Medine Sözleşmesi nedir, maddeleri nelerdir? Medine Sözleşmesi kim arasında imzalandı? Tarihte İslam döneminde yaşanmış pek çok sözleşme vardır. O sözleşmelerden biri de Medine sözleşmesidir. Medine sözleşmesi İslam coğrafyasında yapılmış en önemli sözleşmelerden biridir. Tarihi önemi vardır. Peki, Medine Sözleşmesi nedir, maddeleri nelerdir? Medine Sözleşmesi kim arasında imzalandı? İşte Medine sözleşmesine dair tüm detaylar.

MEDİNE SÖZLEŞMESİ KİM ARASINDA İMZALANDI?

Medine sözleşmesi Yahudileri ve Paganları da içine alacak şekilde Yesrib şehrinin önde gelen aşiretleri arasında yapılan resmi bir antlaşmadır. Müslümanlar, Yahudiler ve Müşrikler arasında yapılmıştır. Evs Kabilesi ve Hazrec Kabilesi arasındaki şiddetli çatışmaya son vermek için sözleşmede maddeler hazırlanmıştır.

MEDİNE SÖZLEŞMESİ NEDİR, MADDELERİ NELERDİR?

Medine sözleşmesi maddeleri şu şekildedir;

Medine'de yaşayan her topluluk kendi yaşadığı çevreden sorumlu olacaktı.

Müslümanlar ve Yahudiler birlikte barış içinde yaşayacaktır. Her topluluk birbirinin dinine saygı gösterecekti.

Medine'ye dışarıdan herhangi bir saldırı yapılırsa bütün topluluklar birlikte savaşacak ve şehri en iyi şekilde savunacaktı.

Yahudiler dinlerini yaşarken serbest ve özgür olacaktı.

Yahudiler ve Müslümanlar arasında herhangi bir anlaşmazlık yaşanırsa hakem olarak Hz. Muhammed seçilecekti.

Medine'de çıkan bütün anlaşmazlıkların çözümü olarak Hz. Muhammed'e çözüm için başvurulacaktı.

Medine'de yaşayan bütün herkes eşit haklara sahip olacak ve herkes eşit vatandaş olarak kabul edilecek. Hiçbir topluluğun birbirine üstünlüğü olmayacak.

Medine'de yaşanan savaş sonrasında herkes kendi giderlerini kendi karşılayacaktır.

Medine sözleşmesinin Medine'de yaşayan her topluluk için oldukça önemli bir sözleşmedir. Öyle ki bu sözleşme ile birlikte bütün topluluklar eşit olarak kabul edilmiştir. Hiç kimsenin diğer bir kimse ile üstünlüğü veya ayrıcalığı söz konusu değildir. Yapılan anlaşma ile birlikte Müslümanlar elde ettiği gelirleri artık sadece kendi aralarında değil bütün Medine'de yaşayanlar ile paylaşacaktı. Bu anlaşma ile birlikte din dil ırk fark etmeksizin bütün herkes eşit olarak kabul edildi. Medine sözleşmesi ile birlikte Medine şehrinin sınırları da belirlenmiştir. Mekke'den Medine'ye hicret eden Müslümanların burada yaşayan gayrimüslimler ile birlikte kardeşçe ve huzurlu bir şekilde yaşayabilmesi için Medine sözleşmesinin yapılması ön görülmüştür. Dolayısıyla Medine sözleşmesi İslam tarihinde ve Dünya tarihinde de çok önemli bir anlaşmadır.

Editör: TE Bilisim