Usta gazeteci ve sunucu Halit Kıvanç (97) hayata veda etti. Türkiye'nin en ünlü ve en uzun süre çalışmış sunucularından Kıvanç'ın vefatını, oğlu yazar Ümit Kıvanç sosyal medya hesabından duyurdu. Ümit Kıvanç, paylaşımında "Bizimle birlikte sevenlerinin de başı sağ olsun" ifadelerini kullandı. Kıvanç'ın cenazesi yarın öğleyin Zincirlikuyu Camisi'nde kılınacak namazın ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Türkiye radyo ve televizyon yayıncılığının duayen ismi spor spikeri, sunucu, gazeteci Halit Kıvanç, bugün 97 yaşında vefat etti. Peki, Halit Kıvanç kimdir, nereli? Halit Kıvanç neden öldü, hastalığı neydi ve kaç yaşındaydı?

HALİT KIVANÇ KİMDİR?

1925 yılında dünyaya gelen Kıvanç, orta öğretimini Pertevniyal Lisesi'nde, yüksek öğrenimini İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde tamamladı. Yaklaşık 3 ay hakimlik yaptı.

1953'te Alp Zirek ve Halit Talayer ile birlikte Türkiye'nin ilk günlük spor gazetesi Türkiye Spor'u çıkardı. Bir yıla yakın İngiliz yayın kuruluşu BBC'de çalıştı. Türkiye'de radyo ve televizyon yayıncılığının gelişmesinde önemli katkıları olan Kıvanç, Türk televizyonculuğunda birçok ilke imza attı. Olimpiyatlar ve büyük uluslararası karşılaşmalarda sunucu olarak görev aldı. FIFA Dünya Kupası'nı televizyondan sunan ilk Türk spikerdi. 10 FIFA Dünya Kupası finalini radyo ve televizyonda nakletti.

Milliyet, Tercüman, Hürriyet, Güneş başta olmak üzere çeşitli gazete ve dergide yazar ya da yönetici olarak üst düzey görevler aldı.

Kültür-sanat, müzik eğlence programları sunan Kıvanç, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramları'nın da vazgeçilmez sunucusu oldu. Harbiye Açıkhava Tiyatrosu ve İstanbul Spor ve Sergi Sarayı'nda çok sayıda konser ve özel etkinliğin sunuculuğunu üstlendi. Tek kanallı günlerin efsanevi sunucusu Kıvanç, "Tele Safir" adlı kitabında Türk televizyonculuğunu kaleme aldı.

Sunuculukta 50. yılını 2005'te bir jübileyle kutlayan Kıvanç, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, TSYD ve diğer kuruluşların düzenlediği yarışmalarda 200'ün üzerinde ödül aldı. 1983 yılında Cumhurbaşkanlığı Kupası maçıyla maç spikerliğine veda etti.

Halit Kıvanç, Brezilya gazetelerinde "Pele'yi ilk keşfeden Türk gazeteci" olarak anılmıştır.

HALİT KIVANÇ'IN YAZDIĞI KİTAPLAR

Ve Allah Gazeteciyi Yarattı 1959. İstanbul Matbaası.
Kazulet Hanımın Minisi. (Altan Erbulak'la birlikte) 1968. Altın Kitaplar
Mikrofonunu Kordonuna Göre Uzat. 1977. Meta Yayınları
Beckenbauer Futbol Okulu. (Çeviri) 1977 Kelebek Yayınları.
Gülmece Güldürmece. 1978 (1. Baskı).Kelebek Çocuk Kitapları
Ve Karşınızda Halit Kıvanç. 1979 (1. Baskı) Milliyet yayınları. 1980, Karacan yayınları
Gelin Yarışalım. 1982. Kelebek Yayınları (Kelebek Çocuk Kitapları)
Halit Kıvanç Anlatıyor Üç Yüz Otuz Üç Fıkra. 1982. Karacan yayınları
Gool Diye Diye. 1983. Hürriyet Yayınları.
Hadi Anlat Bakalım Anılar 1. 1998 (3. baskısı) Yorum Kitapları
Bulutlarla Yarışan Kadın, Halit Kıvanç Sabiha Gökçen'le söyleşiyor. 1998 Yapı Kredi Yayınları.
Çok Affedersiniz Ama... 1999. Aksoy Yayıncılık.
Telesafir Bizde TV Böyle Başladı. 2002 Remzi Kitabevi
Kupaların Kupası Dünya Kupası 1930'dan 2002'ye. 2002 Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Futbol! Bir Aşk... İletişim Yayınları. 2004. ISBN 9750502574
Ağlama Palyaço Makyajın Bozulur: Müjdat Gezen Kitabı. 2006. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.

HALİT KIVANÇ HAKKINDA YAZILMIŞ KİTAPLAR
Bir Koltukta Kaç Karpuz: Halit Kıvanç Kitabı. Yazan: Aydın Engin, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları/Nehir Söyleşi Dizisi

PLAKLARI
1965 - Şampiyonlar Şarkısı - 45'lik vinil plak. A yüzünde Vasfi Uçaroğlu orkestrasının "Şampiyonlar Şarkısı", B yüzünde ise Halit Kıvanç'ın anlatımıyla “Şampiyonların 15 Golü” yer alıyor. Ezgi Plakları. 45-104 Spor Serisi No: 1
1966 - 45'lik vinil plak - A yüzü: Metin Geliyor Metin (Şevket Uğurluer), B yüzü: Kralın Golleri (Halit Kıvanç maç anlatıyor) Ezgi Plakları. 45-105
1974 - Kıbrıs 74 - 45'lik vinil plak. Balet Plak

ÖDÜLLER
2005: Altın Koza Film Festivali – Yaşam Boyu Onur Ödülü

DİRİLİŞ POSTASI / DERLEME-NUSRET ODABAŞ

Editör: TE Bilisim