Çörek otunun ülkemizde yeteri kadar yetiştirilmediğini ve çoğunlukla Çin’den ithal ettiğimizi belirterek başlayalım haberimize. Çörek otu her derde devadır ancak genetiğiyle oynanmamış olması birinci kuraldır. Yüzde yüz doğal ve kimyasal gübre, ilaç kullanılmadan yapılması onun şifa kaynağı olmasını sağlar. Çörek otu ve çörek otu yağını kullanmadan önce yüzde yüz doğal üretim olmasına dikkat edelim. Aktarlardan ve satıcılardan özellikle talep edelim.

Peygamber Efendimiz, çörek otunun faydaları hakkında bir hadis-i şerif’inde “Ölüm dışında hiçbir hastalık yoktur ki, çörek otunda onun için bir deva bulunmasın.” [Buhârî, Tıbb 7; Müslim, Selam 89, (2215); Tirmizî, Tıbb 5, (2042), 22, (2071)]

Çörek otu, tarih boyunca tıbbın gözde bitkilerinden biri olmuştur. Pek çok sağlık sorununa iyi gelen bu şifalı bitki günümüzde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Üzerine en çok bilimsel araştırma yapılan bitkilerden biridir. Çörek otunun hem tohumundan hem de yağından faydalanılmaktadır; tohumları siyahtır ve susama benzer.

Mısır’ın efsane Kralı Tutankamon’un mezarında çörek otunun bulunması, tıp alanında oldukça ilerlemiş olan Mısır’ın çörek otuna verdiği önemi gösteriyor. Ayrıca ekmeklerde de kullanılan çörek otu günümüze kadar faydasını yitirmeden gelmiştir.

ÇÖREK OTU NEDİR?

Tıp dilinde Nigella sativa olarak da bilinen çörek otu, tarih boyunca yaygın olarak kullanılmış olan şifalı bir bitkidir. Çörek otunun tohumu ve yağı, çeşitli hastalıklara karşı etkindir. Eski Mısır, Yunan ve hatta İslam literatüründe çörek otunun şifalarına dair pek çok bilgi vardır. Baharat olarak da kullanılan siyah tanecikler bitkinin tohumlarıdır. Hipertansiyon, karaciğer ve böbrek hastalıkları bazı kanserlerin tedavisinde, enfeksiyon ve cilt hastalıklarına karşı çok etkilidir.

ÇÖREK OTUNUN 9 FAYDASI

Yüksek Kan Basıncının Düşürülmesi : İki ay boyunca çörek otu kullanan kan basıncı yüksek kişilerin kan basınçlarında ciddi oranda düşüş ve normal seyrine geçiş gözlenmiştir. Yüksek Kolesterolü Düşürme : Çörek otu yağının yüksek kolesterolü düşürdüğü bilinmektedir. Sağlıklı kolesterol seviyelerini korumanıza yardımcı olabilecek sağlıklı yağ asitleri yüksektir. Bu yağ asitlerinin örnekleri arasında linoleik asitler ve oleik asit bulunur. Çörek otunun nerede yetiştirildiğine bağlı olarak yağların seviyeleri değişebilir. İnsanlar da çörek otunu tüketirken sonuçları görebilir. Romatizma Semptomlarının İyileştirilmesi : Çörek otu yağı alınması, iltihaplı romatizma semptomlarının azaltılmasına yardımcı olabilir. Astım Semptomlarının Azalması : Çörek otu yağının, iltihapla savaşması iltihabın iyileşmesini sağlar. Hava yollarında iltihabı azaltmadaki etkisi bronşit semptomlarında da yardımcı olabilir. Mide Rahatsızlığını Azaltmak: Çörek otu yemek veya çörek otu yağı içmek, mide ağrısını ve krampları hafifletir. Çörek otu yağı, gaz ve karın şişkinliğinin ve ülserlerin görülme sıklığının azaltılmasına yardımcı olur.

Sivilce: Dermatoloji ve Dermatoloji Cerrahisi Dergisi’ne göre, yüzde 10 çörek otu yağıyla hazırlanan bir losyon uygulamak iki ay sonra sivilce oluşumunu önemli ölçüde azalttı. Çalışmaya katılanların yüzde 67’si memnuniyet bildirdi. Nemlendirici Etkisi: Yumuşatmak ve parlaklığı artırmak için çörek otu yağı oldukça faydalıdır. Sedef Hastalığı: Çörek otu yağı kullananların sedef hastalığına yakalanma oranı oldukça düşüktür. Ayrıca Sedef hastası olan kişiler çörek otu yağı kullanarak şifa bulabilir. Cildi Yumuşatmak: Cildin nemini düzene sokmak için özel yağlara ve nemlendiricilere çörek otu yağı eklenirse faydası daha da artacaktır.

Editör: TE Bilisim