Muhammed Şimşek / Özel Haber 

 Türkiye’den Mısır ve Suudi Arabistan’a giderek dünyaca saygın üniversiteler Ezher ve Medine İslam üniversitelerinde okuyan gençler, yeni bir tehditle karşı karşıya. Yükseköğretim Kurulu, Aldıkları eğitimin ülkemizde geçerli olması ve memur, öğretmen veya akademisyen olarak görev yapabilmek için denklik alması gereken öğrencilere 28 Şubat döneminde uygulanan lisans tamamlama şartını yeniden getirdi. Bir sonraki adımda denkliklerin iptal edilmesinden endişe eden mezunlar, daha önce yaşadıkları mağduriyetin tekrar etmemesi için sorunun çözülmesini istiyor.

1992’DE DENKLİK VERİLMİŞTİ

İlk kez 1992’de ülkeler arası yapılan eğitim anlaşması sonucu herhangi bir şart ve koşul olmadan denkliklerini alabilen mezunlar daha sonra 28 Şubat’ın hışmına uğradı. 1996’dan itibaren El Ezher’de gördükleri üst düzey eğitime rağmen öğrencilerin denklik almasının önüne bir dizi engel çıkartıldı. YÖK, El Ezher mezunlarına Türkiye’de farklı şehirlerdeki üniversitelerde 1-2 yıl sürecek şekilde fark derslerini alma şartı koştu. YÖK, bir süre sonra da bütün anlaşma ve yönetmelikleri rafa kaldırarak keyfi bir şekilde denklik vermeyi tamamen durdurdu.

2014 YILINDA MAĞDURİYETLER GİDERİLDİ

28 Şubat’ın mağduriyetlerini 2014’te Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı bitirdi. Danıştay’a kadar götürülen hukuk süreçlerinde bürokratik oligarşiyi aşamayan mağdur mezunlar bu talimat sayesinde denkliklerine kavuştu. Ezher Mezunları ve Mensupları Derneği Başkanı Ekrem Düzcan’a gönderilen 25 Mart 2015 tarihli ve YÖK Başkan Vekili Safa Kapıcıoğlu imzalı belgede, “Mısır’daki El-Ezher Üniversitesi’nin ilahiyat programını başarıyla tamamlayarak bu alanda lisansa eşdeğer öğrenim gördüğüne dair Denklik Belgesi, 2547 Sayılı Kanun’un 3 ve 7/p maddeleri uyarınca YÖK Yürütme Kurulu’nun 11.03.2015 tarihli kararıyla verilmiştir” denildi.

‘28 ŞUBAT’ KALINTILARI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla normale dönen denklik problemleri son 6 aydır yeniden ortaya çıktı. Mezunlar, 28 Şubat’ın bürokratik oligarşisinin uygulamasına benzer bir uygulamayı devreye koyarak El Ezher mezunu öğrencilerden fark dersi vermelerini istiyor. Öğrencilerden farklı şehirlerdeki üniversitelere giderek 1-2 yıl ders almaları isteniyor. El Ezher Mezunları ve Mensupları Derneği (EZDER) Başkanı Düzcan’a göre bu durumun kaynağını YÖK’ün içinde varlığını sürdüren 28 Şubat zihniyetli bürokratlar oluşturuyor. Düzcan ve temsil ettiği binlerce El Ezher mezunu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve kabinesinden meselenin kalıcı çözüme kavuşturulmasını istiyor.

***
Yeniden askere çağırdılar
EL Ezher Mezunları ve Mensupları Derneği (EZDER) Başkanı Ekrem Düzcan, YÖK’ün 2 Nisan 1997 tarihli toplantısında artık denklik belgesi düzenlenmeyeceği kararıyla sayıları 3 bini bulan Ezher mezunlarının mağdur edildiğini hatırlattı. Düzcan, yaklaşık iki yıllık lisans tamamlama sonrası verilen denklik belgesinde de “Bu belge sadece Diyanet İşleri Başkanlığı’nda geçerlidir” şerhi konularak insanların nerede çalışacaklarını belirlemeye kalkışacak kadar despotluk sergilendiğini anlattı. Düzcan, “O dönem Milli Eğitim Bakanlığı 10-20 yıl hizmet süreleri olan 135 öğretmeni görevden aldı. Binlerce insan bir günde ön lisans düzeyine indirildi. Master, doktora öğrencileri eğitimlerini bırakmak zorunda kaldı. Hatta askerliğini kısa dönem olarak tamamlayanlar yeniden askere alındı” ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilisim