Bir dolara eşit olmak üzere tasarlanan kripto para UST'nin fiyatını dengelemek için aynı ekip tarafından çıkarılan "stabil coin" LUNA'nın arzının artırılması değer kayıplarını çok yüksek seviyelere taşıdı. LUNA'nın değeri, gördüğü en yüksek seviye olan 120 dolardan neredeyse sıfıra düştü.

LUNA’nın fiyatında yaşanan bu hareketlilik sonrası önce Binance borsası, vadeli işlemlerde LUNA'yı delist etti. Ardından fiyatın sıfıra yaklaşması nedeniyle "LUNA/BTC, LUNA/BIDR, LUNA/AUD, 

  • LUNA/BNB, LUNA/ETH, LUNA/USDT, 
  • LUNA/GBP, LUNA/BRL, LUNA/TRY ve 
  • LUNA/EUR" işlem çiftleri borsadan kaldırıldı.

PLAN İŞE YARAMADI

Icrypex Hazine Yönetmeni Gökçe Çalışan, kripto para piyasalarında yer alan LUNA'nın piyasa büyüklüğü bakımından ilk 10'da yer alan bir coin olduğunu belirterek, "LUNA'nın likidite havuzları arasında geçiş yaparken ve en zayıf olduğu anda gerçekleşen olay sonucunda, LUNA 1 dolarlık değerinden saparak sert bir şekilde düşüşe geçti. Tam da ABD'nin enflasyon verisine denk gelmesi endişeyi artırdı. UST’yi tekrar 1 dolara eşitlemek için ekip tarafından bir plan açıklandı ancak planın işe yaramadığını gördük." dedi.

Çalışan, piyasa büyüklüğü bakımından ilk 10'da yer alan LUNA'nın değerinin iki günde sıfırlandığına dikkati çekerek, bunun kripto para kanadındaki satış baskısının artmasına neden olduğunu söyledi.

“KARA KIŞIN SON ÇIĞI DÜŞTÜ”

BeInCrypto Türkiye Analisti Yağmur Bayoğlu, kripto piyasalarında son bir haftada yaşanan olağanüstü gelişmeler ve Terra'nın "sabit coin"i olan UST ve LUNA'da yaşanan düşüşün dramatik olduğunu belirterek, "Heyecan uyandırarak rekorlar kıran bu proje, aynı desteği düşerken göremediği için kendi yalnızlığıyla tarihin sayfalarına gidecek izlenimi veriyor." dedi.

Bayoğlu, piyasadaki "ayı sezonu"nun son etkisini dün gösterdiğini ve LUNA-UST ilişkisi üzerinden tüm yatırımcıları vurduğunu belirterek, "UST havuzlarından yaşanan çıkışlar, fiyatın 1 dolarlık sabit değerini kaybetmesine, bunun karşısında da LUNA arzını artırarak dengelenmeye çalışan coinin fiyatının düşmesine neden oldu. Kara kışın belki de son çığı böyle düştü." diye konuştu.

Editör: TE Bilisim