Adından da anlaşıldığı üzere Muğla yöresine ait olan yaklaşık 3 asırlık ‘Muğla Saraylısı’, ‘Muğla Sarı Lirasıadlarıyla da anılan tatlı, kenti ziyaret edenlerin ilk tattığı lezzetler arasında yer alıyor. Özellikle nişan ve düğün merasimlerinde ‘oğlan evinden kız evine’, ortasına sarı lira konularak gönderilen Muğla Saraylısı, halk arasında ‘Damat Tatlısı‘ olarak da anılıyor. Geçmişte ancak varlıklı ailelerin yapabildiği bu tatlı gelenek günümüzde de halen sosyal hayattaki yerini koruyor. 2007 yılında ‘Muğla Saraylısı‘ adıyla coğrafi işaret alınıp marka tescili yapılan bu özel ve güzel tatlı Anadolu’da yapılan ‘baklava’ çeşitleri içerisinde yer almakla beraber en önemli özelliği, yapımında yöreye özgü cevizin kullanılıyor olması.

İşte yöresel lezzetlere ilgi duyan ve bu muhteşem lezzeti denemek isteyenler için Muğla Saraylısı tarifi! En lezzetli Muğla Saraylısı tatlısının yapılışı ve malzemeleri ise şöyle;

Muğla Saraylısı tarifi!

Hamuru için gerekli olan malzemeler;

500 gr un

1 adet yumurta

1 paket kabartma tozu

250 gr tereyağı

Yarım çay bardağı su

İç harcı için gerekli olan malzemeler;

1 su bardağı ceviz veya fındık

Şerbeti için:

3 su bardağı şeker

2 su bardağı su

Yarım limon suyu

İşte en lezzetli Muğla Saraylısı (Muğla Sarı Lirası) tatlısının yapılışı

Bir kapta un, yumurta, sana hamur işi, kabartma tozu ve su ile hamur yapın.Limon büyüklüğünde bezelere ayırın.15 dakika dinlendirin,oklava ile ince olarak açın üzerine eritilmiş tereyağı gezdirin, ceviz veya istediğiniz bir iç harcını serpin. Bir kenarından başlayarak hafifçe büzdürün. Kendi etrafında döndürerek yuvarlak bir tepsinin ortasına koyun. Diğer hamurlara da aynı işlemi yapıp tepsideki hamurun etrafını sarın. Üzerine tekrar eritilmiş tereyağı gezdirip 140 derece fırında yavaş yavaş nar gibi kızarana kadar pişirin.

Diğer yanda şeker ve suyu 15 dakika kaynatın limon suyunu koyup ateşten alın. Sıcak tatlının üzerine yeteri kadar ılık şerbeti gezdirdikten sonra birkaç saat dinlendirip servis yapın.

Afiyet olsun!..

Editör: TE Bilisim