28 Kasım 2022 Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda mevzuat karmaşasını gidermek suretiyle sözleşmeli personel statüsünün yeniden belirlendiğini aktardı. Diriliş Postası olarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları doğrultusunda, kamuda görevli 520 bin sözleşmeli personeli yakından ilgilendiren konunun detaylarını siz değerli okurlarımız için derledik. Peki, Kimlere kadro verilecek, kamudaki sözleşmeliler kimler? Sözleşmeli personel kadro haberi, son dakika bilgileri haberimizde olacak!..

KİMLERE KADRO VERİLECEK, KAMUDAKİ SÖZLEŞMELİLER KİMLER?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın duyurduğu yeni düzenlemeye göre sözleşmeliden kadroya geçiş, 3+1 yıllık bir süre sonunda gerçekleşecek.

Kadro kapsamı dışında kalan sözleşmeli personeller kimler; Sözleşmeli askeri personel, sözleşmeli akademik personel, sözleşmeli Kit personeli, sözleşmeli sanatçı, sözleşmeli Meclis danışmanı, sözleşmeli sağlık yöneticisi ve tamamı sözleşmeli kurum çalışanlarıdır.

*Kit personeli nedir, kit kimleri kapsıyor? Kit kadro nedir? [TIKLAYINIZ]

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce kamu çalışanları için yapılan 6. toplu sözleşmede maaş artışlarının yanı sıra kadrolara ilişkin de önemli kararlar alındığını anımsattı. Bunlardan birinin de uzun yıllardır beklenen "memurların ek gösterge artışı" olduğunu ifade eden ve bu konunun da daha önce çözüme kavuşturulduğuna değinen Erdoğan, bugünkü Kabine Toplantısında da hazırlıkları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yürütülen 'kamudaki sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi' hususunun değerlendirildiğini belirtti.

SÖZLEŞMELİDEN KADROYA GEÇİŞİN ŞARTLARI NELER?

Söz konusu çalışmayla 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4-B maddesini temel dayanak haline getirerek mevzuat karmaşasının giderilmesi suretiyle sözleşmeli personel statüsünün yeniden belirlendiğini ifade eden Erdoğan açıklamasında, "Mahalli idareler dahil olmak üzere sözleşmelilerin kadroya geçişinde 3 yıl bu statüde çalışmış olma şartı aranacaktır. Ayrıca 1 yıl da aday memurluk süresi olacaktır. Dolayısıyla sözleşmeliden kadroya geçiş 3+1 yıllık bir süre sonunda gerçekleşecektir." dedi.

*Mahalli idareler neler? Türkiye'de mahalli idareler hangileri? [TIKLAYINIZ]

3 YILINI DOLDURMUŞ PERSONELİN DURUMU

"Hâlihazırda 3 yılı dolmuş olan sözleşmeliler hemen aday memurluğa geçiş yapabilecektir." diyen Erdoğan, "Henüz bu süreyi doldurmamış olanlar ise 3 yılın sonunda aynı hakkı elde edeceklerdir." ifadelerini kullandı.

424 BİN PERSONEL, İSTEĞE BAĞLI OLARAK KADROYA GEÇEBİLECEK

Daha önceki kadro düzenlemesinin dışında tutulan 227 bin kişinin süreleri de dolmuş olacağı için doğrudan kadroya geçme hakkını kullanabileceklerini ifade eden Erdoğan, "Yeni statüye göre kamudaki 520 bin sözleşmeli personelden 424 bini isteğe bağlı olarak kadroya geçebiliyor." dedi.

KADROYA GEÇMEK İSTEMEYEN PERSONELİN DURUMU

Erdoğan açıklamasında, "Sözleşmeliden kadroya geçmek istemeyen personelin hakları görev süreleri sona erene kadar şahsa bağlı şekilde devam edecek, sonra kadroları kendiliğinden ilga olacaktır." bilgisini verdi.

KADROYA GEÇEN PERSONEL, NAKİL HAKKINA NE ZAMAN SAHİP OLACAK?

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında, "Kadroya geçen personel kurumlar arası nakil hakkına 4 yıllık sürecin ardından kavuşacaktır. Mahalli idarelerdeki sözleşmelilerden kadroya geçenler sadece mahalli idareler arasında yer değiştirebilecektir." şeklinde konuştu.

Söz konusu düzenlemeyle kamu çalışanlarının önemli bir sorununun daha çözülerek sözleşmeli kadrolu statüsünün daha adil ve sürdürülebilir hale getirilmesinin hedeflendiğini belirten Erdoğan konuşmasında, "Bu konudaki hukuki düzenlemenin en kısa sürede Meclise sunularak hayata geçmesini sağlayacağız. Yaptığımız bu önemli kamu personel reformunun kadroya geçme hakkı elde eden 424 bin sözleşmelimize ve ailelerine hayırlı olmasını diliyorum." ifadelerine yer verdi.

Editör: TE Bilisim