Adana yöresinde sıklıkla tüketilen Şırdan nedir, nasıl yapılır? Şırdan koyunun neresinden yapılır? Bu akşam MasterChef’e Şırdancı Mehmet Usta konuk oldu. Şırdan dolmasının ilgi çektiği yarışmada izleyiciler şırdan dolması tarifini araştırmaya başladı. Peki, Adana yöresinin meşhur lezzeti Şırdan nedir, nasıl yapılır? Şırdan koyunun neresinden yapılır, koyunun neresidir? İşte şırdan tarifi hakkında merak edilenler…

Şırdan nedir, nasıl yapılır? Şırdan koyunun neresinden yapılır? İşte tarifi!..

Kimyon, kekik ekilip limon sıkılarak tüketilen Adana’nın meşhur lezzeti damak çatlatan şırdan tarifi bugün MasterChef yarışmasıyla gündem oldu. MasterChef’e konuk olan Şırdancı Mehmet Usta, bu meşhur lezzetin yapımı hakkında da bilgiler verdi. Vatandaşlar, Şırdan nedir, nasıl yapılır? Şırdan koyunun neresinden yapılır? Şırdan tarifi gibi araştırmalarını yoğunlaştırdı.

Şırdan, koyunun 4 midesinden biridir. Özenle temizlendikten sonra içine baharatlı pirinç harcı doldurulup dikilerek pişirilmesiyle hazırlanır. Şekil olarak biraz sıra dışı olarak bilinir. Yenirken üzerine tuzlu kimyon ve pul biber, tercihe göre kekik serpilip limon sıkılabilir. Adana’nın yöresel nitelikteki muhteşem lezzetlerinden biridir. Şırdan olarak anılsa da asıl adı ‘şırdan dolması’dır.

Peki şırdan dolması nasıl yapılır? İşte tarifi!…

Şırdan dolması için gerekli malzemeler:

5 kuzu şırdanı

1 çorba kasesi pirinç

2 adet orta boy domates

2 adet orta boy kuru soğan

Ufak bir kase ince kıyılmış iç yağ

1 kahve fincanı sıvıyağ

1 tutam maydanoz

1 tutam nane

1 çorba kaşığı salça

Bol miktarda karabiber, pulbiber, kimyon ve tuz

Şırdan dolmasının hazırlanışı

Öncelikle şırdanları bol tuz ile ovup bol su ile yıkayın. Limonlu ve tuzlu suda birkaç saat bekletip temizleme işlemini tekrar yapın.

İç malzemeyi hazırlamak için domateslerin kabuklarını soyup ince ince doğrayın. Soğanı ve maydnoz ile naneyi de kıyın. Pirinci bol suda yıkayıp iç yağı ekleyin. Salça, baharatlar ve sıvıyağı ekleyip güzelce karıştırın.

İç malzemeleri iyice temizlediğiniz şırdanların içine doldurup ağızlarını dikin. Geniş bir tencereye şırdanları dizip üzerini geçecek kadar su koyun. Pişerken çatalla kontrol edin. Pirinçler piştiğinde ateşten alabilirsiniz. Bol pul biber ve kimyonla servis edin.

Afiyet olsun!..

Editör: TE Bilisim