Bartın'ın Amasra ilçesinde, Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’nde saat 18.15 sularında sebebi araştırılan bir patlama meydana geldi.

Olay yerine AFAD, itfaiye ve çok sayıda sağlık ekibi sevk edilirken 14 madencinin hayatını kaybettiği açıklandı.

BARTIN VALİLİĞİNDEN İLK AÇIKLAMA

Bartın Valisi Nurtaç Arslan bir patlama olduğunu, patlamanın neden kaynaklı olduğunun henüz net olmadığını söylerken Bartın Valiliğinden konuya ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Amasra Taşkömürü İşletme Müessesesinde saat 18.15 sularında -300 kotunda sebebi bilinmeyen bir patlama meydana gelmiştir. Olay yerine tüm ekiplerimiz serfedilerek gerekli çalışmalara başlanmıştır."

VALİ ARSLAN, OCAKTAN ÇIKAN İŞÇİYLE GÖRÜŞTÜ

Bartın Valisi Nurtaç Arslan, patlamanın meydana geldiği TTK Amasra Müessese Müdürlüğü’ne gitti.

Vali Arslan, "Kim çıktı aşağıdan? Durum nedir?" diyerek maden ocağından çıkan işçi ile konuştu. Maden ocağından çıkan işçi, "Hiçbir şey bilmiyoruz. Toz duman oldu, ne olduğunu bilmiyoruz, gözükmedi. Kendi imkanlarımla çıktım. Patlama büyük ihtimalle de tam olarak, yani biz biraz geride olduğumuzdan dolayı sadece basınç oldu. Basınçtan dolayı toz kütlesi oldu, göz gözü görmedi" dedi.

25 MADENCİ HAYATINI KAYBETTİ

İçişleri Baknı Süleyman Soylu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla maden patlamasının yaşansığı bölgeye gitti. Bölgede incelemelerin ardından açıklamalarda bulunan Bakan Soylu, "14 kardeşimiz hayatını kaybetti. 14 kardeşimize de midahaleler sürüyor." ifadelerinde bulunmuştu. Sağlık Bakanı Koca ise saat 00.01'de maden faciasında hayatnı kaybeden madencinin sayısının 22'ye yükseldiğini açıkladı. Gecenin ilerleyen saatlerinde arama kurtarma çalışmaları devam ederken Bartın Valiliği, saat 01.15 sularında yaptığı açıklamada can kaybının 25'e yükseldiğini açıkladı.

İLK BELİRLEMELER GRİZU PATLAMASI

Bölgede araştırmalarını ve denetlemelerini sürdüren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yapılan incelemelerin ardından patlamanın sebebine ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Dönmez, "İlk belirlemelerimiz grizu patlaması olduğu yönünde" değerlendirmesinde bulundu.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı, maden ocağında yaşanan patlamayla ilgili geniş çaplı ve çok yönlü soruşturma başlatıldığını açıkladı. Olayla ilgili 3 savcı görevlendirildi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN BARTIN'A GİDİYOR

Bartın'da yaşanan patlamanın incelemelerinde bulunmalaarı için bölgeye bakanları gönderen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yarın Bartın'a giderek çalışmaları yerinde koordine edecek. İletişim Başkanlığından konuya ilişkin yapılan açıklama şu şekilde:

"Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Bartın’daki Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessesesinde yaşanan maden ocağı patlaması nedeniyle yarın Diyarbakır’a yapacağı ziyareti ileri bir tarihe ertelemiştir. Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın yarın Bartın’a giderek kurtarma çalışmalarını yerinde koordine etmesi öngörülmektedir."

Editör: TE Bilisim