İçişleri Bakanı Süleyman Soylu:

"Biliyorsunuz mahalle kısıtlamasına il kısıtlamasına gitmiştik. İstanbul uzun süredir geçici koruma statüsü yani Suriyelilerin tekrar kaydına kapalıdır. İstanbul’da bazı mahalle ve ilçeler sadece Suriyeli değil, bütün yabancılara kapalıdır. İstisnaları var, nedir? Öğrenici o ilçede okuyorsa, üniversite öğrencisi ise oluyor. Veya bir çalışma belgesi varsa orada kalabiliyor. Yatırımcı ise, ev almış ise orada kalabiliyor. Ben birkaç istisna var. Çocuk başka şehirdedir, oraya ikamet etmek zorundadır. Çekirdek aile bütünlüğü açısından söylüyorum. Ama onun dışındakilere kapalı.

Gerek Türkiye’de yaptığımız kısıtlamalardan gerek İstanbul’da yaptığımız kısıtlamalardan bir sonuç oldu mu? Oldu. Nisan ayında İstanbul’daki toplam yabancı miktarı 1 milyon 309 bin 394 iken, son aylarda Rusya ve Ukraynalı zorunlu olarak gelmesine rağmen rakam 1 milyon 271 bin 279’a düşmüştür.

İkamet izni 15 Ocak 2021’de 49 bin olan Fatih’in izni 24 bin 611’e düşürmüş kısıtlamaların bir faydası olduğunu görüyoruz. Bugün aldığımız karalar çerçevesinde Küçükçekmece, Başakşehir, Bağcılar, Bahçelievler, Sultangazi, Esenler ve Zeytinburnu İstanbul’da geçici korumaya zaten kapalıydı, tüm ikamet izinlerine kapalı. Yani artık bu ilçelerde yabancı kaydı yapılmayacak. İstisnası ne? Öğrenci ise o ilçede üniversite kazandıysa olabilir. Veya yatırımcı olarak ev almış ise olabilir. Onun dışında bir de aile bütünlüğü meselesi var. Onun dışında Küçükçekmece, Başakşehir, Bağcılar, Avcılar, Bahçelievler, Esenler ve Zeytinburnu yabancı oturumuna kapatılmıştır. Böylece Esenyurt ve Fatih ile beraber 10 ilçe yabancı oturumuna bundan sonra kapalıdır.

Türkiyede'ki Suriyeli sayısı 3 milyon 646 bin 278, koruma kapsamında kalanların sayısı 321 bin 53."

Editör: TE Bilisim