Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Marta Hurtado, dezenformasyon yasanın Türkiye'de ifade özgürlüğüne büyük zarar vereceğini iddia etti.

Hurtado, yaptığı açıklamada, "Türkiye'de parlamentonun bu yasayı kabul etmesinden büyük endişe duyuyoruz" dedi.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜN KAPSAMINA DEĞİNDİ

Yasa uyarınca "yanlış bilgi yayanlara hapis cezası verilmesinin" öngörülmesine değinen Hurtado, "Uluslararası insan hakları hukukuna göre ifade özgürlüğü sadece 'doğru' bilgiyle sınırlı değildir, her tülü bilgi ve görüşü içerir. İfade özgürlüğünün sınırlanması sadece meşru ve gerekli hallede uygulanır" diye konuştu.

"BU YASA KEYFİ UYGULAMALARA YOL AÇACAK"

Türkiye'deki yasanın keyfi uygulama ve ihlallere yol açacağını öne süren BM sözcüsü, bunun Kişisel ve Siyasal Haklar Uluslararası Sözleşmesi'nde halkın bilgi edinme hakkı maddesine aykırı olduğunu ifade etti.

"DAHA FAZLA BASKI ARACI OLARAK KULLANILABİLİR"

Türkiye'de halihazırda ifade özgürlüğünün baskı altında olduğunu iddia eden Hurtado, "Son değişiklikler gazeteciler ve insak hakları savunucuları dahil çeşitli kesimler üzerinde daha fazla baskıya alan açma riski taşıyor ve otosansürü teşvik ediyor" ifadelerini kullandı.

Hurtado, son yasanın Türkiye'de sivil toplum ve medyaya danışılmadan kabul edilmesini de eleştirerek, Türkiye'ye uluslararası hukuka uygun şekilde ifade özgürlüğüne saygı duyulmasını sağlama çağrısı yaptı.

Editör: TE Bilisim