Kuruluş Osman 12. son bölümüyle ekranlarda seyircisi ile buluştu. Atv’de yayınlanan Kuruluş Osman dizisinin son sahnesi nefes kesti. Kayı Obası’nda toyda alınan kararla obadan sürgün edilen Osman Bey Samsa Çavuş’un obasına vardı. Samsa Çavuş ise Osman Bey’i kabul etmediğini ağır sözlerle dile getirdi. Bunun arkasından ikili kavgaya başlayınca seyirciler de “Samsa Çavuş, Osman Bey’in düşmanı mı? Samsa Çavuş kimdir ve ne zaman öldü?” sorularına cevap aramaya başladı. İşte Samsa Çavuş’un hayatı ve tarihteki yeri…

Kuruluş Osman 12. bölümünün final sahnesinde Osman Bey ile Samsa Çavuş büyük bir kavgaya tutuştu. Dizinin 13. bölüm fragmanın da ise Samsa Çavuş “Gayri Osman benim hasmımdır. Tüm obalara haber salasınız, Samsa Bey hürriyet ataşını yakmıştır” diyor.

Tüm gelişmelerden sonra Osman Bey’in Samsa Çavuş’u öldürüp öldürmeyeceği merak ediliyordu ama yeni bölümde Samsa Çavuş’un Moğol Komutanı Balgay’ın tarafına geçtiği ve Osman Bey’i esir aldıkları görülüyor.

SAMSA ÇAVUŞ KİMDİR?

Ertuğrul Gazi ve Osman Gazi’nin silah arkadaşı olan Samsa Çavuş karakterine oyuncu İsmail Hakkı hayat veriyor. Kuruluş Osman’da İsmail Hakkı’nın canlandırdığı Samsa Çavuş karakteri şimdiden dikkatleri üzerine çekti. Dizinin kadrosunu inceleyenler, hem İsmail Hakkı Ürün’ün hem de Samsa Çavuş’un hayatına dair bilgileri merak ediyor.

Kuruluş Osman dizisiyle tarihteki bazı isimler yeniden gündeme geldi. Dizide ismi geçen karakterlerden biri de Samsa Çavuş oldu. Ertuğrul Gazi ve Osman Gazi’nin silah arkadaşı Samsa Çavuş’u İsmail Hakkı Ürün canlandıracak.

SAMSA ÇAVUŞ KARAKTERİ

Samsa Çavuş, Ertuğrul Gazi ve Osman Gazi’nin silah arkadaşı, Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda hizmeti geçmiş şahsiyetlerdendir. Doğum yeri ve tarihi bilinmemektedir. Osmanlı Devletinde çavuş unvanını kullanan ilk kişidir.

Samsa Çavuş, Ertuğrul Gazi ile birlikte, kendisine bağlı aşiret ve obalarla Söğüt’e gelmiş, Osman Gazi zamanında pek çok savaşa katılmıştır. Pelekanon Muharebesi’nde bulunduğu bilinmektedir. İznik ve Sorkun, Mihalıçcık’un fethinde kahramanlıklar göstermiştir.

Orhan Gazi, Karatekin kalesini fethedince, muhafızlığına Samsa Çavuş’u tayin etmiştir.

Ömrünü daha ziyade Sakarya boyunu tutmakla geçiren Samsa Çavuş, 1330 tarihinden sonra vefat etmiştir. Türbesi Mudurnu yakınlarındaki Hacımusalar köyündedir.

İSMAİL HAKKI ÜRÜN KİMDİR?

İsmail Hakkı Ürün 1976 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. 1986-1989 yılları arasında Konya Anadolu Sahnesi’nde tiyatro çalışmaları yaptı. Kuruluşunda katkısı olan Türkiye’nin ilk yerel televizyon kanalı Kon TV’de, 1991-1995 yılları arasında program yapımcılığı görevini üstlendi.

KURULUŞ OSMAN YENİ BÖLÜM FRAGMAN:

Editör: TE Bilisim