Justin Bieber, sosyal medya üzerinden paylaştığı bir videoda Ramsey Hunt sendromu ile yüz felci geçirdiğini açıkladı. 28 yaşındaki pop yıldızı, yüz felcine yol açabilen bir zona komplikasyonu olan teşhisi üç dakikalık bir video paylaşarak dünya turnesi programını iptal ettiğini duyurdu. Söz konusu internet aramalarında Ramsay Hunt sendromun ne olduğu, belirtileri ve tedavisinin olup olmadığı gelen açıklama üzerine araştırılmaya başlandı. Peki, Ramsay Hunt sendromu nedir, tedavisi nasıl? Ramsay Hunt sendromu belirtileri nelerdir? İşte detaylar.

RAMSAY HUNT SENDROMU NEDİR, TEDAVİSİ NASIL?

Ramsay Hunt sendromu (RHS) akut olarak gelişen fasial felç ve buna neden olan Varicella Zoster Virusuna (VZV) bağlı dış kulak kanalının, kulak derisinin veziküler lezyon birlikteliğidir. Bell felci gibi %50 spontan iyileşme sıklığı olmasına rağmen Ramsay Hunt sendromunun morbitesi daha yüksek, komplikasyonları daha tehlikelidir.

VZV birkaç on yıllık latans devrinden sonra, özellikle yaşlılarda ve immun yetmezliği olan kişilerde, genikulat ganglionunda Herpes Zoster veya Ramsay Hunt sendromu şeklinde reaktivasyon gösterebilir. Nadir olarak,VZV büyük serebral arterlere yayılarak vaskülopati ya da vaskülite neden olarak strokla sonuçlanabilir.

Kanser, immun yetmezlik sendromu gibi immun yetmezliği olan kişilerde virus daha derin dokulara penetre olabilir. Ender olarak miyelit, küçük damar vaskülopatisi, sinüs ven trombozu, serebellit, ensefalit, ventrikülit, kalıcı işitme kaybı gibi komplikasyonlar gelişebilir. Varicella Zoster virusu için kan ve BOS'ta yapılan çalışmalar arasında en hızlı ve sensitif test polimeraz zincir reaksiyonudur (PCR). Biz serebral sinüs ven trombozu ile komplike olan Ramsey-Hunt sendromu olan bir olgu sunduk. Hastaya antikoagülasyon ve asiklovir tedavisi verildi. Erken tedavi ile fasial sinir felci ve sinus ven trombozu düzelebilir.

Serebral sinüs ven trombozu ile komplike olan Ramsey-Hunt sendromu olan bir olgu sunuldu. Hastaya antikoagülasyon ve asiklovir tedavisi verildi. Erken tedavi ile fasial sinir felci ve sinus ven trombozu düzelebilir.

RAMSAY HUNT SENDROMU BELİRTİLERİ NELERDİR?

Ramsay Hunt sendromu ile kulaklarınızdan birinin yakınındaki yüz sinirini etkilediğinde ortaya çıkar. Ağrılı zona döküntülerine ek olarak, Ramsay Hunt sendromu etkilenen kulakta yüz felci ve işitme kaybına neden olabilir.

  • Zona (Zoster ophthalmicus ya da Zoster oticus) bulguları
  • Deride ağrılı veziküller
  • Ağızda yumuşak damak erozyonları ve ülserleri
  • Tat alma bozukluğu (dil ipsilateral-ön bölgesinde)
  • Güçlü ağrı
  • Ateş
  • Gözyaşı akması
  • Sensorinöral işitme sorunları
  • Vertigo
  • Bölgesel lenfadenopati
Editör: TE Bilisim