Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi/Kosova

Kosova Cumhurbaşkanı Thaçi, Kosova’nın savaş mağduru olmasına rağmen, sivil nüfusa karşı etnik temizlik ve soykırım yapan Sırbistan devleti olan saldırgandan daha fazla dava açıldığını kaydetti. Thaçi, savcılara UNMIK ve EULEX’in Kosova’daki suçlardan dolayı Sırp suçluları kovuşturmamakta yaptıkları aynı hatayı yapmamaya, siyasi etkiden yanı sıra uluslararası yetkililerin müdahalelerinden veya tepkilerinden uzak durmaları çağrıda bulundu.

KOSOVA ADALETTEN MEMNUN DEĞİL

Cumhurbaşkanı Thaçi, Kosova’daki insanların adaletten memnun olmadıkları endişesini belirtemeden geçemediklerini kaydederek, “Mağdurlar adalet ister. Ancak süreçte ihmaller olduğu, ne siyasi adamları, ne de araştırmacılar, savcı, yargıç veya uluslararası topluluğun inkar edemeyeceği yadsınamaz bir gerçektir. Adalette hem verimsizlik hem de etnik seçim açısından ihmaller oldu.

Sırbistan devleti tarafından Kosova’daki savaş sırasında yaklaşık 13.000 Arnavut sivilimiz katledildiğini biliyoruz. Kosova’da etnik temizlik ve soykırım yapan bir devletin hizmetinde Sırp devlet aygıtından tecavüze uğramış yaklaşık 20.000 kadın var. Yaklaşık 1.300 Arnavut çocuk öldürüldü.” ifadelerini kullandı.

“Savaş mağdurları daha çok soruşturuldu

Thaçi, “Önyargılı olmak istemiyorum ancak, Likoshan, Prekaz, Izbica, Meja, Krusha, Recak’taki sivil nüfusa karşı kaydedilen 400’den fazla katliamlarında, bilinçsiz veya kasıtlı olarak gerçekleşen tavizler, barışı, işbirliğini ve uzlaşmayı ağırlaştıran koşullar yarattı. Bu suçlar için ne UNMIK, EULEX ne de Lahey Mahkemesi tarafından adalet sağlanmıştır. Savaş mağdurları Kosova’da etnik temizlik ve soykırım yapanlardan daha fazla soruşturuldu.” diye konuştu.

Thaçi, Kosova’daki yapılan katliamlarına sessiz kalınması, Sırbistan’ın Kosova’daki işlediği bu suçları reddedecek kadar cesaretlendirdiğini söyledi.

Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi/Kosova

Editör: TE Bilisim