Diriliş Postası muhabiri Ebubekir Doğan

ABD başkan adayı Joe Biden da ‘çaylakça’ sözler ederek, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde hükümet değiştireceğini iddia etti. Biden, ‘Erdoğan’ı devirebilecek olanları destekleyeceğini’, amacına giderken; bölücü terör örgütü PKK’ya taviz vermekten kaçınmayacağını söyledi. Tepkiler ‘çığ gibi’ büyüdü.

“SİZ KAYBEDERSİNİZ”

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “Türkiye’nin iradesine saldırı” dedi. İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “İç oyunlara malzeme değiliz” diye konuştu. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ‘Katıksız cehalet’ yorumunda bulundu. Meclis Başkanı Mustafa Şentop, “Türkiye düşmanlığı kaybettirir” uyarısı yaptı

CHP-HDP ‘MEMNUN’

Donald Trump’ın rakibi Joe Biden’a ‘yeni parti’ hazırlığı yapan Muharrem İnce, “Türkiye’de hükümet değişikliği sizin işiniz değil” diye tepki gösterdi. CHP’liler “Eski sözler niye bugün konuşuluyor” diye manipüle ederken; HDP’liler sessiz kaldı. Diğer partiler ise tepkili…

‘Amerikan çaylağı’ Joe Biden

Türkiye’yi eski Türkiye, korona sonrası dünyayı eski dünya, kendilerini hâlâ eski Amerika zanneden başkan adayı Joe Biden, “Erdoğan’ı devirebilecek olanları desteklemeliyiz” dedi. Biden, teröristler için de taviz vermekten kaçınmayacağını, buna hazır olduğunu sözlerine ekledi.

ABD Başkanı Donald Trump,Fransa Cumhurbaşkanı EmmanuelMacron, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin gibi tehditkâr sözlerle konuşan liderler, Türkiye’nin aktif politikası karşısında çaresiz kalırken; seçilene kadar Türkiye’nin içişlerine müdahale edeceğini söyleyenler, görev başına geçince ‘gerçekler’ ile yüzleşti.

ABD Başkan adayı Joe Biden da ‘çaylakça’ sözleri ederek, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde hükümet değiştireceğini iddia etti. Biden, ‘Erdoğan’ı devirebilecek olanları destekleyeceğini’

belirterek, terör örgütü PKK-YPG-SDG gibi teröristler için de taviz vermekten kaçınmayacağını, taviz için hazır olduğunu söyledi.

TERÖRİSTLERE “DESTEK”

Kasım ayındaki Başkanlık Seçimleri’nde Donald Trump’a karşı yarışacak olan Demokrat Parti’nin 77 yaşındaki adayı Joe Biden, eski başkan Barrack Obama ile iflas etmiş ‘dış politika anlayışı’ sürdüreceğini, anti-demokratik biçimde dile getirerek,bölücü terör örgütü PKK’yı destek vereceğini söyledi.

Joe Biden, Aralık 2019’da New York Times Gazetesi’ndeki röportajında anti-demokratik yöntemlerle Türkiye Cumhuriyeti’nin seçilmiş Cumhurbaşkanı’nı iktidardan indirmekten bahsederken; ifadeleri‘Amerikan demokrasi’ anlayışını gösterdi. Biden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı devirmek için teröristlere bile taviz verebileceğini “Kaçınmam” ve “Hazırım” diyerek ‘iki defa’ tekrar etti.

“S-400’LERİN RAHATSIZLIĞI”

ABD Başkanı Donald Trump’ın yerini almak isteyen başkan adayı Joe Biden, “Şu anda Erdooğan’açok farklı şekilde yaklaşmamız gerekiyor” dedi ve sonra şu kirli sözleri kullandı: “Muhalefettekileri desteklediğimizi belirtmeliyiz. Parlamento kurulumunda yer almak isteyen PKK’yı desteklemiş olduğumuzu açıkça belirtmeliyiz. Çünkü  neyin yanlış olduğunu yüksek sesle söylemeliyiz. Bunun bedeli olmalı… Çevresinde uçan F-15’leri tespit eden hava sistemine sahip olanlara, silah satmaya devam edip etmeyeceğimizin bir bedel olmalı.” ‘Çok endişeliyim, çok endişeliyim’ diyen Biden, “Erdoğan’ı hâlâ yenebilecek, muhalefet liderlerinden daha fazla verim alıp onları desteklemeliyiz” dedi.

“Denge” değişti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı darbe ile veya başka şekilde yenip onu yenilgiye uğratmaları gerektiğini anlatan Joe Biden, “Erdoğan ve partisi İstanbul’da yenilip dışarı atıldı. Yapacağım son şey,‘PKK’için boyun eğmek olurdu. Onlarla,YPG’liler ve SDG’liler ile ilgili olarak birkaç görüşmem oldu. O dönem henüz onların üzerine gitmiyorlardı” diye konuştu.

Günün sonunda Türkiye’nin Rusya’yla olmasına tahammül edemeyen Biden, “Hava üslerimiz ve onlara erişim ile alâkalı endişeliyim. Bölgemüttefiklerimiz ile Türkiye’nin faaliyetlerini ne şekilde tecrit edebileceğimizi değerlendirmeliyiz. Özellikle Doğu Akdeniz’deki petrol faaliyetlerive pek çok konu üzerinde” dedi.

“Türkiye’nin iradesine saldırıdır”

ABD’deki başkan adayı Joe Biden’ın haddini aşan ifadelerine devlet yönetimi ve iktidar partisi tarafından tepkiler çığ gibi yükseldi. AK Parti’nin Sözcüsü Ömer Çelik, Biden’ın açıklamalarına ilişkin olarak, “Cumhurbaşkanı’na karşı,‘Onu çeşitli yollarla değiştireceğim’ ifadesi, Türkiye’nin demokratik iradesine karşı yapılmış bir saldırıdır. Kendisine iade ediyoruz ve onun saygısızlığını da kınıyoruz” dedi.

DEVLET “AYAKTA”

Darbelere nasıl cevap verileceğini son olarak 15 Temmuz’dan bildiklerini anlatan Çelik, herhangi bir ‘anti-demokratik girişim’ karşısında ABD’nin sonunda mutlak şekilde ‘zararlı’ çıkacağını

kaydetti. İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Türkiye’nin ‘iç siyasi oyunlar’ için malzeme yapılacak bir ülke olmadığına dikkat çekerek, “ABD başkan adayı Joe Biden’ın Aralık ayında kullandığı, nitekim bu günlerde medyaya yansıyan ifadeleri, Türkiye üzerinde oynanan oyunlar, müdahaleci yaklaşımların yansımasıdır” diye konuştu. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Joe Biden’ın maksatlı Türkiye analizleri için ‘Katıksız cehalet, kibir ve iki yüzlülük’ yorumunda bulundu. Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Washington’a seslendi ve “Türkiye düşmanlığı daima kaybettirir” uyarısında bulundu.

MHP’den Biden’a “artık” tepkisi

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ABD’nin ‘başkan adayı’ Joe Biden’ın küstah sözlerine ilişkin “kokuşmuş” ve “artık” benzetmesi yaptı. Bahçeli, “ABD’nin başkan adayı mertebesine ulaşmış müstevli artığın Türkiye hesabı yapması, siyasi ameliyatı aklından geçirmesi, kumpas peşinde koşması kokuşmuşluktur” ifadelerini kullandı.

Bahçeli, milletin lekeli meşrebini ve karanlık mizacını çok iyi bildiği ABD’nin Türkiye üzerindeki hesaplarının deşifre olduğunu söyledi. Bugüne kadar darbelerin, müdahalelerin, krizlerin, terör eylemlerin, demokrasi karşıtı arayışların gerisinde kimlerin olduğunun tescillendiğini anlatan MHP Lideri Devlet Bahçeli, “Recep Tayyip Erdoğan’ı devirmeyi hedeflemesi, bunu darbeyle değil de muhalefeti destekleyerek seçim yoluyla yapılması gerektiğine vurgu yapması alçak plandır” değerlendirmesinde bulundu.

İnce tepkili, CHP ise kuşkulu

ABD’deki Başkanlık Seçimi’nde mevcut Başkan Donald Trump’a rakip olan Joe Biden’ın sözlerine muhalefettekiler tepki gösterdi. Bugünlerde ‘yeni parti’ hazırlığı yapan Muharrem İnce, “Türkiye’de hükümet değiştirmek sizin işiniz değil” dedi.

Gazi Paşa Mustafa Kemâl’in sözüne atıf yapan İnce, “Bağımsızlık karakterimiz” ifadesiyle, Türkiye’de bir hükümet değişecekse, buna milletin karar vereceğine dikkat çekti. CHP eski Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan, “Aralık’ta söylenen sözler niye bugün konuşuluyor” diyerek rahatsız olmadı. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, orantısız polis şiddeti ile öldürülen George Floyd’u hatırlatıp, “Kendi ülkenizdeki sorunlarla ilgilenin” dedi. Türkiye’nin Türkiye’den yönetileceğini belirten Karamollaoğlu, “Ülkemiz siyasetini dizayn etmenize asla izin

vermeyeceğiz” diye konuştu.

Karamollaoğlu, dünya üzerindeki anlaşmazlıkların, savaşların ve terörizmin kaynağı olarak ABD’yi gösterirken; “ABD başka ülkelerin içişlerine karıştıkça dünyaya hiçbir zaman barış ve huzur gelmeyecek” ifadesini kullandı

Muhalefettekiler “millet” dediler

İyi Parti, Gelecek Partisi, Deva Partisi’nden de ABD başkan adayı Joe Biden’a eleştiriler geldi. İyi Parti Teşkilat Başkanı Koray Aydın, “Yok hükmündedir” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Değil ABD başkanı adayı, yeryüzündeki hiçbir şahıs Türkiye’ye istikamet çizemez.”

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da “Milletin iradesi dışında bir güç tanımayacaklarını” söyledi.

Deva Partisi Lideri Ali Babacan ise “Joe Biden’ın 7 ay evvel söylediği sözler bir biçimde yeniden gündem oldu” diyerek sözleri kabul etmedi.

İYİ PARTİ ‘YETERMİŞ’

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Emperyalist himmet için muhtaç değiliz” derken; CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “7 ay önceki açıklamaya kazandırılan açıklık bir acziyet itirafıdır” sözlerini

sarf etti.

İyi Parti Başkan Yardımcısı Aytun Çıray da “İktidardakiler hadsiz konuşmayı gündeme getirmek için Aralık’tan bu yana ne bekledi, neden bu kadar bekledi” diye sordu.

İyi Parti Sözcüsü Yavuz Ağıralioğlu ise iktidar olmaya ve Türkiye’yi korumaya, milletin geleceğine pusu kuranlara yetecek tecrübe ile ahlâka sahip olduklarını söyledi.

“Ülke üzerinde ameliyat yaptırmayız”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçmişteki açıklamaları üzerinden, ABD’nin başkan adayı Joe Biden’ın hadsiz sözlerine, sosyal paylaşım sitesi Twitter’dan cevap verildi. ‘2013’ tarihli sözlerinde Erdoğan, Gezi Olayları’yla Türkiye’de siyaseti dizayn etmek, hükümet değişikliği yapmak isteyen ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği’ne en sert ve çarpıcı şekilde meydan okumuştu.

TOPUNUZ GELİN

‘Türkiye üzerine ameliyat yapılacak ülke değildir’ diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bugüne kadar buna müsaade etmedik, bundan sonra yine etmeyeceğiz. Hiç kimse

Türkiye’de kendi menfaatlerine göre; tasarruf gösteremeyecek” dedi. Erdoğan ayrıca, 15 Temmuz Kalkışması sonrası da “FETÖ, PKK, DAEŞ, YPG, SDG… Topunuz gelin” diye rest çekmişti.

Bir HDP’lileri ‘memnun’ ettiler

Hükümet yetkilileri, iktidar partisi ve muhalefettekiler, ABD’nin başkan adayı Joe Biden’ın “Türkiye’de iktidar değişikliği için teröristlere destek vereceği” şeklindeki sözlerine peş peşe tepkiler gelirken; HDP’den ses çıkmadı.

Kandil’in siyasi uzantısı HDP’liler ise Washington’dan yükselen darbe sözleri karşısında memnuniyet içinde sessizliğe çekildi. Daha önce YGP ve SDG’liler ile görüştüğünü belirten Biden’ın “Müttefikler ile Türkiye’nin tecrit edilmesini görüşmeliyiz. Recep Tayyip Erdoğan’ı devirmek için PKK’ya taviz verebiliriz. İktidar değişikliği için boyun eğerdim” sözlerine HDP’liler tepkisiz kaldı.

“Türkiye çerez değil”

AK Parti Başkanvekili Numan Kurtulmuş, ABD başkan adayı Joe Biden’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye için kullandığı sözlerin akıl, izan ve siyasal ahlâk dışı

olduğunu belirtti. “Biden, unutma” diyerek sözlerine başlayan Kurtulmuş, “Ülkemizin egemenliği ve bağımsızlığı, milletimizin demokratik tercihleri senin seçim kampanyanın çerezi değildir” açıklamasında bulundu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal da “Ucuz, provokatif ithamlar” diyerek Joe Biden’ın sözlerini şöyle yorumladı: “Türkiye’nin bağımsızlığını, güçlü yükselişini hazmedemiyorlar.”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ABD’nin başkan adayı Joe Biden’e Türkiye’nin ‘eski Türkiye’ olmadığını hatırlatarak, “Bir daha denemesine var mısın” diyerek 15

Temmuz’daki işgâl girişimi hatırlatması yaptı.

15 Temmuz’da Meclis’ten darbecilere meydan okuyan TBMM Anayasa Komisyon Başkanı Bekir Bozdağ, “Yine başaramayacaklar, yine kaybedecekler” dedi.

Son olarak Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, “Hakimiyet milletindir” açıklamasında bulundu

Editör: TE Bilisim