İlk kez kış mevsiminde Katar'da düzenlenecek 2022 FIFA Dünya Kupası, 20 Kasım pazar günü başlayacak.

Futbolseverlerin sabırsızlıkla beklediği turnuvada teknolojik olarak da birçok ilke imza atılacak. Geliştirilmiş VAR sistemine hareket sensörlü akıllı Adidas Al Rihla topu da katılırken yapay zeka teknolojisi kullanılan 'Yarı Otomatik Ofsayt Teknolojisi' de kullanılacak.

ADIDAS'IN YENİ TOPU KULLANILACAK

Mevcut VAR'ın (Video Yardımcı Hakem) geliştirilmiş hali olan FIFA'nın yeni 'Yarı Otomatik Ofsayt Teknolojisi' (SAOT - Semi automated offside technology) ile entegre edilmiş yüksek teknolojili ortasında hareket ivme ölçen sensör bulunan Adidas Al Rihla futbol topu olacak.

SAHADAKİ KONUMU 500 KEZ İLETEBİLİYOR

Türkçe "Yolculuk" anlamına gelen Al Rihla topunun özünde sahadaki konumunu saniyede 500 kez ileten bir hareket ve ivme ölçen sensör içeren en yeni Adidas Süspansiyon Sistemi bulunuyor.

Her stadyumda topun konumunu izlemek için 12 özel kamera ve futbolcuların vücutlarında 29 nokta bulunacak. Yapay zeka verileri gerçek zamanlı olarak işlenecek.

VAR HAKEMLERİNE UYARI GİDECEK

Akıllı topa hücum eden oyuncu dokunduğunda takım arkadaşı ofsayt pozisyonundaysa VAR hakemleri uyarılıyor. VAR hakemleri de durumu kontrol edip orta hakeme uyarı gönderiyor. Bu teknolojini kullanılmasının asıl sebeplerinin başında oyunun daha az durması ve adil karar verme geliyor.

Daha önce 2021'de FIFA Arap Kupası ve FIFA Dünya Kulüpler Kupası'nda başarıyla denenen Yarı Otomatik Ofsayt Teknolojisi'nin ofsayt kararlarının daha hızlı ve doğru aşınabileceği anlamına geldiği söyleniyor.

Kameralar ve top tarafından oluşturulan veriler, stadyum ekranlarında ve TV yayınlarında oynatılabilen otomatik animasyonlar oluşturmak için de kullanılacak. Adidas ve FIFA ise yeni maç topunun daha iyi performans için teknolojik iyileştirmeler içerdiğini belirtiyor.

HAVA SICAKLIĞI 18 DERECEYE DÜŞÜRÜLECEK

En çok hava sıcaklığı merak konusu olurken Katar'da ortalama 24 derecek sıcaklıkta maçlar oynanacak. Katar bu durumu 18 dereceye çekmek için ise ekstra havalandırma yöntemleri kullanıyor.

Yalıtım ve hedefli soğutma kombinasyonunu kullanan ustaca bir stadyum soğutma sistemi geliştirildi. Soğutulmuş hava, tribünlerdeki ızgaralardan ve sahadaki büyük hava kanallarından gelecek. Bu teknoloji mevcut tekniklerden tahminen yüzde 40 daha sürdürülebilir olduğu için bir stadyumun etkinlikten sadece iki saat önce soğutulması yeterli olacak. Diğer yöntemlerle kıyaslandığındaysa enerji tüketimini büyük ölçüde azaltıyor.

İLK 4K YAYIN 2014 DÜNYA KUPASI'NDA KULLANILMIŞTI

2014 Dünya Kupası, 4K yayınların ilk denemelerine ev sahipliği yaparak tarihe geçmişti. Brezilya’da düzenlenen Dünya Kupası’nda bir çeyrek final, bir yarı final ve final maçı 4K çözünürlük ile yayınlandı. Bu yayınlar, 4K için ilk denemeler olmuştu. 2018 Dünya Kupası’nda ise bu turnuvanın yayın ekipmanlarını hazırlayan Sony, turnuvanın tüm maçları için 4K kameralarını FIFA’nın hizmetine sundu.

3D YAZICI GÜNDEME GELMİŞTİ

2014 Dünya Kupası'nın başlangıç vuruşunu yapan bir futbolcu değil, belden aşağısı felçli olan 29 yaşındaki Juliano Pinto adlı bir Brezilyalıydı.

Vücudunun etrafını saran robot bir iskelet yardımıyla ayağa kalktı, birkaç adım attı ve turnuvanın başlangıç vuruşunu yaptı. Vücudunu saran bu iskelet zihin kontrolüyle hareket ettiriliyordu. Gencin başında bulunan mavi renkteki başlıksa bir 3D yazıcı yardımıyla üretilmişti.

GOL KONTROL SİSTEMİ KULLANILDI

FIFA, 2014 Dünya Kupası’nda turnuva tarihinde ilk kez Almanya merkezli bir şirketin ürettiği "Goal Control" adlı sistemi yani gol çizgisi teknolojisini kullanmıştı.

Goalcontrol, stadın çeşitli noktalarına yerleştirilmiş 14 kamera aracılığıyla, topun kale çizgisini geçip geçmediğini tespit ediyor.

Sistemin, topun çizgiyi geçmesi halinde, hakemin saatine sinyal göndermesi 1 saniyeden kısa sürüyor.

Editör: TE Bilisim