Engelli raporu aldıktan sonra devlet tarafından sunulmakta olan pek çok avantajın karşılanmasına olanak sunulmaktadır.

Engelli raporu almak için tam teşekküllü bir sağlık kuruluşundan engellilik durumunun beyanına ilişkin bir rapor alınması gerekmektedir. Bu rapor üzerinden hareketle haklardan yararlanılabilmektedir.

Her engellilik durumu için sunulan haklar aynı değildir. Engellilik oranı rapor üzerinden yükseldikçe sosyal hayat içerisinde yararlanılan haklar da artış göstermektedir. Bu nedenle rapor durumunun beyanı oldukça önemlidir.

Engellilik Durumuna İlişkin Rapor Nasıl Alınır?

Engellilik durumuna ilişkin rapor, sağlık kuruluşları tarafından yapılmakta olan detaylı incelemelerin sonucu oluşturulmaktadır. Rapor için hastane bünyesindeki heyetler toplanmaktadır. Bu heyetlerin birlikte verdikleri kararlar sonucunda rapor oluşturulmaktadır.

Rapor oluşturulmadan önce hastanın bir talep formu vermesi gerekmektedir. Bu talep formu içerisinde engellilik durumunun beyanı doğru bir biçimde ifade edilmeli ve devamında heyet kararı beklenmelidir.

Başvuru esnasında gerekli evrakların kişilerin yanlarında bulundurulması gerekmektedir. Evrak eksikliği olması halinde süresin sonuçlanması oldukça uzun sürecektir. Bu nedenle gerekli evrakların incelenip tamamlanması gerekmektedir.

Engelli Raporu Almak İçin Gerekli Görülen Evraklar Nelerdir?

Engellilik raporu almak için gerekli görülen evraklar, şu şekilde sıralanmaktadır:

Öncelikli olarak engelli durumuyla ilgili olarak hastane tarafından verilen formun doldurulması gerekmektedir. Başvuru formu ile birlikte bazı hastaneler dilekçe de talep edebilmektedirler. Engellilik raporu alınması istenen kişinin kimliğinin aslı ve fotokopisi bulunması gerekmektedir. Rapor alacak kişinin 5 adet vesikalık fotoğrafının yanında bulundurulması gerekmektedir.

Bu raporlar dışında hastanelerin talep ettikleri farklı raporlar da olabilmektedir. Bu nedenle başvuru öncesinde hastane ile irtibat kurulması önerilmektedir. Hastane tarafından engelli raporu alınmak istediği belirtilerek gerekli evraklar ile ilgili bilgi alınabilmektedir.

Engellilik durumu ile ilgili olarak %40 raporun çıkması gerekmektedir. Hastalığın durumu ile ilgili olarak sosyal yaşam içerisinde engel teşkil edilmesi halinde bu rapor gerekli görülmektedir.

Engellilik Durumuna İlişkin Heyet Raporu Nedir?

Engellilik durumuna ilişkin heyet raporu, engellilik alanına göre farklılık göstermektedir. Fakat engellilik durumuyla ilişkilendirilen ortalama 8 farklı alanın uzman doktoru bir araya gelerek, yapılması gereken testlere karar verilmektedir.

Testlerin yapılmasının ardından engelli raporu çıkarmak için heyetin sonuçlanması beklenmektedir. Test sonuçlarının çıkmasının ardından alandaki farklı uzmanlar tekrar bir araya gelir.

Engellilik durumunun beyan edilmesi için ortalama %40 engel olması gerekmektedir. Daha az engel olması durumunda ise heyet ile ilgili olarak farklı bir raporun çıkarılması söz konusu olabilmektedir.

Engellilik Raporunun SorgulamaNasıl Yapılır?

Engellilik raporunun sorgulaması, E-devlet sistemi üzerinden yapılabilmektedir. Web sitesi https://www.turkiye.gov.tr olarak belirlenmekte olup T.C kimlik numarası ve şifre ile giriş yapılabilmektedir.

E-devlet sistemine daha önce giriş yapmamış olan kişilerin ilk şifrelerini PTT üzerinden almaları gerekmektedir. İlk şifre 2 TL olacak şekilde bir ücret karşılığında alınmaktadır. Şifrenin alınmasının ardından E-devlet sistemi üzerinden şifrenin yenilenmesi gerekli görülmektedir.

E-devlet şifresinin yenilenmesinin ardından arama butonuna engellilik raporu yazılarak, engellilik durumuna ilişkin rapor çıkıp çıkmadığı öğrenilebilmektedir. Bununla birlikte SGK işlemleri içerinde de engellilik raporuna ulaşılabilmektedir.

Engelli raporu almak için başvuruların yapılması ile birlikte engelli kartının çıkarılması da mümkündür. Bu kart ile birlikte sosyal ortam içerisinde oldukça fazla avantajdan yararlanma olanağı bulunmaktadır.

Engelli Kimlik Kartı Nedir, Nasıl Alınır? Engelli Kimlik Kartı için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Güncel

Habere Git

Engelli otoparkı, maaş destekleri, toplu taşıma kullanımları veya belediye iştirakleri olan bölgelerde ücretsiz kullanım olanakları bulunduğu için bu kartın kısa sürede edinilmesi gerekmektedir.

Benzer içerikler

2020 Engelli Maaşı Ne Kadar? Engelli Maaşı Almanın Şartları Nelerdir?

Engelli Emeklilik Başvurusu için Gerekli Evraklar Nelerdir? Engelli Emeklilik Şartları Nelerdir?

2020 Engelli Araç Alımı Hesaplama Nasıl Yapılır?

2020 Engelli Emeklilik Şartları Nelerdir?

2020 Engelli Araç Alımı Şartları Nelerdir?

Editör: TE Bilisim