetle geçirilmiş 1.000 aydan daha hayırlı olduğu Kur’ân-ı Kerîm’de Sûre-i Kadir ile müjdelenmiştir.

*Kadir Suresi okunuşu, anlamı! Kadir Suresi Türkçe meali! Kadir Suresi Kuran-ı Kerim'de kaçıncı sayfada? TIKLAYINIZ!

Kadir Gecesi ihsan edilen ecir ve mükâfâtlardan istifade edebilmek için o geceyi ibadetle ihyâ etmek lazımdır. Bu ‘ihyâ’ etmenin en azı, öncelikle haramlardan sakınarak o güne ve geceye ait farz ve vacip ve sünnet ibadetleri yerine getirmektir. Daha sonra da bol bol Kur’ân-ı Kerim ve namazlarla, tesbihâtlarla geçirilip, o geceye mahsus İslam büyüklerinin tavsiye ettiği namazlar ve dualar da  var ise yapmak uygundur.

İmamı Şarânî’nin (r.a.), Ramazan ayının giriş günlerine bakarak tespitlerde bulunduğu ve 30 yıl bu şekilde Kadir Gecesi’ne isabet ederek ihyâ ettiği rivayet edilir. Şöyle ki;

-Ramazan-ı Şerif Pazar günü girerse Kadir Gecesi, 28’i 29’a bağlayan gece

-Ramazan-ı Şerif Pazartesi günü girerse Kadir Gecesi, 20’yi 21’e bağlayan gece

-Ramazan-ı Şerif Salı günü girerse Kadir Gecesi, 26’yı 27’ye bağlayan gece

-Ramazan-ı Şerif Çarşamba günü girerse Kadir Gecesi, 18’i 19’a bağlayan gece

-Ramazan-ı Şerif Perşembe günü girerse Kadir Gecesi, 24’ü 25’e bağlayan gece

-Ramazan-ı Şerif Cuma günü girerse Kadir Gecesi, 16’yı 17’ye bağlayan gece

-Ramazan-ı Şerif Cumartesi günü girerse Kadir Gecesi, 22’yi 23’e bağlayan gece

Burada detaylandırdığımız hesap üzere İmâm-ı Şârânî Hazretleri’nin 30 yıl boyunca Kadir Gecesi’ni bulduğu nakledilmiştir. Ancak elbette kesin olarak böyledir dememişlerdir.

Ayrıca, Ramazan’ın 27. gecesi olarak Kadir Gecesi bu yıl 27 Nisan Çarşamba’yı 28 Nisan Perşembe'ye bağlayan geceye rastlamaktadır.

Ekser ulemânın ittifakı ile 27. gecede ihya edilen Kadir Gecesi o yıl başka bir geceye rastlasa bile, 27. gece yine aynı hassasiyetle ihyâ edilmelidir. Çünkü o gecede tüm Müslümanlar gönül birliği içerisinde dua ve ibadetlerle ihyâ etmeye çalıştıklarından, aynı Kadir Gecesi’nin sevabının ihsân edileceği ümit edilir.

Kadir Gecesi’nde ne oldu?

Sûre-i Kadr’in 1. ayetinde bildirildiği üzere; Kadir Gecsi’nde, Kur’ân-ı Kerîm Levh-i Mahfûz’dan semâ-i dünyaya def’aten inzâl buyrulup ardından âyet âyet tedrîcî olarak yeryüzüne, Peygamber Efendimiz’e (s.a.v.) indirilmiştir. Bu şekilde vahiy yoluyla indirilip tamamlanması ise 23 yıl sürmüştür.

Kadir Gecesi namazı kaç rekat ve nasıl kılınır, hangi sureler okunur?

Kadir Gecesi kılınacak 4 veya 12 rekat namaz vardır. Bu namaz;

1. Rekatta: Fatiha ile 3 Kadir Suresi

2. Rekatta: Fatiha ile 3 İhlas Suresi

3. Rekatta: Fatiha ile 3 Kadir Suresi

4. Rekatta: Fatiha ile 3 İhlas Suresi

okunmak suretiyle 4’er rekatta bir selam verilerek ikindi ve yatsı namazının ilk sünneti gibi kılınır.

Kadir Gecesi namazının ardından 11 defa ‘Allâhu Ekber, Allâhu Ekber, Lâ-ilâhe illallâhu vallâhu Ekber, Allâhu Ekber ve lillahi’l-hamd’ denir.

100 defa İnşirah suresi okunur (Bismillâhirrahmânirrahîm; Elem neşrah leke sadrak..)

100 defa Kadir suresi okunur (Bismillâhirrahmânirrahîm; İnnâ enzelnâhü fî-leyleti’l-Kadr…)

100 defa da ‘Allâhümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbü’l-afve fa’fü annî.‘ duası okunur.

Bu duayı Rasûlullah Efendimiz (s.a.v.) Hazret-i Âişe Vâlidemiz’e, ‘Yâ Rasûallâh! Kadir gecesinin hangi gece olduğunu bilecek olursam, o gece nasıl dua edeyim?’ diye sorduklarında cevâben; ‘Allâhümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbü’l-afve fa’fü annî. (Allahım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla!) diye dua et…’ buyurarak öğretmişlerdir. [Tirmizî, Daavât 84. Ayrıca bk. İbni Mâce, Dua 5.]

Kadir Gecesi’nin alâmetleri, işaretleri nelerdir?

Kadir gecesi’nin alâmetlerine dair Peygamberimiz Sallallâhu Aleyhi ve Sellem buyururlar ki;

– ‘Kadir gecesi açık ve mülayim olur. Soğuk ve sıcak değildir, sabahında da güneş zaif ve kızıl olarak doğar.’ [Taberani]

-‘Kadir gecesi açık olur, sıcak ve soğuk değildir. Bulut yoktur. Yağmur ve rüzgar yoktur. O gecenin sabahının alameti güneşin şuasız doğmasıdır.’ [Taberani]

– ‘Yıldız kayması olmaz.’ [Sahîhu’l-Camii’s-Sağîr, 5472.]

Vildan A. Sarısoy
[email protected]

Editör: TE Bilisim