Ramazan-ı Şerif’in bitmesiyle bayramı da geride bıraktığımız şu günlerde Şevval ayı orucu ile ilgili bilgiler sık sık araştırılıyor. Bu ayda tutulması müstehab (dînimizce güzel görülen amel) olan ve Peygamber Efendimiz Sallallâhu Aleyhi ve Sellem tarafından tavsiye edilen 6 günlük oruca nasıl niyet edilir, ne zaman tutulur, kaza orucuna niyet edilebilir mi soruların yanıtı Diriliş Postası olarak hazırladığımız haber içeriğimizde yer alıyor. İşte Şevval ayı orucu kaç gün, ne zaman tutulur? Şevval ayı orucuna nasıl niyet edilir? konusunda merak edilen bilgiler.

Şevval ayı orucu kaç gün, ne zaman tutulur? Şevval ayı orucuna nasıl niyet edilir?

Şevval ayında tutulacak 6 gün oruçla ilgili Rasûlullâh Sallallâhu Aleyhi ve Sellem Efendimiz buyurur ki; ‘Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından da altı gün ilave ederse, sanki senenin tamâmında oruç tutmuş gibi olur.‘ [Müslim, Sıyâm, 204; Tirmizî, Savm, 53; Ebû Dâvûd, Savm, 59]

Ramazan ve Şevval ayı oruçlarını tutan nasıl tüm yılını oruçlu geçirmiş sayılır?

Allâhu Teâlâ, Kur’ân-ı KErîm’de En’âm Sûresi’nin 160. âyet-i kerîmesi’nde buyurur ki; ‘Kim Allah’a güzel bir işle gelirse, iyilik işlerse, ona on misli verilir; kim de bir kötülükle gelirse, sadece kötülüğüne denk bir ceza görür ve hiç kimseye haksızlık edilmez.” (Enam, 160)

Âyet-i kerîmede beyân buyrulduğu üzere a’mâl-i hasene/güzel amel’in karşılığında en az on misli mükâfât vadedilmektedir. Bu ecir, kişinin ihlâsına ve ameldeki samimiyet derecesine göre  Rabbimizin dilediği kadar katlanır.

O halde ‘bir yılın oruçlu geçirilmiş sayılması’nın hikmetlerinden bir şudur ki; Müslümana yaptığı güzel amel karşılığında Allâhu Teâlâ’nın ihsân edeceği mükâfât 10 mislidir. Ramazan-ı Şerif’i oruçlu geçiren Müslüman 30 gün tuttuğu oruçtan ‘bire on ecir’ alacağı dolayısıyla 300 gün oruç tutmuş gibidir. 6 gün oruç sebebiyle de 60 gün daha ilave edilince senenin 360 günü oruçlu geçirilmiş gibi olur. geriye kalan 5 gün ise; Ramazan bayramı’nın ilk 2 günü ile Kurban Bayramı’nın ilk 3 günü oruç tutulması zaten şer’an caiz değildir. İşte bu şekilde Allâhu Teâlâ, 36 günlük oruç sebebiyle tüm yılını hâl-i sıyâmda geçirmiş kabûl eder ki bu ecir “a’mâl-i hasene/güzel ameller”e verilen sevâbın en az derecesidir.

Şevval ayında tutulacak 6 gün oruç ne zaman tutulur, nasıl niyet edilir?

Bu oruçlar nafile olarak tavsiye edilmiştir. Ancak kişinin yerine getirmekte zorlanacağı sayıda farz oruç borcu var ise, farz orucuna niyet etmesinde sakınca yoktur. Bu durumda, farz borcunu yerine getirirken bu günlerin de sevâbına nail olmayı niyaz etmesi uygundur. Zira cenâb-ı Hakk’ın rahmeti sonsuzdur.

Ancak farz oruçlarından ayrı olarak 6 günlük bu nafile orucu tutacaksa o takdirde, ister perş peşe, ister aralıklı olarak tutulabilir. Burada dikkat edilecek husus ise, “tek olarak nafile tutulması mekruh olan günler’e denk getirmemektir. Bunun için de evlâ olan 2’şer 2’şer tutulmasıdır. Pazartesi ve perşembe, cuma günlerine rastlaması sevabının artmasına vesiledir.

Şevval ayı orucuna nasıl niyet edilir?

Nafile olarak tutulacaksa; ‘Yâ Rabbî! Niyet ettim Senin Rızâ-yı Şerîfin için oruç tutmaya’ denir. Hanefî mezhebine göre, Farz borcunu başka zaman da ödemeye sıhhati müsaitse bugünleri nafile olarak tutması evlâdır. Farzları da en kısa sürede yerine getirmesi gerekir.

Farz borcuna niyet edilecekse: !Yâ Rabbi! Niyet ettim Senin Rızâ-yı Şerîfin için en son üzerime farz olup kazaya kalmış olan orucumu kaza etmeye’ diyerek niyet edilir. Kazaya kalan farz oruçların gün ve tarihini bilmek veya niyette belirtmek gerekmez. En kâmil yaştaki farz borcunun sorumluluğu daha ağır olacağından dolayı “en son üzerime farz olup kazaya kalan” denildiği zaman, sondan itibaren kaza borçlarını birer birer ödemiş olur.

Editör: TE Bilisim