Muhammed Şimşek / Özel Haber - Türkiye 23 yıl önce yaşanan Gölcük depremini yeniden hatırlamaya hazırlanırken, uzmanlar yıllardır İstanbul’u etkileyecek büyük bir depreme karşı uyarılarını sürdürüyor. İBB Başkanı İmamoğlu görevde olduğu 3 yıllık sürede ortaya somut tek proje koyamadı. İBB Meclisi Deprem ve Doğal Afetler Komisyonu Başkanı Kadem Ekşi, 100 bin konut sözünü unutan İmamoğlu döneminde deprem bütçesinin 6 kat azaltıldığını vurguladı.

300 BİN KONUT ACİL DÖNÜŞMELİ

DİRİLİŞ POSTASI’na yaptığı açıklamada İmamoğlu’nun göreve geldiğinde vaat ettiği deprem acil eylem planını rafa kaldırdığını belirten Ekşi, İstanbul’da 1,5 milyon yapının riskli olduğunu bunlardan 300 bininin de acil olarak dönüşmesi gerektiğini vurguladı. İstanbul’da 7,5 büyüklüğünde bir deprem beklendiğini hatırlatan Ekşi, olası bir depremde yaşanacak kaybın çok fazla olacağına işaret etti.

DEPREME BÜTÇE YOK REKLAMA VAR

EKŞİ, AK Parti’nin 2018 yılında depreme hazırlık için bütçenin 5’te 1’ine denk gelen 1 milyar 13 milyon TL bütçe ayırdığını söyledi. CHP döneminde bu bütçenin 6 kat azaltıldığına dikkat çeken Ekşi, “İstanbul’da reklam için ayrılan para 849 milyon iken kentsel dönüşüm için 492 milyon bir kaynakla yetiniliyor. Büyükşehir’in bir an önce bu akıl tutulmasından kurtulması lazım” dedi.

***
Deprem bütçesi kör kuruş

Uzmanların yıllardır canhıraş çığlıklarla uyardığı olası depreme karşı İBB Başkanı İmamoğlu ve yönetimi üç yılda somut bir tek proje ortaya koyamadı. Diriliş Postası’na konuşan İBB Deprem ve Doğal Afetler Komisyonu Başkanı Kadem Ekşi, mecliste açıklanan acil eylem planını muallakta bırakan İmamoğlu yönetimine deprem bütçesinin kör kuruş olduğunu söyledi.

İBB Deprem ve Doğal Afetler Komisyonu Başkanı Kadem Ekşi, son üç yıldır eldeki bilimsel verilerin yeterliliğine rağmen harekete geçmeyen İBB yönetiminin deprem ödevini yerine getirmediğini söyledi. Diriliş Postası’na özel açıklamalarda bulunan Kadem Ekşi, CHP’li İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun göreve geldiği ilk yılda meclis kürsüsünden açıkladığı depreme karşı alınacak tedbirlerle ilgili acil eylem planında yer alan vaatlerinin hiçbirini gerçekleştirmediğini söyledi.

BUNUN HESABINI SORMAK ZORUNDAYIZ!

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na tepki gösteren Ekşi, “Meclis kürsüsünde gözümüzün içine baka baka müjdeleri verdi biz de sevindik. Sonuçta biz de bu şehrin hizmet görmesini istiyoruz. Biz bu acil eylem planının takibini yapmak zorundayız. Şu anda 4. yıla girmiş durumdayız ama resmi verilere göre sonuç sıfır. Bu bizim ayıbımız. Mesele vadetmek değil yapmak” ifadelerini kullandı.

300 BİN RİSKLİ YAPI

Kadem Ekşi, İstanbul’da 7 milyonun üzerinde bağımsız birimin olduğunu ve 2000 yılından sonra bunlardan 2,5 milyon konutun güvenli yapı olarak inşa edildiğini söyledi. Ekşi bunlara rağmen mevcut 1,5 milyon yapının riskli olduğunu belirterek “Bunlardan da 300 bin adetinin acil olarak dönüşmesi gerektiğini biliyoruz. Bu veriler bilimsel teknik olarak İBB arşivlerinde elimizde var” dedi.

‘BU BİZİM EV ÖDEVİMİZ’

Ekşi, bugüne kadar İstanbul’daki konut varlığı üzerinde Japon İş Birliği Ajansı ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi gibi alanında en bilgi ve uzmanlık sahibi kurumlarla çalıştıklarını vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Deprem senaryolarını çalıştık. Burada da beklenen İstanbul depreminde yani 7,5 büyüklüğündeki bir depremde 15 bin canımızı yitireceğimiz 30 milyon dolar çerçevesinde bir ekonomik kayıp ile karşı karşıya kalacağımızı ve 640 bin barınma sorunu yaşayacağımızı biliyoruz. Bu bizim ev ödevimiz.”

GERÇEKLER SIFIR!

Ekrem İmamoğlu’nun acil eylem planında verdiği sözlerini hatırlatan Ekşi şunları söyledi: “Biz İstanbul’u güçlendirmek için yılda 20 bin 5 yılda 100 bin konutu yaparak vatandaşımıza sunacağız’ dedi. Şimdi bakıyoruz hayaller 100 bin gerçekler sıfır. Ben komisyon başkanı olarak ilgili birimlere yazılar yazıp ne yapılıyor diye sormuşum, kentsel dönüşüm daire başkanlığı bize resmi olarak bildirmiş. İstanbul’da şu anda devam eden projeler var. Bunların sayıları 500-600’ü geçmediği gibi biten konut varlığına baktığınızda sonuç sıfır.” İBB Deprem ve Doğal Afetler Komisyonu Başkanı Kadem Ekşi, milyonlarca İstanbullu’nun geleceğini görmezden gelen vurdumduymaz tavrın bütçede de kendini gösterdiğini ifade etti. Komisyon Başkanı Ekşi yönetimin irade ortaya koymadığına işaret ederek “İkinci önemli konu bu işe ne kadar bütçe ayırıyorsunuz? İBB Başkanı, bugün İSKİ’nin barajlarında problem var diyor, 8 tane barajın zemin güçlendirmesini yapmamız gerekiyor ama bütçede kaynak ayırmıyorsunuz bütçe kör kuruş sıfır” eleştirisinde bulundu.

DEPREM BÜTÇESİ 6 KAT KÜÇÜLTÜLMÜŞ

Ekşi bir önceki dönem AK Parti yönetiminin deprem ve afet bütçesiyle bugünü karşılaştırarak şu rakamları verdi: “2018 yılında 1 milyar 13 milyon TL biz bütçe ayırmışız yani bütçenin yüzde 5’ini buraya ayırmışız. CHP döneminde 2021’de bu bütçe 6 kat küçülterek ayırdıkları rakam 250 milyon. Bu sizin iradenizi ve meseleye nasıl baktığınız gözler önüne seriyor. Bu veri somut bir şekilde her şeyi anlatıyor. Reklam, algı, manipülasyon ve şovla İstanbul gibi kadim bir şehir yönetilemez. Büyükşehir’in bir an önce bu tam bir akıl tutulmasından kurtulması lazım. 2022’ye geldiğimizde İstanbul’da reklam için ayrılan para 849 milyon iken kentsel dönüşüm için 492 milyon bir kaynakla yetiniliyor. İstanbul’da şu anda biz 1,5 milyon konutu TOKİ eliyle yapılarak vatandaşa güvenli yaşam alanları verilmiş. Fakat yerel yönetimler olarak da yapmamız gereken işler var. İBB’nin ürettiği konut varlığı sıfır.”

***
Ekşi: Acilen müdahale şart

BUGÜNE kadar yapılan bilimsel çalışmaların atılacak adımlarla ilgili yeterince veri ortaya koyduğunu belirten Kadem Ekşi artık harekete geçmek gerektiğini söyledi. Ekşi, bilimsel çalışmaların, olası İstanbul depremi için zamanın son derece kısıtlı olduğuna işaret ettiğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “İstanbul’da depreme yönelik olarak ilgili mevzuatta tanımlanmış; Belediye’nin yetkisinde olup da yapılmayan, eksik bırakılan, herhangi bir rapor, tespit, teşhis, çalıştay, sempozyum veya toplantı kalmamıştır. Bu nedenle, İstanbul’da eli kulağında olan yıkıcı bir deprem için riskleri azaltmak ve ortadan kaldırmak adına, bir an önce uygulamalara geçilmek zorundadır.”

İSKİ HAREKETE GEÇMELİDİR

Komisyon Başkanı Kadem Ekşi üniversite ve bilim adamlarının depremde ortaya çıkabilecek risklerle ilgili uyarılarının olduğunu belirterek İstanbul’un barajlarında alınacak tedbirler için İSKİ’nin derhal harekete geçmesi gerektiğini vurguladı. Ekşi “İBB’nin tüm hizmet binalarının yanı sıra, görev ve yetki alanındaki alt ve üst geçitlerin deprem güçlendirmeleri tamamlanmalıdır. Özellikle İSKİ tarafından komisyonumuza sunulan raporda dile getirilen, 8 adet barajın zemin iyileştirme ve güçlendirmeleri başta olmak üzere, İSKİ şube binaları, içme suyu, atıksu arıtma, su deposu, terfi istasyonları, isale hatları, atıksu kolektör ve hatlarında beklenen toplam 323 farklı yapılardaki hasarın oluşmaması için İSKİ’nin gerekli bütçeyi oluşturarak güçlendirme çalışmalarının acilen başlatması gerekmektedir” diye konuştu.

***
Cevap ver İmamoğlu!

  • SORU 1
    HAZIRLADIĞINIZ hangi strateji, proje, bütçe ve eylemlerle İstanbul’da meydana gelecek bir deprem sonucunda oluşacak olan bu kayıp ve hasarları ne düzeyde önlemiş veya azaltmış olacaksınız?
  • SORU 2
    HAZIRLADIĞINIZ hangi strateji, proje, bütçe ve eylemlerle, kentin sosyal ve fiziksel açıdan deprem direncini artırmış olacaksınız?
  • SORU 3
    AK Parti döneminde KİPTAŞ yılda 4000 adet konutu vatandaşa teslim etmiştir, 100 bin konut vaadinizden kaçını gerçekleştirdiniz?
  • SORU 4
    İBB de Deprem ve kentsel dönüşüm bütçesini 6 kat küçülttünüz, İBB’nin 2022 bütçesinde reklam ve organizasyona ayrılan bütçe sosyal konut ve deprem için ayrılan bütçenin 2 katıdır. Kentsel dönüşüm ve Deprem çalışmaları için ayrılan miktar 492 milyon tl iken; Reklam ve organizasyonlara 849 milyon tl ayrılmıştır, sizce bu akıl kârı mıdır?
  • SORU 5
    BÜTÜN bu soruların cevabı genel manada hayır olduğuna göre, 3 yılda harcadığınız 233 milyar tl’yi nerelere ve hangi amaçla harcadınız?

Editör: TE Bilisim