Doğu Türkistanlı Uygur Türkü Eğitimci ve İnsan Hakları Aktivisti Abdulveli Ayup, Çin’in ‘Nazi’ usulü toplama kamplarında şehit olan 30 yaşındaki yeğeni Mihriay Erkin ile ilgili konuştu.

Çin’in esir kamplarına can veren Mihriay’ın siyasi ve politik eylemi olmadığını altını çizen Ayup, Mısır’ın 2017 yılında çok sayıda Uygur Türkü öğrenciyi gözaltına alarak Çin’e iade ettiğini ve bu konuda ilk konuşanın kendisi olduğunu ifade etti.

Söz konusu olayın ardından Mihriay’ın kendisine yazdığını söyleyen Ayup, “Abi sen kahraman oldun ama babam kurban oldu.” ifadelerini kullandığını belirtti.

"SEN BİR ŞEY YAZDIKÇA İNSANLAR TEK TEK KAYBOLUYOR"

Ayup, “Ama çok çok üzüldüm. Çünkü ben bu açıklamayı yaptığım için Mihriay’ın babası, benim abim 2017 Temmuz’da tutuklandı. Bana ulaşamadıkları için abimi tutukladılar.” dedi.

Ayup, 2018 yılında İstanbul’a taşındığını ve dünya medyasına röportajlar verdiğini ifade ederek baskıların arttığını söyledi.

Mihriay’ın kendisine, “Sen bir şey yazmasan daha iyi. Çünkü sen bir şey yazdıkça insanlar tek tek kayboluyor. Tamam sen yazmaya mecbursun ama ben de bunu söylemeye mecburum; sen yazdıkça yakınlarımızı alıyorlar.” dediğini belirtti.

Ayup, “Daha sonra aynı şekilde üç kuzenim alındı. En büyük abim, küçük kız kardeşim ve ablam tutuklandı. Sonra da kuzenlerim kayboldu. Üç kuzenimin toplama kampına götürüldüğünü söylediler.” dedi.

“ÇİN, BENİ CEZALANDIRMAK İÇİN MİHRAY’I TUTUKLADI”

Ayup şu ifadeleri kullandı:

“Biz 21 Şubat 2013’te Kaşgar’da Anadil Kongresi düzenlemiştik. Tamamen Çin devletinin verdiği resmi izinle yapılmış bir toplantıydı. Tam olarak yine 21 Şubat 2020’de Mihriay’dan başka, 7 yıl önce bu benim düzenlediğim kongreye katılanlar tutuklanmış. 72 kişi. Bu kişilerin ne suçu var? Ben düzenledim kongreyi ama kongre de yasaldı. Çin Devleti izin vermişti. Yasaya uygun bir kongre sonunda yasaya aykırı bir şekilde herkes tutuklandı. Bu da bir mesajdı bence. Bu 72 kişi arasında örneğin benim Abdülmecid diye bir arkadaşım vardı. O da tutuklanmış ve şu anda 6 senelik ceza almış. Kısacası  Çin, beni cezalandırmak için Mihray’ı tutukladı.”

Kaynak: uyghurnet

Editör: TE Bilisim