Jale İnan’ın Google’da doodle olmasının ardından yanıt aranmaya başlandı. Google logosu üzerinde yapılan özel değişikliklere bugün Jale İnan yer aldı. Peki, Jale İnan kimdir, mesleği nedir? Jale İnan ne zaman öldü, aslen nereli? İşte tüm merak edilenler haberimizde.

JALE İNAN KİMDİR, MESLEĞİ NEDİR?

Jale İnan, 1 Şubat 1914 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi. Babası, müzeci ve arkeolog Aziz Ogan, annesi Mesture Hanım olan İnan, lise öğrenimini Erenköy Kız Lisesi'nde tamamladı. Babasının mesleki gezilerine katılarak arkeoloji ile küçük yaşlarda tanışmış oldu.

Aleksander von Humboldt Vakfı'nın bursu ile arkeoloji eğitimi için 1934 yılında Almanya'ya gitti. 1935-1943 yılları arasında klasik arkeoloji bilim dalında lisans ve doktora eğitimini Berlin ve Münih üniversitelerinde tamamladı. 1943 yılında Prof. Dr. Rodenwalt'ın yanında doktorasını tamamlayarak Türkiye'ye döndü. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eski Çağ Kürsüsü'nde Prof. Dr. Clemens Emn Bosch'un asistanı olarak atanan Jale İnan, lise yıllarında tanıştığı Mustafa İnan'la 1944 yılında evlendi. Ertesi yıl tek çocukları Hüseyin dünyaya geldi.

1946 yılında İstanbul Üniversitesi Klasik Arkeoloji Kürsüsü'nün kurulması çalışmalarına katıldı ve bu kürsünün ilk asistanı olup Prof. Dr. Arif Müfid Mansel'in asistanlığını yapmaya başlayan Jale İnan, Arif Müfid Mansel'le birlikte Türk Tarih Kurumu adına Antalya'da Side antik kenti kazısına, ertesi yıl Perge antik kenti kazısını başlattı. 1953 yılında doçent, 1963 yılında profesör oldu. Mansel'in ardından 1974-1980 yılları arasında Side, 1975-1987 yılları arasında Perge kazılarına başkanlık etti. Kazılar sırasında Side Roma Hamamı'nın Side Müzesi’ne dönüşmesi için çaba sarf etti. 1975 yılında Klasik Arkeoloji Kürsüsü'nün Başkanı oldu ve bu görevini 1983 yılına kadar sürdürdü.

İnan, Side ve Perge'deki kazıların dışında 1970-1972 yılları arasında Kremna (Bucak, Burdur) ve 1972-1979 yılları arasında Pampfilya Seleukeiası (Manavgat) antik kentlerinde kurtarma kazıları gerçekleştirdi.

Kaleme aldığı kitaplar Anadolu'nun Roma ve Erken Bizans dönemi portreciliği konusundaki çok önemli başvuru eserleri arasında yerini aldı.1991 yılında Side'deki Apollon Tapınağı kazısı ve onarımı için emek verdi. 1992-1993'te Perge tiyatro kazılarını gerçekleştirdi. 1995 yılında Türkiye Bilimler Akademisi'nin şeref üyesi oldu.

Son dönemlerinde ise Parkinson hastalığıyla mücadele etti. 2001 yılında hayatını kaybetti. Cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi.

JALE İNAN NE ZAMAN ÖLDÜ, ASLEN NERELİ?

Son yıllarını Parkinson hastalığı ile mücadele ederek geçirdi. 2001 yılında hayatını kaybetti. Cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.

Editör: TE Bilisim